Nowoczesne zarządzanie produkcją

Ujęcie procesowe

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

50,40  84,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 84,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 50,40 zł  


50,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Podręcznik akademicki przeznaczony dla studentów ekonomii i zarządzania oraz kierunków inżynierskich, w szczególności studiujących na specjalnościach związanych z zarządzaniem produkcją.


Grupa autorów pod przewodnictwem Kazimierza Szatkowskiego omawia proces zarządzania produkcją w trakcie działalności badawczej, przygotowania prototypów, uruchomienia produkcji, kontrolowania jakości. Przedstawione zostały systemy informatyczne, które pomagają w realizacji wymienionych etapów.


Książka w przystępny sposób wyjaśnia najbardziej skomplikowane zagadnienia. Wszystkie rozdziały zawierają zdjęcia i rysunki, które ułatwią wykorzystanie informacji w praktyce.


Rok wydania2014
Liczba stron500
KategoriaZarządzanie, organizacja, strategie
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-19064-4
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  WSTĘP     11
  
  ROZDZIAŁ 1. Wprowadzenie do zarządzania procesami produkcyjnymi     17
  
  1.1. Procesowe ujęcie przepływu produkcji     17
  1.2. Procesy przygotowania produkcji     20
  1.3. Podstawowe procesy produkcyjne     22
  1.4. Procesy obsługi produkcji     26
  1.5. Procesy sterowania produkcją     33
  
  ROZDZIAŁ 2. Procesy przygotowania produkcji     37
  
  2.1. Istota, zakres i miejsce przygotowania produkcji w działalności przedsiębiorstwa     37
  2.2. Wpływ nakładów finansowych na efektywność prac z zakresu przygotowania produkcji     41
  2.3. Związek przygotowania produkcji z działalnością innowacyjną i B + R     43
  2.4. Konstrukcyjne przygotowanie produkcji (KPP)     44
  2.4.1. Pojęcie i zakres konstrukcyjnego przygotowania produkcji     44
  2.4.2. Perspektywiczne KPP     45
  2.4.3. Właściwe KPP     45
  2.5. Technologiczne przygotowanie produkcji (TLPP)     55
  2.5.1. Uwagi ogólne     55
  2.5.2. Perspektywiczne TLPP     57
  2.5.3. Właściwe TLPP     58
  2.5.4. Technologiczność konstrukcji     61
  2.6. Organizacja struktur zarządzania aparatem TPP w przedsiębiorstwach     62
  2.6.1. Organizacja działu konstrukcyjnego     62
  2.6.2. Rodzaje struktur działu konstrukcyjnego     63
  2.6.3. Organizacja działu technologicznego     64
  2.6.4. Planowanie przedsięwzięć z zakresu TPP     67
  2.7. Wady tradycyjnej organizacji prac projektowych     74
  2.8. Uwarunkowania nowoczesnego projektowania wyrobów     76
  2.8.1. Oddziaływanie rynku     76
  2.8.2. Wpływ nowoczesnych koncepcji zarządzania na organizację prac projektowych     77
  2.8.3. Postęp w dziedzinie współczesnych narzędzi konstruktorskich     81
  2.9. Systemy CAD/CAM/CAE/PDM i ich wpływ na prace projektowe     82
  2.10. Etapy prac projektowych z wykorzystaniem systemów CAD/CAM/CAE/PDM     91
  2.11. Integracja systemów CAD/CAM/CAE/PDM – system CIM     92
  2.12. Zastosowanie nowoczesnych technik prototypowania     94
  2.12.1. Uwagi ogólne     94
  2.12.2. Wirtualne prototypowanie     95
  2.12.3. Szybkie prototypowanie     98
  2.12.4. Szybkie wytwarzanie narzędzi     103
  2.12.5. Wirtualne wytwarzanie     104
  2.13. Organizacja prac przy projektowaniu współbieżnym     105
  2.13.1. Istota i cechy projektowania współbieżnego     105
  2.13.2. Zmiany organizacyjne przy projektowaniu współbieżnym     112
  
  ROZDZIAŁ 3. Procesy produkcyjne w konwencjonalnych systemach wytwórczych     115
  
  3.1. Uwagi ogólne     115
  3.2. Struktura i rodzaje procesów produkcyjnych     116
  3.3. Czynniki warunkujące sposób organizacji produkcji     122
  3.4. Typy produkcji     124
  3.5. Formy produkcji     127
  3.5.1. Uwagi ogólne     127
  3.5.2. Produkcja nierytmiczna     128
  3.5.3. Produkcja rytmiczna     129
  3.6. Rodzaje struktur produkcyjnych     130
  3.6.1. Istota struktury produkcyjnej     130
  3.6.2. Struktura technologiczna     131
  3.6.3. Struktura przedmiotowa     133
  3.6.4. Wybór właściwej struktury produkcyjnej     134
  3.7. Zasady racjonalnej organizacji procesów produkcyjnych     135
  3.8. Podstawy projektowania konwencjonalnych systemów produkcyjnych     136
  3.9. Organizacja i doskonalenie potokowych linii produkcyjnych     143
  3.9.1. Uwagi ogólne     143
  3.9.2. Historyczne podłoże rozwoju linii produkcyjnych     144
  3.9.3. Organizacja pracy w tradycyjnych potokowych formach produkcji    145
  3.9.4. Nowe tendencje w organizacji pracy tradycyjnych linii produkcyjnych     146
  3.10. Wpływ wzorców japońskich na organizację potokowych linii produkcyjnych     149
  3.10.1. Uwagi ogólne     149
  3.10.2. Metoda SMED     149
  3.10.3. Zmienny takt produkcji     152
  3.10.4. Wyrównywanie taktu produkcji     154
  3.10.5. Standaryzacja pracy     157
  3.10.6. Systemy ssące     158
  3.10.7. Supermarket     161
  3.10.8. Przepływ ciągły     163
  
  ROZDZIAŁ 4. Procesy produkcji w zautomatyzowanych systemach produkcyjnych (ZSP)     170
  
  4.1. Przesłanki tworzenia ZSP     170
  4.2. Elastyczne systemy produkcyjne (ESP)     179
  4.2.1. Geneza powstania i charakterystyka ESP     179
  4.2.2. Klasyfikacja elastycznych systemów produkcyjnych i elastyczne środki wytwarzania     181
  4.2.3. Budowa ESP     185
  4.2.4. Ogólna metodyka projektowania elastycznych systemów produkcyjnych     189
  4.3. Rekonfigurowalne systemy produkcyjne (RSP)     195
  4.3.1. Geneza powstania i charakterystyka RSP     195
  4.3.2. Budowa i środki techniczne RSP     198
  4.3.3. Projektowanie RSP     204
  4.4. Dedykowane elastyczne systemy produkcyjne (DESP)     211
  4.4.1. Geneza powstania i charakterystyka DESP     211
  4.4.2. Budowa DESP     214
  4.4.3. Problematyka projektowania DESP     215
  
  ROZDZIAŁ 5. Procesy obsługi produkcji     226
  
  5.1. Podstawowe pojęcia związane z obsługą produkcji     226
  5.1.1. Obsługa materiałowa     226
  5.1.2. Obsługa magazynowa     232
  5.1.3. Obsługa transportowa     237
  5.1.4. Obsługa konserwacyjno-remontowa     242
  5.1.5. Obsługa w zakresie pomocy warsztatowych     248
  5.1.6. Obsługa w zakresie kontroli jakości     252
  5.1.7. Pozostałe obszary obsługi produkcji     259
  5.2. Rozwiązania intralogistyczne     264
  5.2.1. Środki transportu wewnętrznego     264
  5.2.2. Urządzenia do składowania     270
  5.2.3. Nowoczesne technologie kompletacji     277
  5.3. Automatyczna identyfikacja w obsłudze produkcji     281
  5.3.1. Kody kreskowe     281
  5.3.2. RFID     287
  5.3.3. Automatyczna identyfikacja w połączeniu z EDI     291
  5.4. Obsługa produkcji w zautomatyzowanych systemach produkcyjnych     295
  5.4.1. Przepływ materiału przez magazyn     295
  5.4.2. Przepływ materiałów na linii produkcyjnej przy wykorzystaniu pojazdów AGV     298
  5.4.3. Podsystem obsługi narzędziowej     302
  5.4.4. Podsystem utrzymania ruchu     305
  5.4.5. Sterowanie jakością     309
  5.5. Informatyczne wsparcie obsługi produkcji     312
  
  ROZDZIAŁ 6. Procesy sterowania przepływem produkcji     316
  
  6.1. Ujęcia sterowania przepływem produkcji     316
  6.1.1. Przepływ produkcji w przedsiębiorstwie     316
  6.1.2. Cel sterowania przepływem produkcji     318
  6.1.3. Historyczne uwarunkowania tradycyjnego sterowania produkcją     320
  6.1.4. Sterowanie układami a sterowanie produkcją     321
  6.1.5. Regulacja i sterowanie układów     323
  6.1.6. Schemat układu sterowania produkcją     324
  6.2. Zasady sterowania przepływem produkcji i kryteria ich wyboru     326
  6.2.1. Hierarchiczność układów sterowania przepływem produkcji     326
  6.2.2. Tworzenie zasad sterowania przepływem produkcji    327
  6.2.3. Kryteria wyboru sposobu sterowania przepływem produkcji     329
  6.3. Metody międzykomórkowego sterowania przepływem produkcji    332
  6.3.1. Uwagi ogólne     332
  6.3.2. Metoda sterowania według taktu produkcji     333
  6.3.3. Metoda sterowania według okresu powtarzalności produkcji     334
  6.3.4. Metoda sterowania według cyklu produkcyjnego     336
  6.3.5. Metoda sterowania według cyklu i wyprzedzeń     337
  6.3.6. Metoda sterowania według stanów maksimum–minimum zapasów     338
  6.3.7. Metoda sterowania według punktu zamówieniowego zapasów     340
  6.4. Wewnątrzkomórkowe sterowanie przepływem produkcji     342
  6.4.1. Uwagi ogólne     342
  6.4.2. Sterowanie przepływem produkcji na podstawie harmonogramów wzorcowych     342
  6.4.3. Sterowanie przepływem produkcji za pomocą harmonogramów przebiegu przedmiotów i wykresów Gantta     348
  6.4.4. Sterowanie przepływem produkcji wg stopnia pilności robót     351
  6.5. Systemy MRP     353
  6.5.1. Planowanie potrzeb materiałowych – MRP I     353
  6.5.2. Planowanie Zasobów Produkcyjnych – MRP II     357
  
  ROZDZIAŁ 7. Nowoczesne koncepcje planowania i sterowania produkcją     368
  
  7.1. Zarządzanie produkcją jako składowa kompleksowego zarządzania     368
  7.2. Planowanie i sterowanie produkcją     372
  7.3. Logistyczne koncepcje planowania i sterowania produkcją     377
  7.4. Koncepcja Just-in-Time (JiT)     381
  7.4.1. Istota i cele Just-in-Time     381
  7.4.2. Planowanie i sterowanie produkcją w systemie Just-in-Time     384
  7.4.3. Korzyści z wdrożenia systemu Just-in-Time     388
  7.5. Koncepcja Technologii Optymalnej Produkcji/Teorii Ograniczeń (OPT/TOC)     390
  7.5.1. Istota OPT/TOC     390
  7.5.2. Zasady OPT/TOC     391
  7.5.3. Planowanie i sterowanie produkcją według koncepcji OPT/TOC     393
  7.6. Planowanie zasobów przedsiębiorstwa (ERP)     395
  7.6.1. Cele i etapy rozwoju systemów ERP     395
  7.6.2. Moduły systemów ERP     396
  7.6.3. Planowanie i sterowanie produkcją z wykorzystaniem systemów ERP     399
  7.7. Możliwości i ograniczenia integracji koncepcji planowania i sterowania produkcją     402
  
  ROZDZIAŁ 8. Sterowanie przepływem produkcji w zautomatyzowanych systemach produkcyjnych     406
  
  8.1. System sterowania produkcją w ZSP     406
  8.2. Hierarchia sterowania produkcją w ZSP     408
  8.3. Współpraca systemów sterowania produkcją ZSP z nadrzędnymi systemami planowania produkcji     415
  8.4. Architektura sterowania produkcją ZSP     420
  8.5. Oprogramowanie systemów sterowania przepływem produkcji w ZSP     428
  8.6. Sterowania numeryczne maszyn i urządzeń wytwórczych     435
  
  ROZDZIAŁ 9. Kompleksowe metody zarządzania produkcją i przedsiębiorstwem     441
  
  9.1. Wprowadzenie     441
  9.2. Business Process Reengineering     442
  9.2.1. Istota i cele reengineeringu     442
  9.2.2. Reengineering a zmiany w systemie zarządzania przedsiębiorstwem     444
  9.2.3. Reengineering w obszarze produkcji     447
  9.3. Outsourcing     449
  9.3.1. Istota i cele outsourcingu     449
  9.3.2. Rodzaje outsourcingu     451
  9.3.3. Outsourcing w obszarze produkcji     453
  9.4. Lean management     456
  9.4.1. Istota Lean     456
  9.4.2. Zasady Lean     458
  9.4.3. Wybrane narzędzia Lean     459
  9.4.4. Wpływ Lean na wybrane podsystemy przedsiębiorstwa     465
  9.5. Kompleksowe zarządzanie jakością     467
  9.5.1. Zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie     467
  9.5.2. Istota kompleksowego zarządzania jakością (TQM)     468
  9.5.3. TQM a normy ISO     470
  9.5.4. Wybrane narzędzia wspomagające zarządzanie jakością     471
  9.5.5. Metody zarządzania jakością     473
  9.6. Controlling     479
  9.6.1. Istota, cele, struktura     479
  9.6.2. Rodzaje controllingu     481
  9.6.3. Controlling produkcji     484
  9.7. Integracja metod zarządzania     487
  
  Literatura     489
RozwińZwiń
Informacja o cookies
Strona ibuk.pl korzysta z plików cookies w celu dostarczenia Ci oferty jak najlepiej dopasowanej do Twoich oczekiwań i preferencji, jak również w celach marketingowych i analitycznych.
Nasi partnerzy również mogą używać ciasteczek do profilowania i dopasowywania do Ciebie pokazywanych treści na naszych stronach oraz w reklamach.
Poprzez kontynuowanie wizyty na naszej stronie wyrażasz zgodę na użycie tych ciasteczek. Więcej informacji, w tym o możliwości zmiany ustawień cookies, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia