INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi
W jaki sposób pielęgnować urodę, aby równocześnie skutecznie dbać o zdrowie i dobre samopoczucie? Jak osiągnąć pożądany i długotrwały efekt kosmetyczny?
Naukowo potwierdzone odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dwutomowym kompendium nowoczesnej kosmetologii, stworzonym dla kosmetyczek, studentów kosmetologii i wszystkich zainteresowanych zdrowym stylem życia i pięknym wyglądem.
W tomie 1 (detoksykacja, dieta, ruch) opisano:
- sposoby oczyszczania organizmu z toksyn,
- naturalne detoksykanty,
- rodzaje diet i ich wpływ na organizm,
- niezbędne, szkodliwe i kontrowersyjne składniki diety,
- znaczenie ruchu w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu,
- typy masażu.
Polecamy również tom 2 (kosmetyki, zabiegi, suplementy).
Rok wydania | 2014 |
---|---|
Liczba stron | 424 |
Kategoria | Chemia kosmetyczna |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-19130-6 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Nowoczesna diagnostyka skolioz
do koszyka
Nowoczesna farmakoterapia A.D. 2023 –...
do koszyka
Nowoczesna Java w działaniu
do koszyka
Nowoczesna Komunikacja w Procesie Zmiany
do koszyka
Spis treści
Przedmowa VII | |
Wstęp X | |
1. Detoksykacja | 1 |
1.1. Podział detoksykantów | 4 |
1.2. Detoksykacja jelit | 5 |
1.3. Detoksykacja nerek i skóry | 9 |
1.3.1. Zioła | 10 |
1.3.2. Owoce | 15 |
1.3.3. Warzywa | 16 |
1.4. Detoksykacja wątroby | 16 |
1.5. Detoksykacja ogólna organizmu | 22 |
1.5.1. Rośliny z Indii i Azji | 23 |
1.5.2. Rośliny andyjskie i amazońskie | 23 |
1.5.3. Rośliny Ameryki Środkowej i Północnej | 27 |
1.5.4. Rośliny europejskie | 27 |
1.6. Hydrokolonoterapia | 32 |
1.7. Błonnik | 35 |
1.8. Głodówka | 43 |
1.8.1. Cytrynowa kuracja oczyszczająca | 45 |
1.9. Detoksykacja poetanolowa | 46 |
1.9.1. Kudzu | 47 |
Literatura uzupełniająca | 48 |
2. Dieta i ruch | 50 |
2.1. Ewolucyjne podejście do diety | 52 |
2.1.1. Dieta enzymatyczna | 57 |
2.2. Typy diet | 59 |
2.3. Zapotrzebowanie kaloryczne | 62 |
2.4. Kontrola masy ciała (BMI i BSI) | 63 |
2.5. Indeks glikemiczny | 65 |
2.6. Zmiana diety | 65 |
2.7. Badania laboratoryjne | 66 |
2.8. Ranking diet | 71 |
2.9. Diety egzotyczne | 89 |
2.9.1. Dieta chińska pięciu przemian | 89 |
2.9.2. Dieta indyjska | 91 |
2.9.3. Dieta ajurwedyjska | 94 |
2.9.4. Dieta wedyjska | 96 |
2.9.5. Dieta Hunza i doświadczenie McCarrisona | 97 |
2.9.6. Dieta koszerna | 99 |
2.10. Diety kosmetyczne | 99 |
2.10.1. Dieta antydepresyjna | 101 |
2.10.2. Dieta dermalna | 102 |
2.10.3. Dieta detoksykująca | 103 |
2.10.4. Dieta przeciwstarzeniowa | 106 |
2.10.5. Dieta komplementarna | 119 |
2.11. Fakty i mity dietetyki | 128 |
2.12. Niezbędne składniki diety | 132 |
2.12.1. Białka | 133 |
2.12.2. Tłuszcze | 202 |
2.12.3. Węglowodany | 222 |
2.13. Szkodliwe składniki diety | 257 |
2.13.1. Parametry toksyczności | 259 |
2.13.2. Antybiotyki | 260 |
2.13.3. Dioksyny i ich kongenery | 262 |
2.13.4. Glutaminiany | 263 |
2.13.5. Hormony | 264 |
2.13.6. Neuroleptyki | 265 |
2.13.7. Neurohormony stresu | 266 |
2.13.8. Pestycydy | 267 |
2.13.9. Glukozynolany | 269 |
2.13.10. Substancje antyodżywcze | 269 |
2.13.11. Toksyczne pierwiastki metaliczne | 276 |
2.14. Przyprawy | 279 |
2.14.1. Przyprawy i ewolucja | 282 |
2.14.2. Przyprawy i kosmetologia | 283 |
2.14.3. Przyprawy europejskie i orientalne | 284 |
2.14.4. Sól | 322 |
2.15. Kontrowersyjne składniki diety | 327 |
2.15.1. Betel | 328 |
2.15.2. Etanol | 329 |
2.15.3. Guarana | 341 |
2.15.4. Herbata | 342 |
2.15.5. Kakao | 347 |
2.15.6. Kawa | 350 |
2.15.7. Tytoń | 353 |
2.15.8. Yerba mate | 357 |
2.16. Ruch | 362 |
2.16.1. Pozytywny wpływ ruchu na organizm | 362 |
2.16.2. Negatywny wpływ ruchu na organizm | 366 |
2.16.3. Masaż | 368 |
2.16.4. System tybetański – ćwiczenia + dieta | 375 |
Literatura uzupełniająca | 378 |
Wykaz skrótów | 381 |
Skorowidz | 387 |
Źródła ilustracji na wkładce | 400 |