Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka

15 ocen

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

74,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on:
• omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych
• aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami
• omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych.
Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.


Liczba stron660
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4867-4
Numer wydania4
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

   Przedmowa     5
  1. Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii     13
    1.1. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce – Anna Rudnicka, Helena Ciborowska     13
    1.2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie – Helena Ciborowska     19
      1.2.1. Procesy energetyczne – pojęcie procesu przemiany materii     19
        1.2.1.1. Podstawowa przemiana materii (PPM)     20
        1.2.1.2. Ponadpodstawowa przemiana materii     24
        1.2.1.3. Całkowita przemiana materii     25
      1.2.2. Wartość energetyczna pożywienia i zapotrzebowanie energetyczne organizmu     27
      1.2.3. Gospodarka wodna w organizmie     28
      1.2.4. Równowaga kwasowo-zasadowa     33
    1.3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu – Helena Ciborowska     34
      1.3.1. Wstęp     34
      1.3.2. Węglowodany     36
        1.3.2.1. Budowa i podział     36
        1.3.2.2. Cukry proste – monosacharydy     36
        1.3.2.3. Węglowodany złożone     43
        1.3.2.4. Rola węglowodanów przyswajalnych    49
        1.3.2.5. Węglowodany nieprzyswajalne, czyli błonnik pokarmowy     50
        1.3.2.6. Trawienie i wchłanianie węglowodanów     53
        1.3.2.7. Metabolizm węglowodanów     55
        1.3.2.8. Katabolizm węglowodanów i innych składników odżywczych     60
        1.3.2.9. Zawartość węglowodanów w produktach spożywczych     63
        1.3.2.10. Zapotrzebowanie na węglowodany     63
      1.3.3. Tłuszcze    66
        1.3.3.1. Budowa i podział tłuszczów     66
        1.3.3.2. Tłuszcze właściwe     67
        1.3.3.3. Woski     77
        1.3.3.4. Tłuszcze złożone     77
        1.3.3.5. Sterole     83
        1.3.3.6. Rola tłuszczów w organizmie człowieka     84
        1.3.3.7. Trawienie i wchłanianie tłuszczów     85
        1.3.3.8. Metabolizm tłuszczów     87
        1.3.3.9. Tłuszcze pożywienia    88
        1.3.3.10. Zapotrzebowanie na tłuszcze     90
      1.3.4. Białka     92
        1.3.4.1. Budowa białek    92
        1.3.4.2. Podział i charakterystyka białek     98
        1.3.4.3. Struktura białek     101
        1.3.4.4. Właściwości białek    102
        1.3.4.5. Rola i przemiany białek w organizmie człowieka     104
        1.3.4.6. Trawienie i przyswajanie białek     105
        1.3.4.7. Metabolizm białek     107
        1.3.4.8. Biosynteza białek     110
        1.3.4.9. Źródła białek    112
        1.3.4.10. Wartość odżywcza białek     113
        1.3.4.11. Zapotrzebowanie na białko     118
      1.3.5. Witaminy     118
        1.3.5.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie     122
          Witamina C (kwas askorbinowy)     122
          Witamina B1 (tiamina)     123
          Witamina B2 (ryboflawina)     125
          Witamina B6 (pirydoksyna)    127
          Witamina PP (niacyna)     129
          Witamina B12 (kobalamina)     130
          Witamina H (biotyna)     131
          Kwas pantotenowy     132
          Kwas foliowy (folacyna, foliany)     132
        1.3.5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach     135
          Witamina A     135
          Witamina D     139
          Witamina E     141
          Witamina K     143
      1.3.6.Składniki mineralne     146
        1.3.6.1. Makropierwiastki     148
          Wapń (Ca)     148
          Fosfor (P)     149
          Magnez (Mg)     151
          Potas (K)     153
          Sód (Na)     154
          Chlor (Cl)     155
          Siarka (S)     156
        1.3.6.2. Mikropierwiastki    156
          Żelazo (Fe)     156
    1.4. Normy żywienia i wyżywienia – Helena Ciborowska, Anna Rudnicka     166
      1.4.1.Pojęcie norm żywienia i wyżywienia     166
      1.4.2.Podział produktów spożywczych     169
      1.4.3.Charakterystyka wartości odżywczej 12 grup produktów spożywczych     171
      1.4.4.Wskaźnik Jakości Żywieniowej     176
      1.4.5.Produkty zamienne     176
    1.5. Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności – Anna Rudnicka, Helena Ciborowska     178
      1.5.1.Planowanie jadłospisów okresowych     178
      1.5.2.Średnia norma żywienia i wyżywienia dla grupy mieszanej     180
      1.5.3.Metody oceny jadłospisów     181
      1.5.4.Zasady żywienia różnych grup ludności     184
      1.5.5.Metody oceny stanu odżywienia społeczeństwa     196
    1.6. Żywność funkcjonalna – Helena Ciborowska     200
      1.6.1.Probiotyki i prebiotyki     202
      1.6.2.Synbiotyki     205
    1.7. Żywność genetycznie modyfikowana – Helena Ciborowska     205
    1.8. Nutrigenomika – żywienie a genom człowieka – Helena Ciborowska    209
    1.9. Bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa – Helena Ciborowska    211
    1.10. Edukacja żywieniowa – Anna Rudnicka     215
  
  2. Klasyfikacja i charakterystyka dietHelena Ciborowska     219
    2.1. Podstawy klasyfikacji diet     219
    2.2. Dieta podstawowa     222
    2.3. Dieta bogatoresztkowa     228
    2.4. Dieta łatwo strawna     236
    2.5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu     242
    2.6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego     248
    2.7. Dieta o zmienionej konsystencji     253
      2.7.1.Dieta papkowata     253
      2.7.2.Dieta płynna     258
      2.7.3.Dieta płynna wzmocniona     258
      2.7.4.Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę     261
      2.7.5.Dieta kleikowa     269
    2.8. Dieta ubogoenergetyczna     270
    2.9. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych    279
    2.10. Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa     288
    2.11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Anna Rudnicka, Helena Ciborowska 293
    2.12. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa     311
    2.13. Praktyczne wdrażanie klasyfikacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia – Helena Ciborowska, Anna
  
  Rudnicka     317
    2.14. Suplementy diety    318
  
  3. Żywienie w wybranych chorobach     321
    3.1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego – Helena Ciborowska     321
      3.1.1.Żywienie w chorobach jamy ustnej i przełyku     321
        3.1.1.1. Żywienie w chorobie refluksowej     322
      3.1.2.Żywienie w nieżytach żołądka     326
        Ostry nieżyt żołądka     326
        Przewlekły nieżyt żołądka     328
      3.1.3.Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy     329
      3.1.4.Żywienie w chorobach jelita cienkiego i grubego    332
        Żywienie w ostrym nieżycie jelit     333
        Żywienie w przewlekłym nieżycie jelit     334
        Żywienie w zaparciu nawykowym     336
        Żywienie we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego     337
        Żywienie w chorobie Leśniowskiego i Crohna     339
        Żywienie w zespole nadwrażliwości jelita grubego     340
      3.1.5.Żywienie w chorobach miąższu wątroby     342
        Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby bez cech encefalopatii     344
        Żywienie w okresie niewyrównania i niewydolności wątroby – encefalopatia wątrobowa     347
      3.1.6.Żywienie w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych     351
        Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego     351
        Przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych     351
      3.1.7.Żywienie w kamicy żółciowej    352
      3.1.8.Żywienie w zapaleniu trzustki     353
        Ostre zapalenie trzustki     353
        Przewlekłe zapalenie trzustki     355
    3.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych – Helena Ciborowska     356
    3.3. Leczenie żywieniowe – Helena Ciborowska    359
    3.4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego – Helena Ciborowska     370
      3.4.1.Żywienie w zapaleniu kłębuszków nerkowych     370
        Ostre kłębuszkowe zapalenie nerek     370
        Żywienie w przewlekłym kłębuszkowym zapaleniu nerek     372
      3.4.2.Żywienie w niewydolności nerek     375
        Ostra niewydolność nerek     375
        Przewlekła niewydolność nerek     378
        Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z przewlekłą niewydolnością nerek w okresie dializacyjnym     397
        Żywienie w nefropatii cukrzycowej     400
        Żywienie po przeszczepieniu nerki     403
      3.4.3.Żywienie w odmiedniczkowym zapaleniu nerek     403
      3.4.4.Żywienie w kamicach nerkowych     406
        Kamica szczawianowo-wapniowa     407
        Kamica fosforanowo-wapniowa     408
        Kamica moczanowa     409
        Kamica fosforanowo-magnezowo-amonowa     411
        Kamica cystynowa     411
        Kamica ksantynowa     411
    3.5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych – Helena Ciborowska     412
      3.5.1.Żywienie w cukrzycy dorosłych – Helena Ciborowska, Anna Rudnicka     412
      3.5.2.Żywienie w otyłości     425
      3.5.3.Żywienie w wychudzeniu     434
      3.5.4.Żywienie w dnie moczanowej     436
      3.5.5.Żywienie w hiperlipidemiach     438
    3.6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia – Anna Rudnicka, Helena Ciborowska     446
      3.6.1.Żywienie w chorobach z wydolnością i niewydolnością układu krążenia     446
      3.6.2.Żywienie w nadciśnieniu tętniczym     448
      3.6.3.Żywienie w chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego     450
      3.6.4.Żywienie w zawale mięśnia sercowego     451
      3.6.5.Żywienie w miażdżycy     452
      3.6.6.Żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia – Helena Ciborowska     454
    3.7. Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych – Helena Ciborowska     457
      3.7.1.Żywienie po udarze mózgu     457
      3.7.2.Choroba Parkinsona     462
    3.8. Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych – Helena Ciborowska 465
    3.9. Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych – Helena Ciborowska     470
      3.9.1. Zakażenie pałeczką Salmonella     471
      3.9.2. Zatrucie enterotoksyną gronkowcową     472
      3.9.3. Zatrucie jadem kiełbasianym – toksyną botulinową     473
      3.9.4. Zalecenia żywieniowe w zakażeniach i zatruciach pokarmowych     474
  
  4. Żywienie dzieci zdrowych i chorychHelena Ciborowska     477
    4.1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego     477
    4.2. Żywienie niemowląt     486
      4.2.1. Żywienie naturalne     490
      4.2.2. Żywienie mieszane     496
      4.2.3. Żywienie sztuczne     497
    4.3. Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzeniową     515
      Żywienie wcześniaków     515
      Żywienie niemowląt z dystrofią wewnątrzmaciczną     517
    4.4. Charakterystyka wymiotów – postępowanie żywieniowe     521
    4.5. Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym     522
    4.6. Żywienie w przypadku braku łaknienia     525
    4.7. Żywienie w zaparciu     526
    4.8. Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu – biegunka     530
      Żywienie w biegunce ostrej    530
      Żywienie w biegunce przewlekłej    536
      Żywienie w biegunce nieswoistej i chlorkowej     540
    4.9. Żywienie w zespole złego wchłaniania – w chorobie trzewnej     542
    4.10. Żywienie w mukowiscydozie     552
    4.11. Żywienie w nietolerancjach pokarmowych     555
    4.12. Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych     556
    4.13. Żywienie w fenyloketonurii     568
    4.14. Żywienie w niedoborach witaminowych     584
    4.15. Żywienie w krzywicy     585
    4.16. Żywienie w tężyczce     586
    4.17. Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego – Anna Rudnicka, Helena Ciborowska     588
    4.18. Żywienie w otyłości (młodzieńczej)     597
    4.19. Żywienie w wirusowym zapaleniu wątroby     602
      Wirusowe zapalenie wątroby typu A     603
      Wirusowe zapalenie wątroby typu B – żółtaczka wszczepienna     603
      Wirusowe zapalenie wątroby typu C     604
    4.20. Żywienie w zapaleniu trzustki     606
      Ostre zapalenie trzustki     606
      Przewlekłe zapalenie trzustki     608
    4.21. Żywienie w zespole nerczycowym     609
    4.22. Żywienie w chorobie reumatycznej     611
    4.23. Żywienie w niedokrwistości     612
    4.24. Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką     615
    4.25. Żywienie w alergiach pokarmowych     620
    4.26. Żywienie w stanach pooperacyjnych     630
    4.27. Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci     632
    4.28. Żywienie w oparzeniach     636
    4.29. Dieta ketogenna     640
  PIŚMIENNICTWO     645
  ANEKS     648
  SKOROWIDZ     650
  
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia