Psychospołeczne aspekty nienormatywnej masy ciała

Psychospołeczne aspekty nienormatywnej masy ciała

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

15,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Monografia poświęcona jest zagadnieniu psychospołecznych uwarunkowań i konsekwencji nieprawidłowej masy ciała dziewcząt w stadium adolescencji. Jakkolwiek, zwłaszcza w przypadku otyłości, udział determinant biologicznych, ekonomicznych oraz związanych ze stylem życia jest bezsprzeczny, to interesującym zagadnieniem jest analiza kwestii utraty kontroli nad przybieraniem na wadze czy też redukowaniem masy ciała w świetle zagadnień rozwoju człowieka, zdrowia oraz relacji społeczno-kulturowych. Oprócz teoretycznych rozważań dotyczących m.in. specyfiki otyłości oraz niedowagi, zaburzeń łaknienia mogących współistnieć z nienormatywną masą ciała, postrzegania masy ciała w kategoriach estetycznych oraz zdrowotnych – w pracy przedstawiono wyniki oraz analizę badań własnych. Weryfikacji empirycznej poddano nawyki żywieniowe dorastających dziewcząt, ich aktywność fizyczną, a ponadto samoocenę, planowanie przyszłości, retrospektywną ocenę relacji rodzinnych, a przede wszystkim ujmowanie nienormatywnej masy ciała w kategoriach choroby.


Liczba stron252
WydawcaWydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza
ISBN-13978-83-232-2755-7
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

POLECAMY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wprowadzenie    11
  I. CZĘŚĆ TEORETYCZNA    17
  1. Dlaczego (nie) jemy?    19
  1.1. Wstęp    19
  1.2. Głód kontra apetyt    20
  1.3. Mechanizm sięgania po jedzenie    21
  1.4. Czy jedzenie może uzależnić?    26
  2. Czym są nadwaga i otyłość    30
  2.1. Wstęp    30
  2.2. Rozumienie otyłości w różnych koncepcjach    31
  2.3. Obraz otyłości w zależności od płci    35
  2.4. Epidemiologia oraz antropologia nadwagi i otyłości    36
  2.5. Kryteria rozpoznawania nadwagi i otyłości – wskaźniki antropologiczne    39
  2.5.1. Wskaźnik Queteleta (WQ, BMI)    39
  2.5.2. Wskaźnik Rohrera (WR)    40
  2.5.3. Wskaźnik smukłości (WS)    41
  2.5.4. Wskaźnik dystrybucji tłuszczu (WHR)    41
  2.6. Uwarunkowania otyłości    42
  2.6.1. Czynniki fizjologiczne    44
  2.6.2. Czynniki genetyczne    45
  2.6.3. Czynniki środowiskowe    47
  2.6.4. Czynniki żywieniowe    47
  2.6.5. Czynniki psychologiczne    49
  2.7. Następstwa nadwagi i otyłości    53
  2.7.1. Medyczne następstwa otyłości    53
  2.7.2. Psychospołeczne następstwa otyłości    56
  2.8. Leczenie oraz profilaktyka nadwagi i otyłości    57
  3. Czym są niedowaga i niedożywienie    64
  3.1. Wstęp    64
  3.2. Rozumienie niedowagi i niedożywienia w różnych koncepcjach    65
  3.3. Epidemiologia oraz antropologia niedowagi i niedożywienia    67
  3.4. Kryteria i narzędzia rozpoznawania niedowagi i niedożywienia – wskaźniki antropologiczne    69
  3.5. Uwarunkowania niedowagi i niedożywienia    71
  3.6. Następstwa niedowagi i niedożywienia    76
  3.7. Leczenie oraz profilaktyka niedowagi i niedożywienia    79
  4. Problematyka masy ciała dziewcząt w okresie adolescencji    83
  4.1. Wstęp    83
  4.2. Normatywne zmiany biologiczne – dojrzewanie dziewcząt    84
  4.3. Specyfika dorastania dziewcząt we współczesnym świecie    87
  4.4. Masa ciała jako wymiar samooceny i Ja fizycznego nastolatków    90
  4.4.1. Samoocena    90
  4.4.2. Ja fizyczne    92
  4.5. Konsekwencje nieprawidłowej masy ciała dla planowania przyszłości    95
  5. Zdrowie i choroba w kontekście nieprawidłowej masy ciała    100
  5.1. Wstęp    100
  5.2. Ustalenia definicyjne: zdrowie i choroba w świetle problematyki nieprawidłowego BMI    101
  5.3. Subiektywny obraz choroby    104
  5.3.1. Poznawcza reprezentacja choroby – ustalenia definicyjne    105
  5.3.2. Geneza poznawczej reprezentacji choroby    109
  6. Zaburzenia łaknienia a problem masy ciała    113
  6.1. Wstęp    113
  6.2. Definicja i klasyfikacja nieprawidłowych zachowań jedzeniowych    114
  6.3. Zaburzenia odżywiania oraz nieprawidłowe zachowania żywieniowe związane z otyłością    116
  6.3.1. Binge eating – kompulsywne objadanie się    116
  6.3.2. Bulimia nervosa    118
  6.3.3. Carbohydrate craving – wilczy apetyt na słodycze/hyperphagia słodyczy    123
  6.3.4. Night eating syndrome (NES) – zespół jedzenia nocnego    123
  6.3.5. Sleep-related eating disorder (SRED) – zaburzenia odżywiania związane ze snem    124
  6.3.6. Stress eating – jedzenie pod wpływem stresu    125
  6.3.7. Anarchia jedzeniowa    126
  6.3.8. Hyperphagia, polyphagia (objadanie się, obżarstwo)    127
  6.4. Zaburzenia odżywiania oraz nieprawidłowe zachowania żywieniowe związane z niedowagą    128
  6.4.1. Anorexia nervosa – jadłowstręt psychiczny    128
  6.4.2. Orthorexia nervosa    130
  Podsumowanie części teoretycznej    132
  II. CZĘŚĆ EMPIRYCZNA    135
  7. Program badań własnych    137
  7.1. Wstęp    137
  7.2. Problem i hipotezy badawcze    138
  7.3. Zmienne i ich struktura    141
  7.4. Procedura badawcza i charakterystyka narzędzi badawczych    143
  7.5. Charakterystyka grupy badanej    148
  8. Wyniki badań przesiewowych    149
  8.1. Ogólne właściwości badanej próby    149
  8.1.1. Parametry antropometryczne    149
  8.1.2. Aktywność fizyczna    150
  8.1.3. Ogólna kondycja zdrowotna i zachowania zdrowotne    152
  8.2. Nawyki żywieniowe i dieta    156
  8.3. Zachowania związane z jedzeniem    162
  9. Wyniki badań właściwych – analiza porównawcza badanych grup    166
  9.1. Analiza jadłospisu badanych i ich tendencji żywieniowych    166
  9.2. Samoocena    167
  9.3. Retrospektywna ocena postaw rodzicielskich    170
  9.4. Planowanie przyszłości    173
  9.5. Analiza obrazu własnej choroby w porównywanych grupach (Q-sort)    173
  9.5.1. Świadomość, wiedza, straty i korzyści, rola rodziców w etiologii choroby i w procesie zdrowienia    180
  9.6. Analiza porównawcza wszystkich wyników uzyskanych przez dziewczęta z otyłością i niedowagą    180
  9.7. Zachowania związane z jedzeniem w świetle pozostałych wyników badań własnych    183
  9.7.1. Ocena ryzyka otyłości i nieprawidłowych zachowań w sferze jedzenia na podstawie uzyskanych danych    184
  9.7.2. Znaczenie predyktorów dla ujawnienia związków badanych zmiennych z otyłością i nieprawidłowymi zachowaniami w sferze jedzenia    186
  10. Dyskusja wyników, wnioski, rekomendacje    191
  10.1. Dane epidemiologiczne i parametry ogólne    191
  10.2. Nieprawidłowe BMI w świetle zachowań związanych z jedzeniem    194
  10.3. Nieprawidłowe BMI w świetle samooceny i spostrzegania ciała    196
  10.4. Nieprawidłowe BMI w świetle retrospektywnej oceny postaw rodziców    199
  10.5. Nieprawidłowe BMI w świetle zagadnień spostrzegania choroby i konstruowania jej poznawczej reprezentacji    203
  10.6. Nieprawidłowe BMI w świetle problematyki planowania przyszłości    208
  10.7. Wszystkie zmienne w porównywanych grupach i ich odniesienie do zachowań związanych z jedzeniem    212
  Podsumowanie    215
  Literatura    220
  Załączniki    238
  Załącznik 1. Wywiad dietetyczny    238
  Załącznik 2. Obraz choroby osób z otyłością – Q-sort    243
  Załącznik 3. Obraz choroby osób z niedowagą – Q-sort    245
  Załącznik 4. Arkusz odpowiedzi – Q-sort    247
  Załącznik 5. Kwestionariusz do badania indywidualnego stosunku do jedzenia    248
  Psychosocial aspects of atypical body weight (Summary)    250
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia