EBOOKI WYDAWCY
Redakcja:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Drugie wydanie książki „Dieta bezglutenowa: co wybrać?” zostało napisane przez specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”. Dostarcza wszechstronnej, aktualnej, ugruntowanej naukowo, ale podanej przystępnie wiedzy o diecie bezglutenowej. Przybliża Czytelnikowi:
- właściwości glutenu
- zasady układania diety bezglutenowej w świetle zaleceń żywieniowych
- wartość odżywczą produktów bezglutenowych
- wymagania dotyczące znakowania gotowych produktów bezglutenowych
- praktyczne zasady przygotowywania potraw bezglutenowych
- aktualne zalecenia do stosowania diety bezglutenowej
Publikację wyróżnia obszerna część tabelaryczna z danymi o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach naturalnie niezawierających glutenu oraz w produktach bezglutenowych wytworzonych przemysłowo.
Książka powstała z myślą o chorych na celiakię i inne choroby glutenozależne, dietetykach, a także osobach gotujących (zawodowo lub w domu).
Rok wydania | 2015 |
---|---|
Liczba stron | 184 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-4991-6 |
Numer wydania | 2 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa | 7 |
1. Kiedy i komu potrzebna jest dieta bezglutenowa? Choroby zależne od glutenu – Anna Rybak, Jerzy Socha | 9 |
1.1. Celiakia | 9 |
1.2. Alergia na pszenicę | 18 |
1.3. Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCNG) | 19 |
Piśmiennictwo | 20 |
2. Chemiczne właściwości glutenu – Wojciech Kłys | 21 |
2.1. Gliadyna i jej toksyczność | 21 |
2.2. Dyskusyjne prolaminy owsa | 23 |
2.3. Oznaczanie gliadyny | 24 |
2.4. Podsumowanie | 26 |
Piśmiennictwo | 27 |
3. Zasady układania diety bezglutenowej i jej akceptacja – Anna Stolarczyk | 29 |
3.1. Podstawowe zasady diety bezglutenowej | 29 |
3.2. Zasady planowania jadłospisu dla osób na diecie bezglutenowej | 30 |
3.3. Racjonalne żywienie w celiakii, czyli bezglutenowa piramida żywienia | 30 |
3.4. Gotowe produkty bezglutenowe w diecie | 35 |
3.5. Akceptacja diety i jej przestrzeganie | 36 |
3.6. Ocena sposobu żywienia osób z celiakią | 37 |
3.7. Rola organizacji zrzeszających pacjentów | 38 |
3.8. Dieta z ograniczeniem FODMAP w leczeniu osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten | 39 |
3.9. Podsumowanie | 40 |
Piśmiennictwo | 40 |
4. Dieta bezglutenowa w świetle zaleceń żywieniowych – Anna Wojtasik, Anna Stolarczyk | 41 |
4.1. Składniki o szczególnym znaczeniu dla chorych na celiakię | 42 |
4.2. Inne składniki, na które należy zwracać uwagę, realizując dietę bezglutenową | 52 |
Piśmiennictwo | 55 |
5. Rośliny naturalnie bezglutenowe – wartość odżywcza i zastosowanie – Anna Wojtasik, Beata Przygoda, Hanna Kunachowicz | 57 |
5.1. Charakterystyka roślin naturalnie bezglutenowych | 59 |
5.2. Wartość odżywcza wybranych roślin bezglutenowych | 63 |
5.3. Pieczywo bezglutenowe | 66 |
Piśmiennictwo | 68 |
6. Wymagania dla produktów bezglutenowych. Informacja dla konsumenta – Hanna Kunachowicz, Anna Wojtasik | 69 |
6.1. Rys historyczny | 69 |
6.2. Aktualne wymagania dla produktów bezglutenowych – przepisy prawne | 71 |
6.3. Na co należy zwracać uwagę przy zakupie produktów bezglutenowych? Jak praktycznie wykorzystać informacje podawane na etykietach? | 72 |
Piśmiennictwo | 76 |
7. Zmiany zachodzące w żywności podczas jej wytwarzania i przechowywania – Beata Przygoda, Irena Nadolna | 77 |
7.1. Jak procesy przetwarzania żywności wpływają na zawartość poszczególnych składników odżywczych? | 77 |
7.2. Jak przechowywać i przygotowywać żywność, aby ograniczyć straty składników odżywczych i zapobiegać jej zepsuciu? | 80 |
7.3. Jak poradzić sobie w kuchni? Praktyczne wskazówki | 82 |
Piśmiennictwo | 84 |
8. Praktyczne wskazówki i porady – Anna Stolarczyk | 85 |
8.1. Kuchnia bezglutenowa w domu | 85 |
8.2. Posiłki bezglutenowe poza domem | 86 |
8.3. Dieta bezglutenowa w podróży | 88 |
8.4. Zakupy żywności | 88 |
8.5. Odpowiedzi na najczęstsze pytania | 88 |
9. Charakterystyka wartości odżywczej produktów bezglutenowych – Beata Przygoda, Krystyna Iwanow, Irena Nadolna, Hanna Kunachowicz, Anna Wojtasik | 99 |
9.1. Produkty naturalnie bezglutenowe | 99 |
9.2. Produkty bezglutenowe wytwarzane przemysłowo | 100 |
9.3. Omówienie sposobu przygotowania danych do tabel . | 101 |
9.4. Tabele składu i wartości odżywczej produktów naturalnie bezglutenowych | 107 |
9.5. Tabele składu i wartości odżywczej produktów bezglutenowych wytworzonych przemysłowo | 156 |
Piśmiennictwo | 169 |
10. Wykaz przybliżonych miar i wag wybranych produktów – Krystyna Iwanow | 171 |
Skorowidz | 178 |