Żywienie w sporcie

Żywienie w sporcie

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

44,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne. Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji sportowej. Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych.
Odbiorcy: sportowcy, trenerzy, studenci AWF


Liczba stron296
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4522-2
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    9
  I. CZĘŚĆ OGÓLNA    11
  1. Potrzeby energetyczne sportowców    13
  1.1. Podstawowa i spoczynkowa przemiana materii    14
  1.2. Całkowita przemiana materii    15
  1.3. Kryteria ciężkości pracy    16
  1.4. Dobowy wydatek energetyczny    28
  1.5. Źródła energii w pracy mięśni    31
  2. Składniki pokarmowe    34
  2.1. Składniki energetyczne    35
  2.1.1. Węglowodany w żywieniu sportowcow    36
  2.1.2. Węglowodany warunkiem prawidłowej przemiany tłuszczu i białka    41
  2.1.3. Tłuszcze    43
  2.2. Materiały budulcowe    47
  2.2.1. Białka    47
  2.2.2. Zapotrzebowanie sportowców na białko    50
  2.2.3. Składniki mineralne w żywieniu sportowców    54
  2.2.4. Gospodarka wodna ustroju    59
  2.2.5. Zwiazki mineralne regulatorem gospodarki wodnej    61
  2.2.6. Zwiazki mineralne a równowaga kwasowo-zasadowa    61
  2.3. Składniki regulujace    63
  2.3.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie    63
  2.3.2. Witaminy grupy B    65
  2.3.3. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach    69
  3. Stres oksydacyjny w sporcie. Pożywienie jako źródło antyoksydantów    72
  4. Normy żywienia i wyżywienia dla wybranych dyscyplin sportu    79
  4.1. Podnoszenie ciężarów    83
  4.2. Kolarstwo    85
  4.3. Gry sportowe    87
  4.4. Gimnastyka    87
  4.5. Szermierka    97
  4.6. Lekka atletyka    97
  4.7. Narciarstwo    107
  4.8. Biatlon    107
  4.9. Sporty wodne    114
  4.10. Łyżwiarstwo    117
  4.11. Jeździectwo    122
  4.12. Łucznictwo    122
  4.13. Strzelectwo sportowe    125
  4.14. Sporty walki    125
  4.15. Sport motorowy i żużlowy    130
  4.16. Turystyka    130
  4.17. Studenci wychowania fizycznego    130
  II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA    139
  1. Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy    141
  1.1. Żywienie w okresie treningu    141
  1.2. Żywienie w okresie zawodów    143
  1.2.1. Żywienie w okresie przedstartowym    143
  1.2.2. Żywienie w czasie zawodów    143
  1.2.3. Dożywianie na trasie zawodów długotrwałych    145
  1.3. Żywienie w okresie odnowy    146
  2. Pora, częstotliwość i rodzaj posiłków podczas treningów i zawodów    148
  2.1. Żywienie podczas wyjazdów zagranicznych    150
  2.2. Ostrożnie z konserwami    151
  2.3. Napoje w sporcie    151
  2.4. Alkohol, używki i doping    152
  3. Regulowanie masy ciała w sporcie    159
  3.1. Racjonalna dieta odchudzająca    163
  3.2. Dieta zwiększajaca masę ciała    169
  4. Odżywki w sporcie    171
  5. Zatrucia pokarmowe    177
  5.1. Zanieczyszczenia żywności    179
  6. Produkty spożywcze    183
  6.1. Podział produktow na grupy    183
  6.2. Produkty zbożowe    184
  6.3. Mleko i produkty mleczne    185
  6.4. Jaja    186
  6.5. Mięso, wędliny, ryby    187
  6.6. Masło, śmietana    188
  6.7. Inne tłuszcze    188
  6.8. Ziemniaki    189
  6.9. Warzywa i owoce obfitujace w witaminę C    189
  6.10. Warzywa i owoce obfitujace w karoten    190
  6.11. Inne warzywa i owoce    190
  6.12. Rośliny strączkowe suche    191
  6.13. Cukier i słodycze    191
  6.14. Grzyby i orzechy    192
  6.15. Zamiana produktow spożywczych    192
  7. Układanie jadłospisów    195
  7.1. Zasady układania jadłospisów    195
  7.2. Zasady prawidłowego przyrządzania potraw    196
  8. Przykładowe jadłospisy dla siedmiu grup dyscyplin sportowych    201
  8.1. Przykładowe jadłospisy dla grupy I (gimnastyka, jeździectwo, pięciobój nowoczesny, szermierka, strzelectwo, łucznictwo i sport żużlowy)    208
  1. Sezon wiosenny    208
  2. Sezon letni    208
  3. Sezon jesienny    209
  4. Sezon zimowy    210
  8.2. Przykładowe jadłospisy dla grupy II (biegi krótkie la i skok w dal, biegi średnie la, skoki la, łyżwiarstwo szybkie, zjazdy narciarskie i slalom, skoki narciarskie, pływanie – krótkie dystanse)    211
  5. Sezon wiosenny    211
  6. Sezon letni    211
  7. Sezon jesienny    212
  8. Sezon zimowy    213
  8.3. Przykładowe jadłospisy dla grupy III A (podnoszenie ciężarów, rzut oszczepem, dziesięciobój)    214
  9. Sezon wiosenny    214
  10. Sezon letni    214
  11. Sezon jesienny    215
  12. Sezon zimowy    216
  8.4. Przykładowe jadłospisy dla grupy III B (miotanie kulą, dyskiem i młotem)    217
  13. Sezon wiosenny    217
  14. Sezon letni    217
  15. Sezon jesienny    218
  16. Sezon zimowy    218
  8.5. Przykładowe jadłospisy dla grupy IV (kolarstwo szosowe, kolarstwo torowe, wioślarstwo, kajakarstwo)    219
  17. Sezon wiosenny    219
  18. Sezon letni    220
  19. Sezon jesienny    220
  20. Sezon zimowy    221
  8.6. Przykładowe jadłospisy dla grupy V (maraton la, biegi długie la, chód sportowy, biegi z przeszkodami, biegi długie narciarskie, dwubój zimowy, żeglarstwo, sport motocyklowy)    222
  21. Sezon wiosenny    222
  22. Sezon letni    222
  23. Sezon jesienny    223
  24. Sezon zimowy    223
  8.7. Przykładowe jadłospisy dla grupy VI (sporty walki: boks, judo, zapasy)    224
  25. Sezon wiosenny    224
  26. Sezon letni    225
  27. Sezon jesienny    226
  28. Sezon zimowy    226
  8.8. Przykładowe jadłospisy dla grupy VII (gry zespołowe: siatkówka, koszykówka, piłka nożna, piłka ręczna, hokej na trawie, hokej na lodzie, tenis ziemny, tenis stołowy, piłka wodna)    227
  29. Sezon wiosenny    227
  30. Sezon letni    228
  31. Sezon jesienny    229
  32. Sezon zimowy    229
  9. Przepisy na potrawy podane w jadłospisach    231
  9.1. Zupy    231
  9.2. Potrawy mięsne    237
  9.3. Potrawy z ryb    245
  9.4. Potrawy z jajek    247
  9.5. Potrawy z warzyw    249
  9.6. Zupy mleczne    263
  9.7. Potrawy mączne    265
  9.8. Kompoty    268
  9.9. Napoje    271
  9.10. Desery    276
  9.11. Owoce z cukrem    283
  9.12. Przystawki    284
  9.13. Dodatki do pieczywa    286
  Zakończenie    288
  Piśmiennictwo    291
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia