Żywienie w niedokrwistościach

-25%

Żywienie w niedokrwistościach

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em.
Brak wydruku.

18,3824,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Główną przyczyną niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza są niedobory tego pierwiastka w diecie, związane z niewiedzą i wynikającymi z niej błędami żywieniowymi. Modyfikacja codziennego jadłospisu pozwala w większości przypadków odzyskać zdrowie. W książce znajdują sie interesujące przepisy na potrawy bogate w żelazo i kwas foliowy - składniki, które są szczególnie ważne w profilaktyce anemii.


Liczba stron232
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-3504-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

POLECAMY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa    5
  
  Część ogólna    9
  
  Żywienie a niedokrwistość     9
  Niedokrwistość z niedoboru żelaza     10
    Przyczyny występowania niedokrwistości     10
    Objawy niedokrwistości     11
  Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe     11
    Zapotrzebowanie na energię     12
    Zapotrzebowanie na białko     13
    Zapotrzebowanie na tłuszcze     15
    Zapotrzebowanie na węglowodany     17
    Zapotrzebowanie na błonnik, czyli włókno pokarmowe     19
    Zapotrzebowanie na niektóre witaminy     20
      Witamina A     21
      Witamina E     21
      Witamina C     22
      Witamina B2     22
      Witamina B6     23
      Witamina B12     23
      Kwas foliowy     24
    Zapotrzebowanie na niektóre składniki mineralne     24
      Żelazo     24
      Miedź     26
    Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej     26
    Zachowanie równowagi wodnej     27
    Wpływ różnych czynników na przyswajalność niektórych witamin i składników mineralnych     27
    Zapobieganie stratom witamin w żywności     29
    źródła składników odżywczych     30
      Produkty zbożowe     30
      Nasiona roślin strączkowych     31
      Produkty mleczne     31
      Ziemniaki     32
      Warzywa i owoce     33
      Tłuszcze     33
      Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory     34
      Jaja     34
      Cukier i słodycze     34
    Substancje szkodliwe w żywności     34
    Miary gospodarcze     36
    Naczynia kuchenne     37
    Zioła przyprawowe     38
    Warzywa przyprawowe     40
      Przyprawy korzenne     40
      Sposoby przyrządzania potraw     40
      Zasady planowania jadłospisów w niedokrwistości     42
      Przykład dziesięciodniowego jadłospisu     45
  
  Część szczegółowa    49
  
  Buliony i zakwasy     49
  Zupy     51
    Przygotowanie wywaru z warzyw     51
    Przygotowanie wywaru z owoców     52
    Przygotowanie zup mlecznych     52
    Przygotowanie głównego składnika zupy     52
    Podprawianie zup     52
    Przyprawianie zup     53
      Przepisy     53
    Dodatki do zup     68
      Przepisy     69
  Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, dziczyzny i ryb     73
    Obróbka wstępna mięsa     73
    Obróbka mięsa właściwa (termiczna)     74
    Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych     75
      Przepisy     75
    Potrawy z drobiu i dziczyzny     94
      Przepisy     94
    Potrawy z ryb     110
      Przepisy     110
    Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb     121
      Przepisy     121
    Potrawy jarskie     137
      Przepisy     138
    Potrawy z warzyw     155
      Obróbka wstępna     155
      Obróbka termiczna     157
      Surówki     158
        Przepisy     158
      Sałatki     166
        Przepisy     166
      Warzywa gotowane     171
        Przepisy     171
    Sosy     182
      Sosy zimne     183
        Przepisy     183
      Sosy gorące     186
        Przepisy     186
      Sosy do potraw słodkich     189
        Przepisy     189
    Chleb domowy     192
      Przepisy     192
    Dodatki do pieczywa     199
      Przepisy     199
    Desery     204
      Przepisy     204
    Wypieki domowe     211
      Przepisy     211
    Napoje     216
      Przepisy     217
  
  Piśmiennictwo     223
  Spis potraw     224
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia