POLECAMY
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać?. Zawarte w naszym poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autorzy zadbali o wyjaśnienie zależności między jedzeniem a stanem organizmu, a także umotywowanie wskazówek, jakich udzielają. Łatwo sięgnąć po prawidłowo zbilansowane siedmiodniowe jadłospisy dla osób z niedoczynnością tarczycy.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Rok wydania | 2014 |
---|---|
Liczba stron | 132 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-6561-9 |
Numer wydania | 1 |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wprowadzenie | 7 |
Co oznacza termin niedoczynność tarczycy? | 9 |
Przyczyny niedoczynności tarczycy | 11 |
Epidemiologia niedoczynności tarczycy | 13 |
Kliniczne objawy niedoczynności tarczycy | 15 |
Rozpoznanie niedoczynności tarczycy | 19 |
Leczenie w niedoczynności tarczycy | 21 |
Profilaktyka niedoczynności tarczycy | 23 |
Ogólne zalecenia dotyczące żywienia i stylu życia | 25 |
Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy | 37 |
Składniki diety ważne przy niedoczynności tarczycy | 71 |
Jod | 71 |
Selen | 77 |
Żelazo | 80 |
Cynk | 84 |
Błonnik | 87 |
Produkty wolotwórcze | 89 |
Przykładowe 7-dniowe jadłospisy dla osób z niedoczynnością tarczycy | 93 |
Jadłospis tygodniowy – dieta 1200 kcal | 94 |
Jadłospis tygodniowy – dieta 1500 kcal | 112 |
Piśmiennictwo | 129 |