Żywienie w niedokrwistościach

Żywienie w niedokrwistościach

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

24,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Główną przyczyną niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza są niedobory tego pierwiastka w diecie, związane z niewiedzą i wynikającymi z niej błędami żywieniowymi. Modyfikacja codziennego jadłospisu pozwala w większości przypadków odzyskać zdrowie. W książce znajdują sie interesujące przepisy na potrawy bogate w żelazo i kwas foliowy - składniki, które są szczególnie ważne w profilaktyce anemii.


Liczba stron232
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-3504-9
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa    5
  Część ogólna    9
  Żywienie a niedokrwistość    9
  Niedokrwistość z niedoboru żelaza    10
    Przyczyny występowania niedokrwistości    10
    Objawy niedokrwistości    11
  Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe    11
    Zapotrzebowanie na energię    12
    Zapotrzebowanie na białko    13
    Zapotrzebowanie na tłuszcze    15
    Zapotrzebowanie na węglowodany    17
    Zapotrzebowanie na błonnik, czyli włókno pokarmowe    19
    Zapotrzebowanie na niektóre witaminy    20
      Witamina A    21
      Witamina E    21
      Witamina C    22
      Witamina B2    22
      Witamina B6    23
      Witamina B12    23
      Kwas foliowy    24
    Zapotrzebowanie na niektóre składniki mineralne    24
      Żelazo    24
      Miedź    26
    Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej    26
    Zachowanie równowagi wodnej    27
    Wpływ różnych czynników na przyswajalność niektórych witamin i składników mineralnych    27
    Zapobieganie stratom witamin w żywności    29
    źródła składników odżywczych    30
      Produkty zbożowe    30
      Nasiona roślin strączkowych    31
      Produkty mleczne    31
      Ziemniaki    32
      Warzywa i owoce    33
      Tłuszcze    33
      Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory    34
      Jaja    34
      Cukier i słodycze    34
    Substancje szkodliwe w żywności    34
    Miary gospodarcze    36
    Naczynia kuchenne    37
    Zioła przyprawowe    38
    Warzywa przyprawowe    40
      Przyprawy korzenne    40
      Sposoby przyrządzania potraw    40
      Zasady planowania jadłospisów w niedokrwistości    42
      Przykład dziesięciodniowego jadłospisu    45
  Część szczegółowa    49
  Buliony i zakwasy    49
  Zupy    51
    Przygotowanie wywaru z warzyw    51
    Przygotowanie wywaru z owoców    52
    Przygotowanie zup mlecznych    52
    Przygotowanie głównego składnika zupy    52
    Podprawianie zup    52
    Przyprawianie zup    53
      Przepisy    53
    Dodatki do zup    68
      Przepisy    69
  Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, dziczyzny i ryb    73
    Obróbka wstępna mięsa    73
    Obróbka mięsa właściwa (termiczna)    74
    Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych    75
      Przepisy    75
    Potrawy z drobiu i dziczyzny    94
      Przepisy    94
    Potrawy z ryb    110
      Przepisy    110
    Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb    121
      Przepisy    121
    Potrawy jarskie    137
      Przepisy    138
    Potrawy z warzyw    155
      Obróbka wstępna    155
      Obróbka termiczna    157
      Surówki    158
        Przepisy    158
      Sałatki    166
        Przepisy    166
      Warzywa gotowane    171
        Przepisy    171
    Sosy    182
      Sosy zimne    183
        Przepisy    183
      Sosy gorące    186
        Przepisy    186
      Sosy do potraw słodkich    189
        Przepisy    189
    Chleb domowy    192
      Przepisy    192
    Dodatki do pieczywa    199
      Przepisy    199
    Desery    204
      Przepisy    204
    Wypieki domowe    211
      Przepisy    211
    Napoje    216
      Przepisy    217
  Piśmiennictwo    223
  Spis potraw    224
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia