Psychospołeczne aspekty nienormatywnej masy ciała

Psychospołeczne aspekty nienormatywnej masy ciała

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

15,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Monografia poświęcona jest zagadnieniu psychospołecznych uwarunkowań i konsekwencji nieprawidłowej masy ciała dziewcząt w stadium adolescencji. Jakkolwiek, zwłaszcza w przypadku otyłości, udział determinant biologicznych, ekonomicznych oraz związanych ze stylem życia jest bezsprzeczny, to interesującym zagadnieniem jest analiza kwestii utraty kontroli nad przybieraniem na wadze czy też redukowaniem masy ciała w świetle zagadnień rozwoju człowieka, zdrowia oraz relacji społeczno-kulturowych. Oprócz teoretycznych rozważań dotyczących m.in. specyfiki otyłości oraz niedowagi, zaburzeń łaknienia mogących współistnieć z nienormatywną masą ciała, postrzegania masy ciała w kategoriach estetycznych oraz zdrowotnych – w pracy przedstawiono wyniki oraz analizę badań własnych. Weryfikacji empirycznej poddano nawyki żywieniowe dorastających dziewcząt, ich aktywność fizyczną, a ponadto samoocenę, planowanie przyszłości, retrospektywną ocenę relacji rodzinnych, a przede wszystkim ujmowanie nienormatywnej masy ciała w kategoriach choroby.


Liczba stron252
WydawcaWydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza
ISBN-13978-83-232-2755-7
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

POLECAMY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wprowadzenie     11
  
  I. CZĘŚĆ TEORETYCZNA    17
  
  1. Dlaczego (nie) jemy?     19
  1.1. Wstęp     19
  1.2. Głód kontra apetyt     20
  1.3. Mechanizm sięgania po jedzenie     21
  1.4. Czy jedzenie może uzależnić?     26
  2. Czym są nadwaga i otyłość     30
  2.1. Wstęp     30
  2.2. Rozumienie otyłości w różnych koncepcjach     31
  2.3. Obraz otyłości w zależności od płci     35
  2.4. Epidemiologia oraz antropologia nadwagi i otyłości     36
  2.5. Kryteria rozpoznawania nadwagi i otyłości – wskaźniki antropologiczne     39
  2.5.1. Wskaźnik Queteleta (WQ, BMI)     39
  2.5.2. Wskaźnik Rohrera (WR)     40
  2.5.3. Wskaźnik smukłości (WS)     41
  2.5.4. Wskaźnik dystrybucji tłuszczu (WHR)     41
  2.6. Uwarunkowania otyłości     42
  2.6.1. Czynniki fizjologiczne     44
  2.6.2. Czynniki genetyczne     45
  2.6.3. Czynniki środowiskowe     47
  2.6.4. Czynniki żywieniowe     47
  2.6.5. Czynniki psychologiczne     49
  2.7. Następstwa nadwagi i otyłości     53
  2.7.1. Medyczne następstwa otyłości     53
  2.7.2. Psychospołeczne następstwa otyłości     56
  2.8. Leczenie oraz profilaktyka nadwagi i otyłości     57
  3. Czym są niedowaga i niedożywienie     64
  3.1. Wstęp     64
  3.2. Rozumienie niedowagi i niedożywienia w różnych koncepcjach     65
  3.3. Epidemiologia oraz antropologia niedowagi i niedożywienia     67
  3.4. Kryteria i narzędzia rozpoznawania niedowagi i niedożywienia – wskaźniki antropologiczne     69
  3.5. Uwarunkowania niedowagi i niedożywienia     71
  3.6. Następstwa niedowagi i niedożywienia     76
  3.7. Leczenie oraz profilaktyka niedowagi i niedożywienia     79
  4. Problematyka masy ciała dziewcząt w okresie adolescencji     83
  4.1. Wstęp     83
  4.2. Normatywne zmiany biologiczne – dojrzewanie dziewcząt     84
  4.3. Specyfika dorastania dziewcząt we współczesnym świecie     87
  4.4. Masa ciała jako wymiar samooceny i Ja fizycznego nastolatków     90
  4.4.1. Samoocena     90
  4.4.2. Ja fizyczne     92
  4.5. Konsekwencje nieprawidłowej masy ciała dla planowania przyszłości     95
  5. Zdrowie i choroba w kontekście nieprawidłowej masy ciała     100
  5.1. Wstęp     100
  5.2. Ustalenia definicyjne: zdrowie i choroba w świetle problematyki nieprawidłowego BMI     101
  5.3. Subiektywny obraz choroby     104
  5.3.1. Poznawcza reprezentacja choroby – ustalenia definicyjne     105
  5.3.2. Geneza poznawczej reprezentacji choroby     109
  6. Zaburzenia łaknienia a problem masy ciała     113
  6.1. Wstęp     113
  6.2. Definicja i klasyfikacja nieprawidłowych zachowań jedzeniowych     114
  6.3. Zaburzenia odżywiania oraz nieprawidłowe zachowania żywieniowe związane z otyłością     116
  6.3.1. Binge eating – kompulsywne objadanie się     116
  6.3.2. Bulimia nervosa     118
  6.3.3. Carbohydrate craving – wilczy apetyt na słodycze/hyperphagia słodyczy     123
  6.3.4. Night eating syndrome (NES) – zespół jedzenia nocnego     123
  6.3.5. Sleep-related eating disorder (SRED) – zaburzenia odżywiania związane ze snem     124
  6.3.6. Stress eating – jedzenie pod wpływem stresu     125
  6.3.7. Anarchia jedzeniowa     126
  6.3.8. Hyperphagia, polyphagia (objadanie się, obżarstwo)     127
  6.4. Zaburzenia odżywiania oraz nieprawidłowe zachowania żywieniowe związane z niedowagą     128
  6.4.1. Anorexia nervosa – jadłowstręt psychiczny     128
  6.4.2. Orthorexia nervosa     130
  Podsumowanie części teoretycznej     132
  
  II. CZĘŚĆ EMPIRYCZNA    135
  
  7. Program badań własnych     137
  7.1. Wstęp     137
  7.2. Problem i hipotezy badawcze     138
  7.3. Zmienne i ich struktura     141
  7.4. Procedura badawcza i charakterystyka narzędzi badawczych     143
  7.5. Charakterystyka grupy badanej     148
  8. Wyniki badań przesiewowych     149
  8.1. Ogólne właściwości badanej próby     149
  8.1.1. Parametry antropometryczne     149
  8.1.2. Aktywność fizyczna     150
  8.1.3. Ogólna kondycja zdrowotna i zachowania zdrowotne     152
  8.2. Nawyki żywieniowe i dieta     156
  8.3. Zachowania związane z jedzeniem     162
  9. Wyniki badań właściwych – analiza porównawcza badanych grup     166
  9.1. Analiza jadłospisu badanych i ich tendencji żywieniowych     166
  9.2. Samoocena     167
  9.3. Retrospektywna ocena postaw rodzicielskich     170
  9.4. Planowanie przyszłości     173
  9.5. Analiza obrazu własnej choroby w porównywanych grupach (Q-sort)     173
  9.5.1. Świadomość, wiedza, straty i korzyści, rola rodziców w etiologii choroby i w procesie zdrowienia     180
  9.6. Analiza porównawcza wszystkich wyników uzyskanych przez dziewczęta z otyłością i niedowagą     180
  9.7. Zachowania związane z jedzeniem w świetle pozostałych wyników badań własnych     183
  9.7.1. Ocena ryzyka otyłości i nieprawidłowych zachowań w sferze jedzenia na podstawie uzyskanych danych     184
  9.7.2. Znaczenie predyktorów dla ujawnienia związków badanych zmiennych z otyłością i nieprawidłowymi zachowaniami w sferze jedzenia     186
  10. Dyskusja wyników, wnioski, rekomendacje     191
  10.1. Dane epidemiologiczne i parametry ogólne     191
  10.2. Nieprawidłowe BMI w świetle zachowań związanych z jedzeniem     194
  10.3. Nieprawidłowe BMI w świetle samooceny i spostrzegania ciała     196
  10.4. Nieprawidłowe BMI w świetle retrospektywnej oceny postaw rodziców     199
  10.5. Nieprawidłowe BMI w świetle zagadnień spostrzegania choroby i konstruowania jej poznawczej reprezentacji     203
  10.6. Nieprawidłowe BMI w świetle problematyki planowania przyszłości     208
  10.7. Wszystkie zmienne w porównywanych grupach i ich odniesienie do zachowań związanych z jedzeniem     212
  
  Podsumowanie     215
  Literatura     220
  Załączniki     238
  Załącznik 1. Wywiad dietetyczny     238
  Załącznik 2. Obraz choroby osób z otyłością – Q-sort     243
  Załącznik 3. Obraz choroby osób z niedowagą – Q-sort     245
  Załącznik 4. Arkusz odpowiedzi – Q-sort     247
  Załącznik 5. Kwestionariusz do badania indywidualnego stosunku do jedzenia     248
  Psychosocial aspects of atypical body weight (Summary)     250
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia