EBOOKI WYDAWCY
Redakcja:
Format:
ibuk
Główne kierunki i zakres ewolucji wiedzy (nauki) o przedsiębiorstwie są trudne do zidentyfikowania oraz stanowią przedmiot licznych kontrowersji. Wynika to m.in. stąd, iż na gruncie ekonomii nie udało się rozwinąć teorii przedsiębiorstwa w stopniu zadowalającym, tak aby była ona satysfakcjonująca nie tylko poznawczo, ale także utylitarnie. Jednocześnie różnymi aspektami istnienia, funkcjonowania i przekształcania przedsiębiorstwa, w tym: techniczno-organizacyjnymi, menedżerskimi, ekonomiczno-finansowymi, prawnymi, społeczno-psychologicznymi, ekologicznymi itd. w narastającym stopniu interesują się - poza ekonomią - także inne dyscypliny naukowe, np. takie jak nauki o zarządzaniu, prawo, niektóre kierunki socjologii i psychologii itd. Na styku tych (i innych) dyscyplin rodzi się nauka o przedsiębiorstwie. Nie jest to proces łatwy, a dzieje się tak m.in. właśnie dlatego, że różne dyscypliny wnoszą lub usiłują wnosić do niej odmienny język (system pojęć) i odmienne metody badawcze.
Trudności w opisie, badaniu i interpretacji zagadnień dotyczących istoty (natury) przedsiębiorstwa, jego tworzenia i funkcjonowania czy też przekształcania wynikają także stąd, iż warunki (środowisko) działania przedsiębiorstwa ustawicznie (często dynamicznie - jak np. w okresie transformacji systemu gospodarczego w Polsce) się zmieniają, a zatem zmienia się też samo przedsiębiorstwo.
Niezależnie od trudności w rozwijaniu i porządkowaniu wiedzy o przedsiębiorstwie oraz w przekształcaniu jej w naukę, podejmowane w tym zakresie wysiłki należy uznać za wysoce pożyteczne z punktu widzenia zarówno rozwoju nauki, jak i praktyki gospodarczej. Są one także wielce przydatne z punktu widzenia potrzeb kształcenia ekonomistów i menedżerów.
Rok wydania | 2007 |
---|---|
Liczba stron | 511 |
Kategoria | Zarządzanie, organizacja, strategie |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu |
ISBN-13 | 978-83-7011-870-9 |
Numer wydania | 7 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa | 13 |
1. Przedmiot i ewolucja nauki o przedsiębiorstwie | 17 |
1.1. Przedmiot nauki | 17 |
1.2. Podejścia badawcze i oceny wartościujące | 23 |
1.3. Kilka słów o powstaniu nauki o przedsiębiorstwie | 26 |
1.4. Rozwój wiedzy o przedsiębiorstwie i zarządzaniu nim | 27 |
1.4.1. Rozwój wiedzy o przedsiębiorstwie | 28 |
1.4.1.1. Krytyka podejścia neoklasycznego | 28 |
1.4.1.2. Koncepcja menedżerska | 29 |
1.4.1.3. Podejście behawiorystyczne | 30 |
1.4.1.4. Przedsiębiorstwo jako mechanizm alokacji zasobów | 31 |
1.4.1.5. Przedsiębiorstwo w ujęciu teorii agencji | 33 |
1.4.1.6. Teoria zasobowa firmy | 37 |
1.4.1.7. Teoria firmy w ujęciu Williamsona | 40 |
1.4.1.8. Teoria ewolucyjna firmy | 48 |
1.4.2. Rozwój wiedzy o zarządzaniu przedsiębiorstwem | 50 |
1.4.2.1. Okres przednaukowy | 50 |
1.4.2.2. Kierunek klasyczny | 51 |
1.4.2.3. Kierunek zorientowany na zasoby ludzkie | 52 |
1.4.2.4. Szkoła matematyczna | 55 |
1.4.2.5. Podejście systemowe w teorii zarządzania | 55 |
1.4.2.6. Obecna faza rozwoju wiedzy o zarządzaniu | 55 |
Pytania kontrolne | 58 |
2. Istota i cele przedsiębiorstwa | 59 |
2.1. Przedsiębiorczość, przedsiębiorca, przedsiębiorstwo | 59 |
2.1.1. Przedsiębiorczość | 59 |
2.1.1.1. Definiowanie przedsiębiorczości | 59 |
2.1.1.2. Rodzaje przedsiębiorczości | 63 |
2.1.2. Przedsiębiorca | 65 |
2.1.2.1. Cechy osobowe przedsiębiorcy | 65 |
2.1.2.2. Definiowanie przedsiębiorcy oparte na pojęciu orientacji przedsiębiorczej | 66 |
2.1.2.3. Pojęcie przedsiębiorcy w przepisach prawnych | 67 |
2.1.3. Przedsiębiorstwo | 68 |
2.1.3.1. Różnice w postrzeganiu przedsiębiorstwa | 68 |
2.1.3.2. Definicja prawna przedsiębiorstwa | 72 |
2.1.3.3. Podmiotowość przedsiębiorstwa w ujęciu historycznym | 73 |
2.2. Cele przedsiębiorstwa | 78 |
2.2.1. Podstawowe pojęcia i kwestie sporne | 78 |
2.2.2. Komu powinno służyć przedsiębiorstwo | 83 |
2.2.2.1. Wprowadzenie | 83 |
2.2.2.2. Grupy interesów a cele działalności gospodarczej przedsiębiorstwa | 85 |
2.2.2.3. Obszary i przejawy społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstwa | 90 |
2.3. Przedmiot, zakres i formy reprezentacji interesów pracowniczych | 93 |
2.4. Nadzór korporacyjny | 99 |
2.5. Efektywność i konkurencyjność jako cechy konstytutywne przedsiębiorstwa | 104 |
2.5.1. Efektywność | 104 |
2.5.2. Konkurencyjność | 108 |
2.6. Zasady działania przedsiębiorstwa | 114 |
Pytania kontrolne | 116 |
3. Cykl życia przedsiębiorstwa | 117 |
3.1. Podstawowe pojęcia | 117 |
3.2. Tworzenie przedsiębiorstwa | 120 |
3.2.1. Decyzja i sposób tworzenia przedsiębiorstwa | 120 |
3.2.2. Warunki formalne związane z tworzeniem przedsiębiorstwa | 121 |
3.3. Rozwój i dojrzałość przedsiębiorstwa | 125 |
3.3.1. Wprowadzenie | 125 |
3.3.2. Fazy rozwoju przedsiębiorstwa według Greinera | 126 |
3.4. Kryzysy i ich przezwyciężanie | 129 |
3.5. Restrukturyzacja przedsiębiorstwa | 134 |
3.6. Niewypłacalność i zaprzestanie działalności przedsiębiorstwa | 139 |
Pytania kontrolne | 146 |
4. Formy prawno-organizacyjne przedsiębiorstw i ich przekształcenia | 147 |
4.1. Wprowadzenie | 147 |
4.2. Formy prawno-organizacyjne przedsiębiorstw | 148 |
4.2.1. Przedsiębiorstwo jednoosobowe | 148 |
4.2.2. Przedsiębiorstwa-spółki | 149 |
4.2.2.1. Spółki osobowe | 150 |
4.2.2.2. Spółki kapitałowe | 152 |
4.2.2.3. Przekształcenia, łączenie i podział spółek | 154 |
4.2.3. Przedsiębiorstwo państwowe | 155 |
4.2.4. Przedsiębiorstwa-spółdzielnie | 157 |
4.3. Problem wyboru formy prowadzenia działalności gospodarczej | 158 |
Pytania kontrolne | 161 |
5. Potencjał i działalność gospodarcza przedsiębiorstwa | 162 |
5.1. Kapitał przedsiębiorstwa i jego zmiany | 162 |
5.1.1. Potencjał przedsiębiorstwa - istota, rodzaje i ruch okrężny kapitału | 162 |
5.1.2. Kapitał własny i obcy | 166 |
5.1.2.1. Tworzenie i pozyskiwanie kapitału | 166 |
5.1.2.2. Kształtowanie struktury kapitału | 167 |
5.2. Kapitał intelektualny przedsiębiorstwa | 169 |
5.2.1. Pojęcie kapitału intelektualnego | 169 |
5.2.2. Struktura kapitału intelektualnego | 171 |
5.2.3. Ochrona własności intelektualnej | 174 |
5.2.4. Rodzaje i znaczenie metod pomiaru kapitału intelektualnego | 176 |
5.3. Majątek trwały | 179 |
5.3.1. Podstawowe pojęcia, skład i struktura majątku trwałego | 179 |
5.3.2. Klasyfikacja i wycena wartości środków trwałych | 183 |
5.3.3. Zakres i zasady gospodarowania środkami trwałymi | 187 |
5.4. Majątek obrotowy | 193 |
5.4.1. Majątek rzeczowy | 193 |
5.4.1.1. Podstawy ekonomiki zużycia materiałów | 194 |
5.4.1.2. Zapasy produkcyjne i towarowe | 198 |
5.4.1.3. Ekonomika zaopatrzenia | 202 |
5.4.2. Majątek finansowy | 205 |
5.5. Wycena przedsiębiorstwa | 207 |
5.6. Potencjał ludzki | 215 |
5.6.1. Funkcja personalna i jej uwarunkowania | 215 |
5.6.2. Zatrudnienie i jego racjonalizacja | 220 |
5.7. Przedmiot (dziedziny) działalności przedsiębiorstwa i realizowane w nim funkcje | 223 |
5.8. Innowacyjność przedsiębiorstwa | 226 |
5.9. Wykorzystanie technologii teleinformatycznych (e-biznes) | 235 |
5.9.1. Istota i specyfika e-biznesu | 235 |
5.9.2. Obszary zastosowań i korzyści wynikające z technologii teleinformatycznych | 237 |
5.9.3. Bariery i zagrożenia związane z e-biznesem | 241 |
Pytania kontrolne | 244 |
6. Organizacja i zarządzanie w przedsiębiorstwie | 246 |
6.1 Zarządzanie przedsiębiorstwem | 246 |
6.1.1 Przedsiębiorstwo w otoczeniu | 246 |
6.1.2 Istota zarządzania przedsiębiorstwem | 248 |
6.1.3 Zarządzanie przedsiębiorstwem jako system hierarchiczny | 252 |
6.2 Planowanie w przedsiębiorstwie | 256 |
6.2.1 System planowania w przedsiębiorstwie | 256 |
6.2.2 Planowanie strategiczne | 260 |
6.2.3 Planowanie operacyjne | 266 |
6.2.4 Problemy metodyczne w planowaniu i wdrażaniu decyzji operacyjnych | 271 |
6.3 Motywowanie w przedsiębiorstwie | 279 |
6.3.1 Istota motywowania | 279 |
6.3.2 Charakterystyka instrumentów motywowania | 282 |
6.3.3 Wynagrodzenia jako podstawowy instrument motywowania pracowników | 286 |
6.4 Ocena działalności gospodarczej przedsiębiorstwa | 290 |
6.4.1 Kontrola a ocena działalności gospodarczej | 290 |
6.4.2 Podmioty oceniające | 291 |
6.4.3 Rodzaje ocen | 291 |
6.4.4 Mierniki oceny - pojęcia i ogólna charakterystyka | 292 |
6.4.5 Sposoby dokonywania ocen | 294 |
6.4.6 Finansowe mierniki działalności przedsiębiorstwa | 295 |
6.4.7 Mierniki niefinansowe oraz łączenie finansowych i niefinansowych mierników oceny | 299 |
6.5 Struktura organizacyjna przedsiębiorstwa i jej kształtowanie | 301 |
6.5.1 Podział pracy a struktura organizacyjna | 301 |
6.5.2 Wymiary struktury organizacyjnej | 303 |
6.5.3 Czynniki i warunki racjonalności struktury organizacyjnej | 305 |
6.5.4 Zasady budowy i modele struktury organizacyjnej | 307 |
6.5.5 Wybrane zagadnienia projektowania struktury organizacyjnej | 317 |
Pytania kontrolne | 320 |
7. Podejścia przekrojowe do zarządzania przedsiębiorstwem (prezentacja wybranych ujęć) | 321 |
7.1 Przesłanki wprowadzania przekrojowych koncepcji zarządzania przedsiębiorstwem | 321 |
7.2 Lean management jako ogólna koncepcja transformacji przedsiębiorstw | 324 |
7.2.1 Istota i cele koncepcji | 324 |
7.2.2 Narzędzia koncepcji lean management | 327 |
7.2.3 Warunki wdrażania | 329 |
7.3 Business process reengineering jako podstawa zarządzania procesami | 331 |
7.3.1 Pojęcie orientacji procesowej w zarządzaniu | 331 |
7.3.2 Przesłanki i geneza zarządzania procesami | 333 |
7.3.3 Istota zarządzania procesami | 335 |
7.3.4 Metodyka i narzędzia zarządzania procesami gospodarczymi | 339 |
7.3.5 Projekt jako szczególny rodzaj procesu | 340 |
7.4 Logistyka w przedsiębiorstwie | 344 |
7.4.1 Istota i przesłanki logistyki | 344 |
7.4.2 Struktura systemów logistycznych | 346 |
7.4.3 Strategia logistyczna w przedsiębiorstwie i podział pracy w kanałach logistycznych | 350 |
7.4.4 Just in time w zarządzaniu przedsiębiorstwem | 351 |
7.5 Zarządzanie jakością | 354 |
7.5.1 Przesłanki i założenia | 354 |
7.5.2 Geneza systemów zapewniania jakości | 357 |
7.5.3 Charakterystyka podstawowych norm międzynarodowych | 358 |
7.5.3.1 Audyt certyfikacyjny | 361 |
7.5.3.2 Nie tylko normy ISO serii 9000 | 362 |
7.5.4 Wdrażanie systemów zarządzania jakością - korzyści i koszty | 363 |
7.6 Controlling | 365 |
7.6.1 Istota i cele controllingu | 365 |
7.6.2 Narzędzia controllingu | 369 |
7.6.3 Organizacja służby controllingu w przedsiębiorstwie | 369 |
7.6.4 Wdrażanie controllingu w przedsiębiorstwie | 372 |
7.7 Zarządzanie wiedzą w przedsiębiorstwie - knowledge management | 374 |
7.7.1 Geneza koncepcji | 374 |
7.7.2 Podstawowe pojęcia | 375 |
7.7.3 Kluczowe procesy zarządzania wiedzą | 376 |
7.7.4 Podstawowe zadania przedsiębiorstwa w zakresie realizacji koncepcji | 379 |
7.7.5 Systemy informatyczne wspierające zarządzanie wiedzą (SWW) | 379 |
7.7.6 Koncepcja KM a modele organizacji uczącej się i organizacji inteligentnej | 382 |
7.7.7 Korzyści i koszty związane z realizacją koncepcji KM | 383 |
7.7.8 Problemy towarzyszące wdrażaniu i późniejszej adaptacji koncepcji KM | 384 |
7.7.9 Zarządzanie wiedzą a zarządzanie kapitałem intelektualnym | 384 |
7.8 Koncepcja zarządzania wartością przedsiębiorstwa - value based management | 386 |
7.8.1 Przesłanki pojawienia się koncepcji zarządzania wartością przedsiębiorstwa | 386 |
7.8.2 Metody pomiaru efektu kreacji wartości przedsiębiorstwa | 388 |
7.8.3 Operacjonalizacja koncepcji VBM | 390 |
Pytania kontrolne | 393 |
8. Przedsiębiorstwo a rynek | 394 |
8.1 Marketing w działalności przedsiębiorstwa | 394 |
8.2 Polityka cenowa przedsiębiorstwa | 399 |
8.2.1 Cena jako centralny element strategii przedsiębiorstwa | 399 |
8.2.2 Cena jako instrument marketingu mix | 400 |
8.2.3 Podstawowe kwestie polityki cenowej przedsiębiorstwa | 401 |
8.2.4 Jak przedsiębiorstwa ustalają ceny nowych produktów? | 402 |
8.2.4.1 Wybór strategii cenowej | 403 |
8.2.4.2 Szacowanie popytu | 405 |
8.2.4.3 Szacowanie kosztów | 406 |
8.2.4.4 Sytuowanie ceny między poziomami ekstremalnymi oparte na znajomości popytu klientów, funkcji kosztów i cen konkurencji | 406 |
8.2.4.5 Metody ustalania ceny | 407 |
8.2.4.6 Dostosowywanie ceny w czasie i przestrzeni | 410 |
8.2.4.7 Inicjowanie zmian ceny | 411 |
8.3 Polityka antymonopolowa państwa a organizacja i funkcjonowanie przedsiębiorstwa | 414 |
Pytania kontrolne | 419 |
9. Współpraca przedsiębiorstwa z innymi podmiotami gospodarczymi | 420 |
9.1 Istota i formy współpracy | 420 |
9.2 Formy kooperacyjne | 431 |
9.3 Formy koncentracyjne | 445 |
Pytania kontrolne | 453 |
10. Przedsiębiorstwo a państwo; samorząd terytorialny i środowisko europejskie | 454 |
10.1 Zakres, formy i narzędzia regulacji działalności przedsiębiorstwa przez państwo | 454 |
10.1.1 Tendencje zmian | 454 |
10.1.2 Obszary i cele działalności państwa | 455 |
10.1.3 Przedsiębiorstwo wobec skutków ekonomicznej działalności państwa | 458 |
10.1.4 Wiązanie strategii przedsiębiorstwa z polityką gospodarczą państwa | 459 |
10.2 Stosunki przedsiębiorstwa z władzami lokalnymi | 463 |
10.3 Przedsiębiorstwo a środowisko europejskie | 467 |
Pytania kontrolne | 480 |
11. Globalizacja przedsiębiorstwa | 481 |
11.1 Umiędzynarodowienie działalności przedsiębiorstwa Podstawowe pojęcia | 481 |
11.2 Kryteria umiędzynarodowienia działalności przedsiębiorstwa | 482 |
11.3 Umiędzynarodowienie przedsiębiorstw a ich wielkość, struktura branżowa i lokalizacja | 483 |
11.4 Typowe przyczyny zaangażowania się przedsiębiorstwa w produkcję zagraniczną | 484 |
11.5 Korzyści globalizacji przedsiębiorstwa | 485 |
11.6 Dwa kierunki presji konkurencji | 487 |
11.6.1 Presja na koszty | 488 |
11.6.2 Presja na dostosowanie oferty przedsiębiorstwa do warunków lokalnych | 489 |
11.7 Strategie przedsiębiorstw | 489 |
11.8 Wybór sposobu wejścia na rynek zagraniczny | 492 |
11.9 Globalne alianse strategiczne | 498 |
Pytania kontrolne | 502 |
Spis rysunków | 503 |
Spis tabel | 504 |
Skorowidz | 507 |