Właściwe i smaczne żywienie po zawale

1 ocena

Format:

mobi, epub, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

19,25  27,50

Format: mobi, epub

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

19,2527,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Z książki dowiesz się, jak dochodzi do rozwoju chorób układu krążenia i w jaki sposób im zapobiegać. Przede wszystkim należy zadbać o właściwy tryb życia - odżywiać się racjonalnie i zażywać ruchu. Przekonasz się, że przygotowanie zdrowych, pełnowartościowych posiłków może być łatwe i przyjemne. Podane wskazówki kulinarne i przepisy umożliwią osobom chorym i ich rodzinom skorygowanie złych nawyków żywieniowych. Autorzy podają zbiór przepisów (śniadania, obiady, kolacje), z podaną wartością odżywczą każdego dania, przepisy na lekkie i pożywne wypieki z owoców i twarogu oraz najnowsze dane na temat substancji roślinnych, które skutecznie obniżają stężenie cholesterolu we krwi.


Liczba stron96
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5807-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa    4
  Drodzy Czytelnicy! 5
  Najważniejsze informacje o sercu    7
  Jak pracuje serce    8
    Serce – siłą napędową życia    8
    Naczynia krwionośne    9
    Czynniki ryzyka w chorobach serca i naczyń krwionośnych    10
  Zawał serca – najczęstsze przyczyny    12
    Czynnik ryzyka: nadciśnienie tętnicze    12
    Czynnik ryzyka: miażdżyca naczyń tętniczych    15
    Zawał serca – lepiej zapobiegać niż leczyć    17
  Dobroczynne działanie ruchu    20
    Ruszamy się zbyt mało    20
  Rola właściwego odżywiania    21
    Prawidłowa masa ciała    21
    Węglowodany w żywieniu zdrowym dla serca    23
    Tłuszcze w żywieniu zdrowym dla serca    23
    Białko – ważny składnik odżywczy    27
    Witaminy i składniki mineralne    28
    Płyny    28
    Alkohol i nikotyna – substancje szkodliwe    29
    Cholesterol – mity i prawda    30
    Fitosterole – roślinne substancje bioaktywne    33
    Homocysteina – wróg naczyń krwionośnych    35
  Ożywcze śniadania     37
    Słoneczny napój    38
    Koktajl na przebudzenie    38
    Koktajl z owoców południowych    39
    Domowe muesli z ziarnem pszenicy    40
    Bananowe muesli z bitą pianą    40
    Muesli ziołowe    41
    Rożki śniadaniowe    42
    Surówka jabłkowo-marchewkowa    43
    Śniadaniowa przekąska: kanapka „pro-aktiv”    44
    Pasta warzywna    44
    Pasta śledziowa    45
  Pożywne obiady    47
    Zupa z kluseczkami z żytniej mąki    48
    Kolorowy suflet z grysikiem kukurydzianym    49
    Zupa marchewkowa z rzeżuchą    50
    Gazpacho (zupa warzywna na zimno) z pikantnymi grzankami    50
    Kluski wstążki ze szpinakiem    52
    Pasta e fagioli    53
    Danie jednogarnkowe z kapusty włoskiej i fasoli    54
    Cebulki nadziewane    56
    Tort z pora    57
    Lasagne z farszem serowo-zbożowym    58
    Paella warzywna    59
    Wieprzowina na sposób orientalny    60
    Papryka nadziewana    61
    Białe i zielone szparagi z wiosennym winegretem    62
    Ryba z patelni po szegedyńsku    64
    Roladki z boćwiny z pikantnym nadzieniem marchwiowo-żytnim    65
  Lekkie kolacje    67
    Sałatka serowa „Peppo”    68
    Sałatka z fenkułu (kopru włoskiego) i pomarańczy    68
    Pieczarki z figami na roszpunce warzywnej    69
    Melon z fasolka adzuki    70
    Sałatka z brokułów    70
    Sałatka z bakłażanów    72
    Sałatka z kapusty kiszonej i świeżej z gruszkami    73
    Pasta z ciecierzycy    74
    Serek harceński w tradycyjnej marynacie    75
    Krem awokadowy    76
    Pate z czerwonej soczewicy    76
    Pasta do smarowania z kiełkami    77
    Kanapka z szynka    78
    Wędzona makrela na czarnym chlebie    78
    Zapiekanka z fenkułu (kopru włoskiego) z ziołami    80
    Kapusta faszerowana jarska    81
  Słodkie smakołyki do przegryzania    83
    Szarlotka z polewą    84
    Placek z owocami    85
    Babeczki (muffiny)z marchewki    86
    Biszkopt z masą z jogurtu i muesli    87
    Suflet jabłkowo-twarogowy    88
    Tropikalna mieszanka owocowa    89
    Skorowidz potraw    90
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia