INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Format:
pdf, ibuk
Celem publikacji jest przybliżenie wiedzy na temat mikrobiomu oraz możliwości wykorzystania zjawisk antagonistycznych i synergistycznych interakcji zachodzących między drobnoustrojami. Autor podjął problematykę jakże istotną dla ludzkiego zdrowia, opisując korzyści wynikające ze spożywania probiotyków i prebiotyków, a także zagadnienia związane z transportem probiotyków w układzie pokarmowym człowieka.
Rok wydania | 2014 |
---|---|
Liczba stron | 215 |
Kategoria | Biochemia |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej |
ISBN-13 | 978-83-7784-375-8 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Nota o Autorze | 9 |
Od Autora | 11 |
1. Wstęp | 13 |
2. Pożywienie ludzi pierwotnych | 15 |
3. Mechanizmy ekologicznych zależności między drobnoustrojami | 19 |
3.1. Oddziaływania bezpośrednie | 20 |
3.2. Oddziaływania pośrednie | 22 |
3.3. Równowaga między populacjami drobnoustrojów a organizmem człowieka | 31 |
4. Bakterie jako potencjalne czynniki terapeutyczne | 35 |
4.1. Naturalny sposób zwalczania malarii | 35 |
4.2. Bakterie w walce z próchnicą | 36 |
4.3. Rola bakterii w procesie gojenia się ran | 37 |
4.4. Związek drobnoustrojów z chorobami nowotworowymi | 39 |
4.4.1. Bakterie jako przyczyna nowotworów | 39 |
4.4.2. Wirusy jako czynniki wywołujące nowotwory | 40 |
4.5. Drobnoustroje w walce z nowotworami | 42 |
4.5.1. Bakterie w terapii przeciwnowotworowej | 42 |
4.5.2. Wirusy jako potencjalne leki przeciwnowotworowe | 47 |
4.6. Choroby zakaźne a zaburzenia psychiczne | 49 |
5. Ludzki mikrobiom | 55 |
5.1. Różnorodność mikroorganizmów u człowieka | 55 |
5.2. Konsekwencje zmian bioróżnorodności | 57 |
5.3. Populacje mikroorganizmów u człowieka | 60 |
5.4. Mikroflora jelitowa i jej wpływ na fizjologię gospodarza | 63 |
5.5. Mikrobiom przewodu pokarmowego człowieka | 67 |
5.6. Osobnicze kształtowanie się mikroflory jelitowej | 68 |
5.7. Gatunkowy skład mikroflory jelitowej | 70 |
5.7.1. Mikroflora skóry człowieka | 71 |
5.7.2. Mikroflora bakteryjna jamy ustnej | 71 |
5.7.3. Mikroflora górnych dróg oddechowych | 72 |
5.7.4. Mikroflora przewodu pokarmowego | 72 |
5.7.5. Mikroflora układu moczowo-płciowego | 76 |
5.8. Funkcje mikroorganizmów przewodu pokarmowego | 76 |
5.8.1. U dział w procesach trawienia | 76 |
5.8.2. Wspomaganie trawienia laktozy | 77 |
5.8.3. Wpływ na gospodarkę lipidową oraz poziom cholesterolu | 77 |
5.8.4. Biosynteza witamin | 77 |
5.8.5. Immunostymulacja i immunomodulacja | 78 |
5.8.6. Inne funkcje | 79 |
5.9. Mikroflora jelitowa a otyłość | 79 |
5.10. Ochrona układu pokarmowego przed mikroorganizmami chorobotwórczymi | 85 |
5.11. Zaburzenia fizjologicznej mikroflory jelitowej u człowieka | 89 |
5.12. Skład i zaburzenia mikroflory jelitowej u ludzi w podeszłym wieku | 94 |
5.13. Zmiana mikroflory przewodu pokarmowego w wyniku antybiotykoterapii | 95 |
6. Probiotyki | 97 |
6.1. Historia probiotyków | 97 |
6.2. Definicje probiotyków | 98 |
6.3. Probiotyki jako przykład żywności funkcjonalnej | 99 |
6.4. Mikroorganizmy wykorzystywane jako probiotyki | 101 |
6.5. Kryteria wyboru mikroorganizmów probiotycznych | 102 |
6.6. Mechanizmy działania mikroflory probiotycznej | 104 |
6.6.1. Korzystne oddziaływanie bakterii mlekowych na funkcje życiowe i zdrowie człowieka | 108 |
6.6.2. Metabolity bakterii probiotycznych o działaniu antagonistycznym wobec bakterii chorobotwórczych | 112 |
6.6.3. Probiotyki w leczeniu stanów chorobowych | 119 |
6.7. Korzyści zdrowotne wynikające z interakcji probiotyków z patogenami | 128 |
6.8. Aktywność antynowotworowa i antymutagenna | 130 |
6.9. Probiotyki w medycynie | 131 |
6.10. Bakterie probiotyczne w produkcji żywności | 132 |
6.11. Modyfikacje żywności | 135 |
6.11.1. Wzbogacenie żywności kulturami bakterii fermentacji mlekowej i innych szczepów probiotycznych | 139 |
6.11.2. Suplementowanie żywności | 141 |
6.12. Bezpieczeństwo żywności probiotycznej | 142 |
7. Mikotoksyny a zagrożenia zdrowia ludzi i zwierząt | 145 |
7.1. C harakterystyka mikotoksyn | 148 |
7.2. Drogi skażenia mikotoksynami | 152 |
7.3. Biologiczne metody likwidacji mikotoksyn z żywności | 153 |
7.4. Fizyko-chemiczne metody eliminacji mikotoksyn | 157 |
8. Prebiotyki i synbiotyki | 161 |
8.1. Historia badań nad inuliną | 161 |
8.2. Budowa inuliny | 161 |
8.3. Roślinne źródła inuliny | 163 |
8.4. Fruktany pochodzenia mikrobiologicznego | 165 |
8.5. Inulina jako prebiotyk i jej zastosowanie | 166 |
9. Problemy z transportem probiotyków w układzie pokarmowym człowieka | 171 |
9.1. Mikrokapsułkowanie probiotyków | 171 |
9.2. Zastosowanie mikrokapsułkowania w przemyśle spożywczym | 173 |
9.3. Mikrokapsułkowanie w procesie unieruchamiania probiotyków | 175 |
9.3.1. Struktura mikrokapsułek | 175 |
9.3.2. Wymogi procesu mikrokapsułkowania w przemysłach spożywczym i farmaceutycznym | 176 |
9.3.3. Materiały stosowane jako powłoki | 177 |
9.3.4. Kapsułkowanie jednoczesne prebiotyków z probiotykami | 178 |
9.3.5. Perspektywy kapsułkowania probiotyków | 179 |
10. Literatura | 181 |
11. Summary | 215 |