Mikrobiom a zdrowie człowieka

Mikrobiom a zdrowie człowieka

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

35,70

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 35,70 zł  


35,70

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Celem publikacji jest przybliżenie wiedzy na temat mikrobiomu oraz możliwości wykorzystania zjawisk antagonistycznych i synergistycznych interakcji zachodzących między drobnoustrojami. Autor podjął problematykę jakże istotną dla ludzkiego zdrowia, opisując korzyści wynikające ze spożywania probiotyków i prebiotyków, a także zagadnienia związane z transportem probiotyków w układzie pokarmowym człowieka.


Rok wydania2014
Liczba stron215
KategoriaBiochemia
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej
ISBN-13978-83-7784-375-8
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Nota o Autorze     9
  Od Autora     11
  
  1. Wstęp     13
  
  2. Pożywienie ludzi pierwotnych     15
  
  3. Mechanizmy ekologicznych zależności między drobnoustrojami     19
  
  3.1. Oddziaływania bezpośrednie     20
  3.2. Oddziaływania pośrednie     22
  3.3. Równowaga między populacjami drobnoustrojów a organizmem człowieka     31
  
  4. Bakterie jako potencjalne czynniki terapeutyczne     35
  
  4.1. Naturalny sposób zwalczania malarii     35
  4.2. Bakterie w walce z próchnicą     36
  4.3. Rola bakterii w procesie gojenia się ran     37
  4.4. Związek drobnoustrojów z chorobami nowotworowymi     39
  4.4.1. Bakterie jako przyczyna nowotworów     39
  4.4.2. Wirusy jako czynniki wywołujące nowotwory     40
  4.5. Drobnoustroje w walce z nowotworami     42
  4.5.1. Bakterie w terapii przeciwnowotworowej     42
  4.5.2. Wirusy jako potencjalne leki przeciwnowotworowe     47
  4.6. Choroby zakaźne a zaburzenia psychiczne     49
  
  5. Ludzki mikrobiom     55
  
  5.1. Różnorodność mikroorganizmów u człowieka     55
  5.2. Konsekwencje zmian bioróżnorodności     57
  5.3. Populacje mikroorganizmów u człowieka     60
  5.4. Mikroflora jelitowa i jej wpływ na fizjologię gospodarza     63
  5.5. Mikrobiom przewodu pokarmowego człowieka     67
  5.6. Osobnicze kształtowanie się mikroflory jelitowej     68
  5.7. Gatunkowy skład mikroflory jelitowej     70
  5.7.1. Mikroflora skóry człowieka     71
  5.7.2. Mikroflora bakteryjna jamy ustnej     71
  5.7.3. Mikroflora górnych dróg oddechowych     72
  5.7.4. Mikroflora przewodu pokarmowego     72
  5.7.5. Mikroflora układu moczowo-płciowego     76
  5.8. Funkcje mikroorganizmów przewodu pokarmowego     76
  5.8.1. U dział w procesach trawienia     76
  5.8.2. Wspomaganie trawienia laktozy     77
  5.8.3. Wpływ na gospodarkę lipidową oraz poziom cholesterolu     77
  5.8.4. Biosynteza witamin     77
  5.8.5. Immunostymulacja i immunomodulacja     78
  5.8.6. Inne funkcje     79
  5.9. Mikroflora jelitowa a otyłość     79
  5.10. Ochrona układu pokarmowego przed mikroorganizmami chorobotwórczymi     85
  5.11. Zaburzenia fizjologicznej mikroflory jelitowej u człowieka     89
  5.12. Skład i zaburzenia mikroflory jelitowej u ludzi w podeszłym wieku     94
  5.13. Zmiana mikroflory przewodu pokarmowego w wyniku antybiotykoterapii     95
  
  6. Probiotyki     97
  
  6.1. Historia probiotyków     97
  6.2. Definicje probiotyków     98
  6.3. Probiotyki jako przykład żywności funkcjonalnej     99
  6.4. Mikroorganizmy wykorzystywane jako probiotyki     101
  6.5. Kryteria wyboru mikroorganizmów probiotycznych     102
  6.6. Mechanizmy działania mikroflory probiotycznej     104
  6.6.1. Korzystne oddziaływanie bakterii mlekowych na funkcje życiowe i zdrowie człowieka     108
  6.6.2. Metabolity bakterii probiotycznych o działaniu antagonistycznym wobec bakterii chorobotwórczych     112
  6.6.3. Probiotyki w leczeniu stanów chorobowych     119
  6.7. Korzyści zdrowotne wynikające z interakcji probiotyków z patogenami     128
  6.8. Aktywność antynowotworowa i antymutagenna     130
  6.9. Probiotyki w medycynie     131
  6.10. Bakterie probiotyczne w produkcji żywności     132
  6.11. Modyfikacje żywności     135
  6.11.1. Wzbogacenie żywności kulturami bakterii fermentacji mlekowej i innych szczepów probiotycznych     139
  6.11.2. Suplementowanie żywności     141
  6.12. Bezpieczeństwo żywności probiotycznej     142
  
  7. Mikotoksyny a zagrożenia zdrowia ludzi i zwierząt     145
  
  7.1. C harakterystyka mikotoksyn     148
  7.2. Drogi skażenia mikotoksynami     152
  7.3. Biologiczne metody likwidacji mikotoksyn z żywności     153
  7.4. Fizyko-chemiczne metody eliminacji mikotoksyn     157
  
  8. Prebiotyki i synbiotyki     161
  
  8.1. Historia badań nad inuliną     161
  8.2. Budowa inuliny     161
  8.3. Roślinne źródła inuliny     163
  8.4. Fruktany pochodzenia mikrobiologicznego     165
  8.5. Inulina jako prebiotyk i jej zastosowanie    166
  
  9. Problemy z transportem probiotyków w układzie pokarmowym człowieka     171
  
  9.1. Mikrokapsułkowanie probiotyków     171
  9.2. Zastosowanie mikrokapsułkowania w przemyśle spożywczym     173
  9.3. Mikrokapsułkowanie w procesie unieruchamiania probiotyków     175
  9.3.1. Struktura mikrokapsułek     175
  9.3.2. Wymogi procesu mikrokapsułkowania w przemysłach spożywczym i farmaceutycznym     176
  9.3.3. Materiały stosowane jako powłoki     177
  9.3.4. Kapsułkowanie jednoczesne prebiotyków z probiotykami     178
  9.3.5. Perspektywy kapsułkowania probiotyków     179
  
  10. Literatura     181
  
  11. Summary     215
RozwińZwiń