INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
mobi, epub, pdf, ibuk
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka – dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi” – pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.
W książce znajdziesz:
• przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje,
• przepisy na dania wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle,
• propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,
• wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność,
• porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,
• wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.
Książka adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na cukrzycę typu 2. Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.
Dorota Drozd, pielęgniarka diabetologiczna, ma piętnastoletnie doświadczenie kliniczne w pracy z pacjentami chorującymi na cukrzycę. Jako czynny członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii oraz Europejskiej Federacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND) stale doskonali i rozwija swoje umiejętności zarówno w kraju, jak i za granicą, m.in. co roku bierze udział w konferencjach naukowych organizowanych przez FEND.
Rok wydania | 2015 |
---|---|
Liczba stron | 160 |
Kategoria | Poradniki |
Wydawca | RM |
ISBN-13 | 978-83-7773-496-4 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Od Autorki | |
Cukrzyca. I co dalej? | |
ABC szczęśliwego diabetyka | |
Co trzeba wiedzieć i co trzeba umieć? | |
Pytania i wątpliwości diabetyka na starcie | |
PRZEPISY NA KAŻDĄ OKAZJĘ | |
Coś na ząb, czyli śniadania, przystawki, przekąski i kolacje | |
Przepisy podstawowe | |
Jajka | |
„Żółta fantazja”, czyli jajecznica inaczej | |
„Wiedeński poranek”, czyli wykwintne jajka | |
Omlet śródziemnomorski | |
Pikantny omlet | |
Jaja przepiórcze z pastą pomidorowo-serową | |
Jajko faszerowane kokosem | |
Pomidory faszerowane jajkiem | |
Pasty | |
Zielona pasta z ricottą | |
Pasta z wędzoną makrelą i serem mascarpone | |
Pasta z ciecierzycy | |
„Wspomnienie lata” – pasta z suszonymi pomidorami | |
Pasta z zielonego groszku | |
Awokado na rano i wieczór | |
Pasta wiosenna przez cały rok | |
Pasta „Same kokosy” | |
Pasta „Meksykańska awantura” | |
Pasta lub pesto z jarmużu | |
Pasta z awokado na łódeczkach z cykorii | |
Pasta fasolowa z ziołami | |
Pasta warzywna | |
Pasta drobiowa | |
Lekko i pożywnie | |
Owsianka z jabłkiem | |
Egzotyczny mus | |
Drink „Prosto z ogrodu” | |
Śniadaniowy drink | |
Grzanka owocowa | |
Wypieki | |
Rogaliki z pieca | |
Chleb z orzechami | |
Paszteciki z orzechami | |
Słone babeczki z ziołami prowansalskimi | |
Pikantne placki serowe | |
Keks z żółtym serem | |
Ciasto ze szpinakiem | |
Ryby | |
Śledzie kapitańskie | |
Czerwona fasola z anchois | |
Śledzie marynarskie | |
Pikantne smażone sardynki | |
Warzywa | |
Faszerowana czerwona papryka | |
Sos serowy do warzyw | |
Kolorowe łódeczki | |
Smażona cukinia | |
Zielone szparagi | |
„Graj w zielone” – zielony groszek z cebulą na ciepło | |
„Ciepła piłka – wariacja brukselska” | |
Sałatka z buraków | |
Faszerowane pieczarki | |
Zielony frykas | |
Sushi po polsku | |
Sałatki | |
Sałatka na dobry humor | |
Brokułowa fantazja | |
Sałatka „Święto wiosny” | |
Sałatka z serem owczym | |
Sałatka z cieciorki | |
Malinowa sałatka z cieciorki | |
Sałatka szpinakowa z kabanosami | |
Sałatka „Tolerancja” | |
Sałatka z kapusty pekińskiej i pomelo | |
Sałatka „Zielone i białe” | |
Sałatka makaronowa z paluszkami krabowymi | |
Sałatka z cykorii z krabami i creme fraîche | |
Sałatka krabowa z rzodkiewką i czerwoną papryką | |
Makaronowa wariacja na słodko | |
Włoska sałatka makaronowa | |
Sałatka makaronowa z awokado | |
Sałatka makaronowa z musem z selera | |
Sałatka makaronowa „Brokułowe tango” | |
Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą | |
Sałatka makaronowa z jarmużem | |
Sałatka makaronowa z kaparami i dipem czosnkowym | |
Bardziej treściwie, czyli zupy i dania główne | |
Przepisy podstawowe | |
Zupy | |
Zupa wiosenna | |
Krem pomidorowy na zimno | |
Zupa szpinakowa z kaszą manną | |
Zupa z porów | |
Żurek na zakwasie | |
Kapuśniak na ostro | |
Zupa z pieczonych bakłażanów | |
Krem brokułowy | |
Zupa na smukłą talię | |
Zupa z czarnego bzu | |
Krem z zielonego groszku | |
Zupa krem z ciecierzycy | |
Zupa krem z pasternaku | |
Zupa „Tango z boczniakiem” | |
Zupa fasolowa z pietruszkowym pesto | |
Dania mięsne | |
Kurczak grillowany w cytrynie | |
Roladki schabowe z mozzarellą | |
Gołąbki bez zawijania | |
Gulasz wołowy | |
Naleśniki gryczane nadziewane gulaszem | |
Placki z cukinii z szynką | |
Ekspresowy bigos z młodej kapusty | |
Szybkie szaszłyki | |
Wątróbka jagnięca z ostrym sosem pomidorowym | |
Spaghetti z indykiem i orzechami włoskimi | |
Wieprzowina z kurkami | |
Quiche z szynką i serem | |
Kurczak w sosie szpinakowym | |
Dania dla wegetarian | |
Zawijane szparagi | |
Penne z pomidorami i brokułami | |
Frittata z kalafi orem | |
Smażona mozzarella w migdałach | |
Sufl et ze szpinakiem | |
Placki z cukinii z natką pietruszki | |
Frytki z selera korzeniowego | |
Sałatka z grillowanym awokado | |
„Kaszotto” z warzywami | |
Kasza jaglana z pomidorami | |
Zapiekanka z pora i cukinii | |
Pieczona papryka z kaszą jęczmienną | |
Tarta pieczarkowa na spodzie z kaszy jaglanej | |
Ryby i owoce morza | |
Rolada rybna | |
Paella, czyli hiszpański rarytas | |
Kotlety rybne | |
Faszerowane kalmary | |
Naleśniki gryczane z krewetkami | |
Babeczki z łososia | |
Zapiekanka z pietruszkowym pesto | |
Placki z cukinii z wędzoną makrelą | |
Pieczona makrela z cytrusami i kolendrą | |
Knedle rybne z orzechami | |
Pieczona dorada | |
Grillowany łosoś na ostro | |
Dla zdrowia i urody, czyli koktajle i soki | |
Grejpfrut z niespodzianką | |
Zdrowie w szklance | |
Koktajl brukselkowy | |
Zielono mi | |
Warzywne orzeźwienie | |
Fresh style | |
Kalarepka | |
Mix sałat | |
Koktajl „pomelowany” | |
Po włosku | |
Jarmużella | |
Trzy setki | |
Owocowa fantazja | |
Żółty melonik | |
Kolorowa moc | |
Jagodowa bomba | |
W migdał | |
Poziomkowe marzenie | |
Koktajl z soczewicy | |
Halloween | |
Małe co nieco, czyli desery | |
Z nutą kiwi | |
Borówkowa fantazja | |
Świeże ananasy z imbirem | |
Deser „Fusion” | |
Kruszon z miętą i melisą | |
Piernik korzenny | |
Jogurtowa panna cotta | |
Ciasto gryczano-orkiszowe | |
Sałatka z miętą i melisą | |
Koktajl „Fantazja” | |
Budyń kakaowy z kaszy jaglanej | |
Muffinki | |
Cynamonowe keksiki | |
Ciasteczka z żurawiną i rodzynkami | |
Ciasto cytrynowe z sezamem | |
Cytrynowy sernik z rodzynkami | |
Pudding jabłkowo-jeżynowy | |
Letni owocowy przekładaniec | |
Ciasto z makiem | |
Indeks | |
„Słodcy” pacjenci o książce | |