Mikrobiom a zdrowie człowieka

Mikrobiom a zdrowie człowieka

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

17,85

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Celem publikacji jest przybliżenie wiedzy na temat mikrobiomu oraz możliwości wykorzystania zjawisk antagonistycznych i synergistycznych interakcji zachodzących między drobnoustrojami. Autor podjął problematykę jakże istotną dla ludzkiego zdrowia, opisując korzyści wynikające ze spożywania probiotyków i prebiotyków, a także zagadnienia związane z transportem probiotyków w układzie pokarmowym człowieka.


Liczba stron215
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej
ISBN-13978-83-7784-375-8
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Nota o Autorze    9
  Od Autora    11
  1. Wstęp    13
  2. Pożywienie ludzi pierwotnych    15
  3. Mechanizmy ekologicznych zależności między drobnoustrojami    19
  3.1. Oddziaływania bezpośrednie    20
  3.2. Oddziaływania pośrednie    22
  3.3. Równowaga między populacjami drobnoustrojów a organizmem człowieka    31
  4. Bakterie jako potencjalne czynniki terapeutyczne    35
  4.1. Naturalny sposób zwalczania malarii    35
  4.2. Bakterie w walce z próchnicą    36
  4.3. Rola bakterii w procesie gojenia się ran    37
  4.4. Związek drobnoustrojów z chorobami nowotworowymi    39
  4.4.1. Bakterie jako przyczyna nowotworów    39
  4.4.2. Wirusy jako czynniki wywołujące nowotwory    40
  4.5. Drobnoustroje w walce z nowotworami    42
  4.5.1. Bakterie w terapii przeciwnowotworowej    42
  4.5.2. Wirusy jako potencjalne leki przeciwnowotworowe    47
  4.6. Choroby zakaźne a zaburzenia psychiczne    49
  5. Ludzki mikrobiom    55
  5.1. Różnorodność mikroorganizmów u człowieka    55
  5.2. Konsekwencje zmian bioróżnorodności    57
  5.3. Populacje mikroorganizmów u człowieka    60
  5.4. Mikroflora jelitowa i jej wpływ na fizjologię gospodarza    63
  5.5. Mikrobiom przewodu pokarmowego człowieka    67
  5.6. Osobnicze kształtowanie się mikroflory jelitowej    68
  5.7. Gatunkowy skład mikroflory jelitowej    70
  5.7.1. Mikroflora skóry człowieka    71
  5.7.2. Mikroflora bakteryjna jamy ustnej    71
  5.7.3. Mikroflora górnych dróg oddechowych    72
  5.7.4. Mikroflora przewodu pokarmowego    72
  5.7.5. Mikroflora układu moczowo-płciowego    76
  5.8. Funkcje mikroorganizmów przewodu pokarmowego    76
  5.8.1. U dział w procesach trawienia    76
  5.8.2. Wspomaganie trawienia laktozy    77
  5.8.3. Wpływ na gospodarkę lipidową oraz poziom cholesterolu    77
  5.8.4. Biosynteza witamin    77
  5.8.5. Immunostymulacja i immunomodulacja    78
  5.8.6. Inne funkcje    79
  5.9. Mikroflora jelitowa a otyłość    79
  5.10. Ochrona układu pokarmowego przed mikroorganizmami chorobotwórczymi    85
  5.11. Zaburzenia fizjologicznej mikroflory jelitowej u człowieka    89
  5.12. Skład i zaburzenia mikroflory jelitowej u ludzi w podeszłym wieku    94
  5.13. Zmiana mikroflory przewodu pokarmowego w wyniku antybiotykoterapii    95
  6. Probiotyki    97
  6.1. Historia probiotyków    97
  6.2. Definicje probiotyków    98
  6.3. Probiotyki jako przykład żywności funkcjonalnej    99
  6.4. Mikroorganizmy wykorzystywane jako probiotyki    101
  6.5. Kryteria wyboru mikroorganizmów probiotycznych    102
  6.6. Mechanizmy działania mikroflory probiotycznej    104
  6.6.1. Korzystne oddziaływanie bakterii mlekowych na funkcje życiowe i zdrowie człowieka    108
  6.6.2. Metabolity bakterii probiotycznych o działaniu antagonistycznym wobec bakterii chorobotwórczych    112
  6.6.3. Probiotyki w leczeniu stanów chorobowych    119
  6.7. Korzyści zdrowotne wynikające z interakcji probiotyków z patogenami    128
  6.8. Aktywność antynowotworowa i antymutagenna    130
  6.9. Probiotyki w medycynie    131
  6.10. Bakterie probiotyczne w produkcji żywności    132
  6.11. Modyfikacje żywności    135
  6.11.1. Wzbogacenie żywności kulturami bakterii fermentacji mlekowej i innych szczepów probiotycznych    139
  6.11.2. Suplementowanie żywności    141
  6.12. Bezpieczeństwo żywności probiotycznej    142
  7. Mikotoksyny a zagrożenia zdrowia ludzi i zwierząt    145
  7.1. C harakterystyka mikotoksyn    148
  7.2. Drogi skażenia mikotoksynami    152
  7.3. Biologiczne metody likwidacji mikotoksyn z żywności    153
  7.4. Fizyko-chemiczne metody eliminacji mikotoksyn    157
  8. Prebiotyki i synbiotyki    161
  8.1. Historia badań nad inuliną    161
  8.2. Budowa inuliny    161
  8.3. Roślinne źródła inuliny    163
  8.4. Fruktany pochodzenia mikrobiologicznego    165
  8.5. Inulina jako prebiotyk i jej zastosowanie    166
  9. Problemy z transportem probiotyków w układzie pokarmowym człowieka    171
  9.1. Mikrokapsułkowanie probiotyków    171
  9.2. Zastosowanie mikrokapsułkowania w przemyśle spożywczym    173
  9.3. Mikrokapsułkowanie w procesie unieruchamiania probiotyków    175
  9.3.1. Struktura mikrokapsułek    175
  9.3.2. Wymogi procesu mikrokapsułkowania w przemysłach spożywczym i farmaceutycznym    176
  9.3.3. Materiały stosowane jako powłoki    177
  9.3.4. Kapsułkowanie jednoczesne prebiotyków z probiotykami    178
  9.3.5. Perspektywy kapsułkowania probiotyków    179
  10. Literatura    181
  11. Summary    215
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia