Nauki Inżynierskie i Technologie 2013, nr 4 (11)

Nauki Inżynierskie i Technologie 2013, nr 4 (11)

1 opinia

Praca zbiorowa

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

9,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

W aktualnym, czwartym numerze czasopisma Nauki Inżynierskie i Technologie opublikowano 9 prac.
We wstępie do poprzedniego, trzeciego numeru NIT wskazano, jak duże znaczenie ma prawidłowe skonstruowanie abstraktu pracy: „Dobre streszczenie powinno zawierać następujące elementy: cel pracy, zastosowane metody, najważniejsze wyniki, konkluzje oraz ustosunkowanie się do ewentualnie postawionej hipotezy”. Kolejnym ważnym elementem wpływającym na ocenę jakości pracy jest właściwie przygotowany wstęp. San Francisco Edit (http://www.sfedit.net/intro.pdf) podaje kilkanaście ważnych kroków prowadzących do napisania dobrego wstępu.

Przede wszystkim należy zapoznać czytelnika z aktualnym stanem wiedzy na dany temat. Nie może to jednak być podejście zbyt szerokie, a cytowane prace powinny mieć bezpośredni związek i wpływ na podjęty problem badawczy. Przegląd literatury powinien pomóc zorientować się, w którym miejscu jesteśmy, jakie są niewiadome, „białe plamy”, jakie kierunki badawcze wydają się obiecujące ze względu na możliwość wykorzystania wyników badań w praktyce przemysłowej czy zainicjowania kolejnych poszukiwań w danym obszarze. Staramy się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego istnieje potrzeba przeprowadzenia określonych badań, a tym samym ustalamy, jakie jest znaczenie naszej pracy. Ta część wstępu jest doskonałym kryterium oceny wiedzy autorów na dany temat, ich umiejętności krótkiego, zwięzłego scharakteryzowania i przedyskutowania wyników i osiągnięć innych badaczy, co pozwoli na pełne zrozumienie problemu przez czytelnika, jak też na przekonanie go, że ranga postawionego przez nich problemu jest ważna, a propozycja badawcza ma znamiona nowatorskości. Stąd ogromna troska redaktorów wszystkich liczących się czasopism, aby przegląd literatury dokonany przez autorów był pełny i obejmował cytowania zarówno z innych czasopism, jak i z czasopisma, w którym praca ma być wydrukowana.

Kolejnym, niezwykle ważnym elementem dobrego wprowadzenia jest właściwe sprecyzowanie celu badawczego. Bardzo istotne jest też jasne określenie hipotezy badawczej, chociaż niestety autorzy często z niej rezygnują. Hipoteza badawcza jest ważnym elementem, łączącym tytuł i cel pracy z jej podsumowaniem. Kiedy mamy hipotezę badawczą, podsumowanie nie będzie tylko zestawem najważniejszych wniosków wynikających z wyników analiz, ale jego treść będzie wzbogacona o komentarz dotyczący argumentów przemawiających za przyjęciem lub odrzuceniem postawionej hipotezy. We wstępie podaje się także, jakie zastosowano metody badawcze, powinno się także wyjaśnić zastosowane skróty oraz specjalistyczne terminy.

Podsumowując: literaturowe solidne umocowanie problemu badawczego, dobre określenie celu i hipotezy badawczej, określenie znaczenia, rangi, potrzeby przeprowadzenia badań, opis zastosowanych metod niezbędnych do rozwiązania problemu, zidentyfikowanie wszystkich pytań, zarówno tych pozostawionych do chwili obecnej bez odpowiedzi, jak i tych wygenerowanych przez proponowane badania, powinno stanowić o dobrze przygotowanym wstępie pracy naukowej.

Przykład wstępu przygotowanego zgodnie z przytoczonymi zaleceniami znajdziemy w niniejszym zeszycie w opracowaniu pt. Przyspieszone badania trwałości wybranych barwników roślinnych.

Zgodnie z obowiązującymi trendami i zdrowym rozsądkiem, aby utrzymać się na rynku, również wydawniczym, powinniśmy stawiać na jakość, cały czas monitorować nasze produkty i je ulepszać. Redaktor NIT 4 odwołuje się celowo do jednej z prac, aby wskazać, jak powinien wyglądać dobrze napisany wstęp, gdyż jest on tym, czym wystawa w sklepie – albo zachęca, albo zniechęca do jego odwiedzenia. I czy nam się to podoba czy nie, tak po prostu jest. Dlatego doskonalmy jakość naszych wstępów. Nawet najbardziej interesująca i wartościowa praca zyskuje i mobilizuje do jej przeczytania, gdy ma dobrze przygotowany wstęp.


Liczba stron124
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    7
  Adam Ekielski, Małgorzata Powałka, Tomasz Żelaziński: Przyspieszone badania trwałości wybranych barwników roślinnych    9
  Ewa Flaczyk, Agnieszka Charzyńska, Monika Przeor, Józef Korczak: Akceptacja produktów żywnościowych na podstawie informacji na opakowaniach w zależności od wieku, wiedzy żywieniowej i płci konsumentów    20
  Elżbieta Gąsiorek, Ewa Walaszczyk, Waldemar Podgórski: Makuch słonecznikowy jako substrat do równoczesnej syntezy kwasu szczawiowego oraz enzymów celulolitycznych i ksylanolitycznych przez Aspergillus niger    39
  Dominika Guzek, Iwona Wojtasik-Kalinowska, Agnieszka Wierzbicka, Dominika Głąbska: Zróżnicowanie wybranych wyróżników jakości mięsa świń z tuczu ukierunkowanego i standardowego. Wyniki wstępne    50
  Joanna Kaniewska, Grażyna Gozdecka, Marek Domoradzki, Anna Szambowska: Przydatność przetwórcza i charakterystyka owoców jagody kamczackiej i jej przetworów    58
  Mariusz S. Kubiak, Marek Jakubowski, Włodzimierz Dolata: Optymalizacja procesu i elementów konstrukcji komory wędzarniczej z wykorzystaniem innowacyjnych narzędzi – modelowania CFD    68
  Kamil Łacny, Małgorzata Janczar-Smuga: Postęp techniczny i technologiczny w produkcji słodu    77
  Anna Marietta Salejda, Małgorzata Korzeniowska, Grażyna Krasnowska: Zachowania konsumentów na rynku mięsa    94
  Krzysztof Siemianowski, Jerzy Szpendowski, Krzysztof Bohdziewicz, Piotr Kołakowski, Joanna Żylińska, Jacek K. Bardowski: Wartość odżywcza twarogu kwasowego otrzymanego z mleka zagęszczonego wyparnie oraz metodą ultrafiltracji (UF)    111
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia