Bioactive components of garlic and their effect on the reduction of cadmium toxicity in food

Bioactive components of garlic and their effect on the reduction of cadmium toxicity in food

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

6,92

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

The protective effect of garlic extracts against cadmium toxicity was examined using “in ovo” modelfor the first time. As the egg must supply all the nutrients that the embryo needs to access for growth and development, the introducing “in ovo” additive compounds provides an ideal scenario for the testing their toxic effects and protectors efficacy without any external interference. Studied topics were focused on the comparison of bioactive compounds in fresh and freeze-drying garlic bulbs (Polish and Chinese) as well as leaves of wild bear'sgarlic. Moreover, the protective effect of various garlic forms against cadmium was studied and compared withseparate sulfur compounds (reduced glutathione and N-acetylcysteine) efficacy in cadmium detoxification. Cadmium ions (6 µg/egg) and/or protectors were injected to the albumen of fertilized hens egg at 4th day of incubation. Cadmium embryotoxicity was evaluated based on hatching results. Furthermore, three lysosomal hydrolases activity (N-acetyl-β-glucosaminidase, β-mannosidase and arylsulfatase) were used to detect cellular lysosomal damage caused by cadmium. It was shown that diet enriched with garlic can protect consumer against toxic effect of cadmium present in food.

Ochronne działanie wyciągu czosnkowego wobec toksycznego kadmu badano po raz pierwszy z zastosowaniem modelu „in ovo”. Jajo, które dostarcza wszystkich składników odżywczych niezbędnych do rozwoju zarodka, zapewnia idealny scenariusz do testowania dodatku substancji toksycznych i działających ochronnie, i co ważne, w warunkach izolowanych. Badania koncentrowały się na porównaniu związków bioaktywnych świeżych i liofilizowanych ząbków czosnku (polskiego i chińskiego) oraz liści dzikiego czosnku niedźwiedziego. Ponadto, działanie ochronne różnych form czosnku wobec kadmu zostało porównane ze skutecznością związków siarkowych (zredukowanego glutationu i N-acetylocysteiny) w detoksykacji kadmu. Jony kadmu (w dawce 6 mg / jajo) i / lub protektor wstrzyknięto do białka zapłodnionych jaj kurzych w 4. dniu inkubacji. Embriotoksyczne działanie kadmu oceniano na podstawie wyników wylęgowości. Do detekcji uszkodzeń lizosomów komórkowych wywołanych przez kadm zastosowano aktywność trzech hydrolaz lizosomalnych (N-acetylo-β-heksozoaminidazy, β-mannozydazy i arylosulfatazy) . Wykazano, że pokarm wzbogacony w czosnek może chronić konsumenta przed toksycznym działaniem kadmu obecnego w żywności.


Liczba stron126
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego
ISBN-13978-83-7338-876-5
Numer wydania1
Język publikacjiangielski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Abstract    9
  Used abbreviations    11
  1. Introduction    13
  1.1. Cultivated and wild garlic    13
  1.2. Chemistry of garlic    17
  1.3. Health benefits of garlic    22
  1.4. Organosulfur compounds as protectors against cadmium toxicity    25
  1.5. Using “in ovo” model in toxicity studies    33
  2. Purpose of the study    38
  3. Materials and methods    39
  3.1. Chemicals    39
  3.2. Garlic    39
  3.3. Animals    40
  3.4. “In ovo” experiment    40
  3.4.1. Injection procedure    40
  3.4.2. Experiment 1: A Protective effect of glutathione    40
  3.4.3. Experiment 2: A protective effect of N-acetylcysteine    41
  3.4.4. Experiment 3: A protective effect of garlic extracts    41
  3.5. Chemical analysis    42
  3.5.1. AAS method    42
  3.5.2. LA-ICP-MS method    42
  3.5.3. Total sulfur content    42
  3.5.4. GC-MS analysis    43
  3.5.5. UPLC analysis    43
  3.6. Biochemical analysis    44
  3.6.1. Thiols content    44
  3.6.2. FRAP    44
  3.6.3. DPPH assay    44
  3.6.4. Total phenolic content (TPC)    44
  3.6.5. Enzyme assays    45
  3.7. Antibacterial activity    45
  3.8. Statistical analysis    46
  4. Results    47
  4.1. Bioactive components of garlic    47
  4.1.1. Mineral composition    47
  4.1.2. Antioxidant activity    52
  4.1.3. Organosulfur compounds    54
  4.1.4. Antibacterial activity    59
  4.2. Protective effect of sulfur compounds against cadmium toxicity using in ovo model    60
  4.2.1. Glutathione action    60
  4.2.2. N-acetylcysteine action    67
  4.2.3. Garlic extracts action    73
  5. Discussion    79
  6. Conclusions    94
  Streszczenie    96
  References    104
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia