Nauki Inżynierskie i Technologie 2015, nr 1(16)

Nauki Inżynierskie i Technologie 2015, nr 1(16)

1 opinia

Praca zbiorowa

Format:

ibuk

W prezentowanym kwartalniku NIT 1(16)2015 zamieszczono sześć artykułów naukowych. Dotyczą one następujących zagadnień:

• możliwości wykorzystania m.in. krajowych jabłek, aronii, wiśni i czarnej porzeczki, surowców bogatych w związki polifenolowe oraz przeciwutleniacze, do produkcji win owocowych,
• racjonalnego zagospodarowania uciążliwych odpadów rzeźnych (treści przewodu pokarmowego świń i gnojowicy) w celu pozyskania energii,
• możliwości sterowania produkcją jogurtów smakowych i jej kontroli na podstawie systemu opartego na sterowniku PLC (Programmable Logic Controller) połączonego z dotykowym panelem operatorskim LCD,
• czynników kształtujących jakość mięsa drobiu grzebiącego,
• zróżnicowanego wiekiem postrzegania przez konsumentów opakowań w kontekście zabezpieczeń gwarantujących nienaruszalność zapakowanego produktu żywnościowego oraz
• wpływu właściwości przeciwutleniających śliwek na jakość burgerów wyprodukowanych z ich udziałem.

Czytelnicy zaobserwowali, że w 2014 roku wprowadziliśmy wiele zmian w tekstach prezentowanych publikacji. Każda tabela oraz rysunek ma polską i angielską wersję tytułu. Podobnie w tabelach i na rysunkach mamy podwójne polsko-angielskie wersje. Dzięki temu, że podajemy summaries w j. angielskim i angielskie odpowiedniki polskich tytułów tabel i rysunków, rozszerzamy liczbę potencjalnych czytelników. Począwszy od numeru trzeciego, w roku 2015 zamierzamy zmienić proporcje artykułów polskojęzycznych względem angielskojęzycznych tak, by docelowo przejść na publikowanie w języku angielskim. Pozwoli to na szerszy udział autorów zagranicznych w wydawaniu swoich prac w NIT, jak też na uzyskanie wyższego wskaźnika cytowań w publikacjach już wydrukowanych w NIT.

W imieniu Komitetu Redakcyjnego składamy podziękowania recenzentom za ich trud w utrzymaniu i doskonaleniu jakości NIT w roku 2014.

Autorom prac dziękujemy za dotychczasową współpracę i życzymy kolejnych udanych publikacji.


Redaktor naczelny prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów


Liczba stron82
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    7
  
  Elżbieta Kociołek-Balawejder: Profesor Romuald Bogoczek (1930-2014) – wspomnienie 30 lat pracy na Wydziale Inżynieryjno-Ekonomicznym    9
  Paweł Chwietczuk, Seweryn Lipiński, Zenon Syroka: System sterowania procesem mieszania w produkcji jogurtów smakowych oparty na sterowniku PLC    19
  Klaudia Dąbrowska, Alicja Mańka, Małgorzata Krzywonos: Możliwości wykorzystania owoców krajowych do produkcji win owocowych    27
  Kamil Kozłowski, Marta Cieślik, Anna Smurzyńska, Andrzej Lewicki, Mateusz Jas: Wykorzystanie odpadów z przetwórstwa mięsnego na cele energetyczne    36
  Agnieszka Orkusz: Czynniki kształtujące jakość mięsa drobiu grzebiącego. Praca przeglądowa    47
  Stanisław Popek, Jarosław Świda: The influence of security guaranteeing the sanctity of a packed food product on packaging perceiving by younger and older consumers    61
  Andrzej Tyburcy, Iwona Ścibisz, Anna Jabłońska: Wpływ dodatku śliwek na wybrane właściwości burgerów wieprzowych    72
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia