Fizjologia roślin

Fizjologia roślin

Wprowadzenie

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

19,95

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Podręcznik zawierający podstawową wiedzę o mechanizmach funkcjonowania organizmów roślinnych. Napisany w sposób zwięzły i przystępny, stanowi wprowadzenie do problematyki biologii eksperymentalnej i fizjologii roślin.


Książka omawia:



  • - organizację strukturalno-funkcjonalną rośliny – komórka, tkanki, organy, współzależność struktury i funkcji roślin,

  • - fizjologię przemiany materii – gospodarka wodna, mineralna, fotosynteza i oddychanie,

  • - fizjologię wzrostu i rozwoju – mechanizmy wzrostu i rozwoju, kiełkowanie nasion, rozwój wegetatywny i generatywny, starzenie się i ruchy roślin,

  • - fizjologię stresu,

  • - fizjologię plonowania.


Podręcznik skierowany jest do studentów studiów licencjackich biologii, biotechnologii, ochrony środowiska, rolnictwa, leśnictwa, farmacji studiujących na uniwersytetach, uczelniach rolniczych, medycznych, technicznych i pedagogicznych.


Liczba stron210
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-15969-6
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  1. Organizacja strukturalno-funkcjonalna rośliny    11
    1.1. Ogólna charakterystyka    11
    1.2. Komórka roślinna    12
    1.3. Tkanki roślinne    22
    1.4. Organy roślin    28
    1.5. Współzależność struktury i funkcji u roślin    33
  2. Fizjologia przemiany materii    36
    2.1. Gospodarka wodna    36
      2.1.1. Definicja i wprowadzenie    36
      2.1.2. Woda w komórce roślinnej    37
        2.1.2.1. Dyfuzja    37
        2.1.2.2. Osmoza    37
        2.1.2.3. Pęcznienie    42
        2.1.2.4. Znaczenie zjawisk osmotycznych    43
      2.1.3. Migracja wody w roślinie    43
        2.1.3.1. Transpiracja    44
          2.1.3.1.1. Rodzaje transpiracji    45
          2.1.3.1.2. Aparaty szparkowe    46
          2.1.3.1.3. Mierniki transpiracji    49
          2.1.3.1.4. Czynniki wpływające na transpirację    50
          2.1.3.1.5. Znaczenie transpiracji    51
        2.1.3.2. Pobieranie i transport wody    52
          2.1.3.2.1. Mechanizmy migracji wody w roślinie    52
          2.1.3.2.2. Migracja wody w korzeniu    54
          2.1.3.2.3. Transport wody w pędzie    55
        2.1.3.3. Czynniki regulujące migrację wody w roślinie    57
      2.1.4. Bilans wodny rośliny    57
    2.2. Gospodarka mineralna    58
      2.2.1. Definicje i wprowadzenie    58
      2.2.2. Pierwiastki niezbędne dla roślin    59
      2.2.3. Pierwiastki mineralne w glebie    61
      2.2.4. Pobieranie składników mineralnych    62
        2.2.4.1. Pobieranie bierne    62
        2.2.4.2. Pobieranie aktywne    64
      2.2.5. Transport składników mineralnych    66
      2.2.6. Rola pierwiastków mineralnych    68
        2.2.6.1. Funkcje fizjologiczne    68
        2.2.6.2. Objawy niedoboru    68
        2.2.6.3. Znaczenie pierwiastków mineralnych w odżywianiu roślin    69
    2.3. Fotosynteza i anabolizm    78
      2.3.1. Definicja i sens biologiczny    78
      2.3.2. Lokalizacja i struktura aparatu fotosyntetycznego    79
      2.3.3. Reakcje świetlne fotosyntezy    79
        2.3.3.1. Absorpcja światła    79
        2.3.3.2. Transport elektronów    81
        2.3.3.3. Fosforylacja fotosyntetyczna    83
      2.3.4. Wiązanie i redukcja CO2, rośliny C-3 i C-4, fotooddychanie    83
        2.3.4.1. Cykl Calvina–Bensona    84
        2.3.4.2. Fotooddychanie    85
        2.3.4.3. Cykl Hatcha i Slacka    86
          2.3.4.3.1. Fotosynteza u roślin typu C-4    87
          2.3.4.3.2. Fotosynteza u roślin typu CAM    88
      2.3.5. Regulacja fotosyntezy przez czynniki środowiska    88
        2.3.5.1. Wpływ światła    88
        2.3.5.2. Rola składu atmosfery    90
        2.3.5.3. Znaczenie dostępności wody    90
        2.3.5.4. Wpływ temperatury    91
      2.3.6. Produkty fotosyntezy i reakcje anaboliczne    91
        2.3.6.1. Biosynteza cukrowców    92
        2.3.6.2. Biosynteza tłuszczowców    95
        2.3.6.3. Biosynteza związków azotowych    96
        2.3.6.4. Metabolity wtórne    97
          2.3.6.4.1. Związki fenolowe    97
          2.3.6.4.2. Terpenoidy    99
          2.3.6.4.3. Azotowe i siarkowe metabolity wtórne    101
    2.4. Oddychanie    103
      2.4.1. Substraty oddychania    103
      2.4.2. Mobilizacja i utlenianie cukrowców    104
      2.4.3. Cykl kwasów trikarboksylowych    105
      2.4.4. Mitochondrialny łańcuch przenoszenia elektronów    107
        2.4.4.1. Fosforylacja oksydacyjna    109
        2.4.4.2. Alternatywna droga oddechowa    109
      2.4.5. Mobilizacja i katabolizm lipidów    110
      2.4.6. Regulacja oddychania    112
        2.4.6.1. Wpływ temperatury    112
        2.4.6.2. Wpływ światła    113
        2.4.6.3. Rola składników atmosfery    113
        2.4.6.4. Inne czynniki wpływające na oddychanie    114
  3. Fizjologia wzrostu i rozwoju    115
    3.1. Mechanizmy wzrostu i rozwoju roślin    115
      3.1.1. Wzrost    115
      3.1.2. Różnicowanie i rozwój    117
      3.1.3. Regulacja procesów fizjologicznych    119
        3.1.3.1. Regulacja przez czynniki endogenne    119
          3.1.3.1.1. Substancje wzrostowe    120
          3.1.3.1.2. Hormony roślinne    120
        3.1.3.2. Regulacja przez czynniki środowiskowe    126
          3.1.3.2.1. Morfogenetyczne działanie światła    126
          3.1.3.2.2. Wpływ temperatury    130
          3.1.3.2.3. Wpływ pola grawitacyjnego    131
      3.1.4. Przekazywanie sygnału    131
        3.1.4.1. Wtórne przekaźniki informacji    132
        3.1.4.2. Szlaki przenoszenia informacji    133
    3.2. Kiełkowanie nasion    134
      3.2.1. Nasienie    135
      3.2.2. Kiełkowanie    136
      3.2.3. Procesy zachodzące podczas kiełkowania    137
    3.3. Wegetatywny okres rozwoju    139
      3.3.1. Morfogeneza organów wegetatywnych    139
      3.3.2. Mechanizmy wegetatywnego rozwoju roślin    143
        3.3.2.1. Kontrola genetyczna i hormonalna    144
        3.3.2.2. Wpływ czynników środowiskowych    146
        3.3.2.3. Korelacje procesów rozwojowych    148
      3.3.3. Zjawiska regeneracji u roślin    148
      3.3.4. Rozmnażanie wegetatywne roślin    149
    3.4. Generatywny okres rozwoju    150
      3.4.1. Charakterystyka kwitnienia    150
      3.4.2. Fazy i kontrola kwitnienia    151
      3.4.3. Indukcja kwitnienia    153
        3.4.3.1. Fotoperiodyczna indukcja kwitnienia    153
        3.4.3.2. Termiczna indukcja kwitnienia (wernalizacja)    155
        3.4.3.3. Szlaki indukcji kwitnienia    157
      3.4.4. Ewokacja kwitnienia i morfogeneza kwiatu    160
      3.4.5. Rozwój nasienia i owocu    162
    3.5. Starzenie się roślin    163
      3.5.1. Charakterystyka procesów starzenia się roślin    163
        3.5.1.1. Życie i śmierć roślin    163
        3.5.1.2. Starzenie się organów    164
        3.5.1.3. Objawy starzenia się roślin    165
      3.5.2. Mechanizmy starzenia się roślin    166
        3.5.2.1. Koncepcje deterministyczne i stochastyczne    166
        3.5.2.2. Rośliny mono- i polikarpiczne    167
    3.6. Ruchy roślin    169
      3.6.1. Ruchy autonomiczne    169
      3.6.2. Ruchy jako odpowiedź na zmiany w środowisku    170
        3.6.2.1. Tropizmy są ruchami wzrostowymi    171
        3.6.2.2. Nastie nie zależą od kierunku bodźca    174
  4. Fizjologia stresu    175
    4.1. Stres    175
    4.2. Przebieg odpowiedzi roślin na stresor    177
    4.3. Odporność roślin na stresy    178
      4.3.1. Typy odporności    179
    4.4. Rodzaje stresów    179
      4.4.1. Stres oksydacyjny    180
      4.4.2. Stres wodny    181
      4.4.3. Stres radiacyjny    183
      4.4.4. Stres termiczny    184
        4.4.4.1. Stres cieplny    184
        4.4.4.2. Stres spowodowany niską temperaturą    185
      4.4.5. Stres solny    188
      4.4.6. Stres spowodowany zanieczyszczeniami środowiska    189
      4.4.7. Rośliny – bioindykatory zanieczyszczeń    191
  5. Fizjologia plonowania roślin    192
    5.1. Plon i plonowanie    192
    5.2. Produkcyjność i produktywność roślin    193
    5.3. Fizjologiczne podstawy plonowania roślin    193
    5.4. Nawożenie a plonowanie roślin    196
    5.5. Czynniki warunkujące wzrost plonów    197
  6. Biotechnologia roślin    199
    6.1. Definicje i wprowadzenie    199
    6.2. Tradycyjne metody hodowli roślin    200
    6.3. Roślinne kultury in vitro    201
    6.4. Inżynieria genetyczna roślin    203
    6.5. Zastosowania genetycznie zmodyfikowanych roślin uprawnych    204
    6.6. Kontrowersje wokół biotechnologii roślin    205
  Skorowidz    207
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia