Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka

12 ocen

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

74,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on:
• omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych
• aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami
• omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych.
Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.


Liczba stron660
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4867-4
Numer wydania4
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

   Przedmowa    5
  1. Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii    13
    1.1. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce – Anna Rudnicka, Helena Ciborowska    13
    1.2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie – Helena Ciborowska    19
      1.2.1. Procesy energetyczne – pojęcie procesu przemiany materii    19
        1.2.1.1. Podstawowa przemiana materii (PPM)    20
        1.2.1.2. Ponadpodstawowa przemiana materii    24
        1.2.1.3. Całkowita przemiana materii    25
      1.2.2. Wartość energetyczna pożywienia i zapotrzebowanie energetyczne organizmu    27
      1.2.3. Gospodarka wodna w organizmie    28
      1.2.4. Równowaga kwasowo-zasadowa    33
    1.3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu – Helena Ciborowska    34
      1.3.1. Wstęp    34
      1.3.2. Węglowodany    36
        1.3.2.1. Budowa i podział    36
        1.3.2.2. Cukry proste – monosacharydy    36
        1.3.2.3. Węglowodany złożone    43
        1.3.2.4. Rola węglowodanów przyswajalnych    49
        1.3.2.5. Węglowodany nieprzyswajalne, czyli błonnik pokarmowy    50
        1.3.2.6. Trawienie i wchłanianie węglowodanów    53
        1.3.2.7. Metabolizm węglowodanów    55
        1.3.2.8. Katabolizm węglowodanów i innych składników odżywczych    60
        1.3.2.9. Zawartość węglowodanów w produktach spożywczych    63
        1.3.2.10. Zapotrzebowanie na węglowodany    63
      1.3.3. Tłuszcze    66
        1.3.3.1. Budowa i podział tłuszczów    66
        1.3.3.2. Tłuszcze właściwe    67
        1.3.3.3. Woski    77
        1.3.3.4. Tłuszcze złożone    77
        1.3.3.5. Sterole    83
        1.3.3.6. Rola tłuszczów w organizmie człowieka    84
        1.3.3.7. Trawienie i wchłanianie tłuszczów    85
        1.3.3.8. Metabolizm tłuszczów    87
        1.3.3.9. Tłuszcze pożywienia    88
        1.3.3.10. Zapotrzebowanie na tłuszcze    90
      1.3.4. Białka    92
        1.3.4.1. Budowa białek    92
        1.3.4.2. Podział i charakterystyka białek    98
        1.3.4.3. Struktura białek    101
        1.3.4.4. Właściwości białek    102
        1.3.4.5. Rola i przemiany białek w organizmie człowieka    104
        1.3.4.6. Trawienie i przyswajanie białek    105
        1.3.4.7. Metabolizm białek    107
        1.3.4.8. Biosynteza białek    110
        1.3.4.9. Źródła białek    112
        1.3.4.10. Wartość odżywcza białek    113
        1.3.4.11. Zapotrzebowanie na białko    118
      1.3.5. Witaminy    118
        1.3.5.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie    122
          Witamina C (kwas askorbinowy)    122
          Witamina B1 (tiamina)    123
          Witamina B2 (ryboflawina)    125
          Witamina B6 (pirydoksyna)    127
          Witamina PP (niacyna)    129
          Witamina B12 (kobalamina)    130
          Witamina H (biotyna)    131
          Kwas pantotenowy    132
          Kwas foliowy (folacyna, foliany)    132
        1.3.5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach    135
          Witamina A    135
          Witamina D    139
          Witamina E    141
          Witamina K    143
      1.3.6.Składniki mineralne    146
        1.3.6.1. Makropierwiastki    148
          Wapń (Ca)    148
          Fosfor (P)    149
          Magnez (Mg)    151
          Potas (K)    153
          Sód (Na)    154
          Chlor (Cl)    155
          Siarka (S)    156
        1.3.6.2. Mikropierwiastki    156
          Żelazo (Fe)    156
    1.4. Normy żywienia i wyżywienia – Helena Ciborowska, Anna Rudnicka    166
      1.4.1.Pojęcie norm żywienia i wyżywienia    166
      1.4.2.Podział produktów spożywczych    169
      1.4.3.Charakterystyka wartości odżywczej 12 grup produktów spożywczych    171
      1.4.4.Wskaźnik Jakości Żywieniowej    176
      1.4.5.Produkty zamienne    176
    1.5. Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności – Anna Rudnicka, Helena Ciborowska    178
      1.5.1.Planowanie jadłospisów okresowych    178
      1.5.2.Średnia norma żywienia i wyżywienia dla grupy mieszanej    180
      1.5.3.Metody oceny jadłospisów    181
      1.5.4.Zasady żywienia różnych grup ludności    184
      1.5.5.Metody oceny stanu odżywienia społeczeństwa    196
    1.6. Żywność funkcjonalna – Helena Ciborowska    200
      1.6.1.Probiotyki i prebiotyki    202
      1.6.2.Synbiotyki    205
    1.7. Żywność genetycznie modyfikowana – Helena Ciborowska    205
    1.8. Nutrigenomika – żywienie a genom człowieka – Helena Ciborowska    209
    1.9. Bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa – Helena Ciborowska    211
    1.10. Edukacja żywieniowa – Anna Rudnicka    215
  2. Klasyfikacja i charakterystyka dietHelena Ciborowska    219
    2.1. Podstawy klasyfikacji diet    219
    2.2. Dieta podstawowa    222
    2.3. Dieta bogatoresztkowa    228
    2.4. Dieta łatwo strawna    236
    2.5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu    242
    2.6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego    248
    2.7. Dieta o zmienionej konsystencji    253
      2.7.1.Dieta papkowata    253
      2.7.2.Dieta płynna    258
      2.7.3.Dieta płynna wzmocniona    258
      2.7.4.Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę    261
      2.7.5.Dieta kleikowa    269
    2.8. Dieta ubogoenergetyczna    270
    2.9. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych    279
    2.10. Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa    288
    2.11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów – Anna Rudnicka, Helena Ciborowska    293
    2.12. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa    311
  Rudnicka    317
    2.14. Suplementy diety    318
  3. Żywienie w wybranych chorobach    321
    3.1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego – Helena Ciborowska    321
      3.1.1.Żywienie w chorobach jamy ustnej i przełyku    321
        3.1.1.1. Żywienie w chorobie refluksowej    322
      3.1.2.Żywienie w nieżytach żołądka    326
        Ostry nieżyt żołądka    326
        Przewlekły nieżyt żołądka    328
      3.1.3.Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy    329
      3.1.4.Żywienie w chorobach jelita cienkiego i grubego    332
        Żywienie w ostrym nieżycie jelit    333
        Żywienie w przewlekłym nieżycie jelit    334
        Żywienie w zaparciu nawykowym    336
        Żywienie we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego    337
        Żywienie w chorobie Leśniowskiego i Crohna    339
        Żywienie w zespole nadwrażliwości jelita grubego    340
      3.1.5.Żywienie w chorobach miąższu wątroby    342
        Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby bez cech encefalopatii    344
        Żywienie w okresie niewyrównania i niewydolności wątroby – encefalopatia wątrobowa    347
      3.1.6.Żywienie w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych    351
        Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego    351
        Przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych    351
      3.1.7.Żywienie w kamicy żółciowej    352
      3.1.8.Żywienie w zapaleniu trzustki    353
        Ostre zapalenie trzustki    353
        Przewlekłe zapalenie trzustki    355
    3.2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych – Helena Ciborowska    356
    3.3. Leczenie żywieniowe – Helena Ciborowska    359
    3.4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego – Helena Ciborowska    370
      3.4.1.Żywienie w zapaleniu kłębuszków nerkowych    370
        Ostre kłębuszkowe zapalenie nerek    370
        Żywienie w przewlekłym kłębuszkowym zapaleniu nerek    372
      3.4.2.Żywienie w niewydolności nerek    375
        Ostra niewydolność nerek    375
        Przewlekła niewydolność nerek    378
        Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z przewlekłą niewydolnością nerek w okresie dializacyjnym    397
        Żywienie w nefropatii cukrzycowej    400
        Żywienie po przeszczepieniu nerki    403
      3.4.3.Żywienie w odmiedniczkowym zapaleniu nerek    403
      3.4.4.Żywienie w kamicach nerkowych    406
        Kamica szczawianowo-wapniowa    407
        Kamica fosforanowo-wapniowa    408
        Kamica moczanowa    409
        Kamica fosforanowo-magnezowo-amonowa    411
        Kamica cystynowa    411
        Kamica ksantynowa    411
    3.5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych – Helena Ciborowska    412
      3.5.1.Żywienie w cukrzycy dorosłych – Helena Ciborowska, Anna Rudnicka    412
      3.5.2.Żywienie w otyłości    425
      3.5.3.Żywienie w wychudzeniu    434
      3.5.4.Żywienie w dnie moczanowej    436
      3.5.5.Żywienie w hiperlipidemiach    438
    3.6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia – Anna Rudnicka, Helena Ciborowska    446
      3.6.1.Żywienie w chorobach z wydolnością i niewydolnością układu krążenia    446
      3.6.2.Żywienie w nadciśnieniu tętniczym    448
      3.6.3.Żywienie w chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego    450
      3.6.4.Żywienie w zawale mięśnia sercowego    451
      3.6.5.Żywienie w miażdżycy    452
      3.6.6.Żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia – Helena Ciborowska    454
    3.7. Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych – Helena Ciborowska    457
      3.7.1.Żywienie po udarze mózgu    457
      3.7.2.Choroba Parkinsona    462
    3.8. Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych – Helena Ciborowska    465
    3.9. Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych – Helena Ciborowska    470
      3.9.1. Zakażenie pałeczką Salmonella    471
      3.9.2. Zatrucie enterotoksyną gronkowcową    472
      3.9.3. Zatrucie jadem kiełbasianym – toksyną botulinową    473
      3.9.4. Zalecenia żywieniowe w zakażeniach i zatruciach pokarmowych    474
  4. Żywienie dzieci zdrowych i chorychHelena Ciborowska    477
    4.1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego    477
    4.2. Żywienie niemowląt    486
      4.2.1. Żywienie naturalne    490
      4.2.2. Żywienie mieszane    496
      4.2.3. Żywienie sztuczne    497
    4.3. Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzeniową    515
      Żywienie wcześniaków    515
      Żywienie niemowląt z dystrofią wewnątrzmaciczną    517
    4.4. Charakterystyka wymiotów – postępowanie żywieniowe    521
    4.5. Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym    522
    4.6. Żywienie w przypadku braku łaknienia    525
    4.7. Żywienie w zaparciu    526
    4.8. Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu – biegunka    530
      Żywienie w biegunce ostrej    530
      Żywienie w biegunce przewlekłej    536
      Żywienie w biegunce nieswoistej i chlorkowej    540
    4.9. Żywienie w zespole złego wchłaniania – w chorobie trzewnej    542
    4.10. Żywienie w mukowiscydozie    552
    4.11. Żywienie w nietolerancjach pokarmowych    555
    4.12. Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych    556
    4.13. Żywienie w fenyloketonurii    568
    4.14. Żywienie w niedoborach witaminowych    584
    4.15. Żywienie w krzywicy    585
    4.16. Żywienie w tężyczce    586
    4.17. Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego – Anna Rudnicka, Helena Ciborowska    588
    4.18. Żywienie w otyłości (młodzieńczej)    597
    4.19. Żywienie w wirusowym zapaleniu wątroby    602
      Wirusowe zapalenie wątroby typu A    603
      Wirusowe zapalenie wątroby typu B – żółtaczka wszczepienna    603
      Wirusowe zapalenie wątroby typu C    604
    4.20. Żywienie w zapaleniu trzustki    606
      Ostre zapalenie trzustki    606
      Przewlekłe zapalenie trzustki    608
    4.21. Żywienie w zespole nerczycowym    609
    4.22. Żywienie w chorobie reumatycznej    611
    4.23. Żywienie w niedokrwistości    612
    4.24. Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką    615
    4.25. Żywienie w alergiach pokarmowych    620
    4.26. Żywienie w stanach pooperacyjnych    630
    4.27. Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci    632
    4.28. Żywienie w oparzeniach    636
    4.29. Dieta ketogenna    640
  PIŚMIENNICTWO    645
  ANEKS    648
  SKOROWIDZ    650
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia