Elementy enzymologii i biochemii białek

Skrypt dla studentów biologii i biotechnologii

1 ocena

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

20,91  24,60

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

20,9124,60

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Prezentowany skrypt jest przeznaczony dla studentów biologii, biotechnologii i innych kierunków pokrewnych, którym z założenia ma ułatwić przygotowanie do ćwiczeń, zaznajomienie się z podstawowymi metodami stosowanymi w enzymologii oraz wykonanie odpowiednich doświadczeń. Podręcznik został podzielony na trzy części, z których każda obejmuje: wstęp teoretyczny, stosowane podczas zajęć materiały i odczynniki, opis przebiegu doświadczeń oraz sposób opracowania uzyskanych wyników. Podana na zakończenie każdej części literatura źródłowa umożliwia czytelnikowi samodzielne zaplanowanie badań oraz bardziej wnikliwą analizę wyników. Skrypt zawiera informacje na temat izolacji i oczyszczania 1,2-dioksygenazy katecholowej oraz charakterystykę tego enzymu, badania kinetyki reakcji enzymatycznych, w tym wyznaczenie optymalnych warunków reakcji enzymatycznej, wyznaczenie stałych kinetycznych reakcji oraz określenie wpływu inhibitorów na przebieg reakcji enzymatycznej. Omawia również metody immobilizacji enzymów, a także wpływ immobilizacji na aktywność enzymów.


Liczba stron78
WydawcaUniwersytet Śląski
ISBN-13978-83-8012-446-2
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa /    9
  Wykaz stosowanych oznaczeń /    11
  Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązujące w Pracowni biochemii białek /    13
  1. Izolacja i oczyszczanie enzymu /    15
  1.1. Izolacja i wstępne oczyszczanie 1,2-dioksygenazy katecholowej /    15
  1.1.1. WPROWADZENIE /    15
  1.1.2. MATERIAŁY I ODCZYNNIKI /    18
  1.1.3. WYKONANIE /    19
  1.1.3.1. Izolacja i wstępne oczyszczanie 1,2-dioksygenazy katecholowej szczepu Stenotrophomonas maltophilia KB2 /    19
  1.1.3.2. Oznaczanie aktywności 1,2-dioksygenazy katecholowej /    21
  1.1.3.3. Oznaczanie stężenia białka metodą Bradforda /    22
  1.1.3.3.1. Przygotowanie krzywej wzorcowej /    22
  1.1.3.3.2. Oznaczenie stężenia białka w badanym materiale biologicznym /    23
  1.1.4. OPRACOWANIE I DOKUMENTACJA WYNIKÓW /    23
  1.2. Wyznaczanie mas cząsteczkowych białek metodą sączenia żelowego oraz oczyszczanie białek metodą chromatografii jonowymiennej /    24
  1.2.1. WPROWADZENIE /    24
  1.2.2. MATERIAŁY I ODCZYNNIKI /    25
  1.2.3. WYKONANIE /    26
  1.2.3.1. Wyznaczenie masy cząsteczkowej 1,2-dioksygenazy katecholowej metodą sączenia żelowego /    26
  1.2.3.2. Oczyszczanie 1,2-dioksygenazy katecholowej metodą chromatografii jonowymiennej /    28
  1.2.4. OPRACOWANIE I DOKUMENTACJA WYNIKÓW /    29
  1.3. Elektroforeza dwuwymiarowa 2-DE białek /    30
  1.3.1. WPROWADZENIE /    30
  1.3.2. MATERIAŁY I ODCZYNNIKI /    32
  1.3.3. WYKONANIE /    32
  1.3.3.1. Przygotowanie surowej frakcji enzymatycznej do elektroforezy 2-DE /    32
  1.3.3.2. Przygotowanie krzywej wzorcowej do oznaczania stężenia białka metodą Bradforda w obecności buforu do przygotowywania próbek 2-DE /    33
  1.3.3.3. Rehydratacja pasków IPG /    34
  1.3.3.4. Izoogniskowanie białek z zastosowaniem pasków IPG /    34
  1.3.3.5. Przygotowanie pasków do drugiego kierunku SDS-PAGE i rozdział elektroforetyczny /    35
  1.3.3.6. Detekcja białek w żelu poliakrylamidowym metodą z Coomassie Brillant Blue /    36
  1.3.4. OPRACOWANIE I DOKUMENTACJA WYNIKÓW /    36
  1.4. Elektroforeza białek w żelu poliakrylamidowym w warunkach denaturujących /    36
  1.4.1. WPROWADZENIE /    36
  1.4.2. MATERIAŁY I ODCZYNNIKI /    38
  1.4.3. WYKONANIE /    38
  1.4.3.1. Przygotowanie żelu poliakrylamidowego i rozdział białek /    38
  1.4.3.2. Detekcja białek w żelu poliakrylamidowym metodą z Coomassie Brillant Blue oraz metodą srebrową /    39
  1.4.4. OPRACOWANIE I DOKUMNETACJA WYNIKÓW /    40
  1.5. Literatura /    40
  2. Kinetyka reakcji enzymatycznej katalizowanej przez 1,2-dioksygenazę katecholową /    43
  2.1. Wyznaczanie optymalnych warunków reakcji enzymatycznej /    43
  2.1.1. WPROWADZENIE /    43
  2.1.2. MATERIAŁY I ODCZYNNIKI /    44
  2.1.3. WYKONANIE /    45
  2.1.3.1. Badanie wpływu temperatury na aktywność 1,2-dioksygenazy katecholowej /    45
  2.1.3.2. Badanie wpływu pH na aktywność 1,2-dioksygenazy katecholowej /    46
  2.1.4. OPRACOWANIE I DOKUMENTACJA WYNIKÓW /    47
  2.2. Wyznaczanie stałych kinetycznych reakcji enzymatycznej /    48
  2.2.1. WPROWADZENIE /    48
  2.2.2. MATERIAŁY I ODCZYNNIKI /    51
  2.2.3. WYKONANIE /    52
  2.2.3.1. Badanie wpływu stężenia substratu na aktywność 1,2-dioksygenazy katecholowej /    52
  2.2.4. OPRACOWANIE I DOKUMENTACJA WYNIKÓW /    53
  2.3. Inhibicja reakcji enzymatycznych /    54
  2.3.1. WPROWADZENIE /    54
  2.3.2. MATERIAŁY I ODCZYNNIKI /    55
  2.3.3. WYKONANIE /    56
  2.3.3.1. Badanie wpływu 2,4-dichlorofenolu na aktywność 1,2-dioksygenazy katecholowej /    56
  2.3.3.2. Badanie wpływu jonów niklu na aktywność 1,2-dioksygenazy katecholowej /    57
  2.3.4. OPRACOWANIE I DOKUMENTACJA WYNIKÓW /    58
  2.4. Literatura /    59
  3. Immobilizacja 1,2-dioksygenazy katecholowej /    61
  3.1. Wpływ immobilizacji na aktywność 1,2-dioksygenazy katecholowej /    61
  3.1.1. WPROWADZENIE /    61
  3.1.2. MATERIAŁY I ODCZYNNIKI /    62
  3.1.3. WYKONANIE /    63
  3.1.3.1. Immobilizacja 1,2-dioksygenazy katecholowej /    63
  3.1.3.2. Oznaczanie stężenia białka w kulkach alginianowych /    63
  w obecności KOH /    63
  KOH /    64
  3.1.3.3. Oznaczanie aktywności immobilizowanej 1,2-dioksygenazy katecholowej /    64
  3.1.3.4. Wpływ czasu przechowywania na aktywność wolnego i immobilizowanego enzymu /    65
  3.1.4. OPRACOWANIE I DOKUMENTACJA WYNIKÓW /    66
  3.2. Badanie właściwości immobilizowanego enzymu /    67
  3.2.1. WPROWADZENIE /    67
  3.2.2. MATERIAŁY I ODCZYNNIKI /    68
  3.2.3. WYKONANIE /    69
  3.2.3.1. Badanie wpływu pH na aktywność wolnej i immobilizowanej 1,2-dioksygenazy katecholowej /    69
  3.2.3.2. Badanie wpływu temperatury na aktywność wolnej i immobilizowanej 1,2-dioksygenazy katecholowej /    70
  3.2.3.3. Badanie wpływu jonów metali oraz związków fenolowych na aktywność wolnej i immobilizowanej 1,2-dioksygenazy katecholowej /    71
  3.2.3.4. Oznaczanie stężenia białka w surowej frakcji enzymatycznej i w kulkach alginianowych /    72
  3.2.4. OPRACOWANIE I DOKUMENTACJA WYNIKÓW /    73
  3.3. Literatura /    74
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia