Właściwe i smaczne żywienie w reumatyzmie

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

18,76  26,80

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

18,7626,80

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Cierpią Państwo na dolegliwości reumatyczne? Można je znacznie złagodzić, stosując odpowiednią dietę. Książka zawiera informacje na temat najnowszych osiągnięć w zakresie badań reumatologicznych, a także bogato ilustrowaną kartę dań, opracowaną specjalnie dla osób chorych na reumatyzm, ale przydatną dla całej rodziny.


Liczba stron96
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5809-3
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa     6
  Od autorów     7
  Wprowadzenie     8
  
  Różne odmiany reumatyzmu     8
  Leczenie     9
  Podstawy terapii żywieniowej     9
  Nadwaga – wróg chorych na reumatyzm     10
  Zapotrzebowanie energetyczne     12
  Właściwe odchudzanie w chorobach reumatycznych     12
  Właściwe spożywanie płynów w chorobach reumatycznych     14
  Mediatory zapalenia     15
  Kwas arachidonowy     15
  Obniżanie stężenia kwasu arachidonowego     16
  Źródła kwasu arachidonowego     16
  
  Właściwe odżywianie w chorobach reumatycznych     18
  
  Mięso, wędlina i sery nie są zabronione     18
  Dieta mleczno-roślinna     18
  Wpływ wielonienasyconych kwasów tłuszczowych     19
  Kwasy α-linolenowy i dihomo-γ-linolenowy     19
  Ryby     20
  Kwasy tłuszczowe omega-3     20
  Rybie kwasy tłuszczowe i kapsułki z olejem rybim     20
  Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają chorym na reumatyzm     22
  Tak zwane diety reumatyczne     23
  Uczulenia na niektóre pokarmy     23
  Post i „dieta zero”     23
  Działanie postu     24
  Ochrona przed utlenianiem i procesami zapalnymi     24
  Witamina E     25
  Witaminy C i A     26
  Pierwiastki śladowe     27
  Żelazo     28
  Stres utleniający     28
  Podsumowanie     29
  Wskazówki dotyczące sposobu odżywiania się     30
  Wskazówki dotyczące terapii uzupełniającej niedobór witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych omega-3     30
  
  20 rad dla osób chorych na reumatyzm     31
  Dzienny jadłospis chorych na reumatyzm     35
  
  Wskazówki     37
  
  Urozmaicone śniadania     39
  
  Muesli ze świeżymi ziarnami     40
  Muesli zimowe z gruszką     40
  Śniadanie wystawne     41
  Śniadanie z owoców     41
  Twaróg ziołowo-paprykowy     42
  Mus oliwka–peperoni     42
  Śniadanie harceńskie     44
  Pasta ziemniaczana do chleba     44
  
  Pożywne obiady     47
  
  Sałata lodowa z sosem mandarynkowym     48
  Surówka owocowa     49
  Sałatka z ogórka z koprem     49
  Sałatka z zielonej fasolki     50
  Sałatka z kapusty chińskiej z jabłkiem     50
  Zupa kremowa z cebuli i czosnku     52
  Zupa kremowa z kukurydzy     52
  Danie jednogarnkowe z owoców roślin strączkowych     54
  Filet z wątłusza w warzywach     56
  Rolada rybna „Sylt”     57
  Ryż w ziołach à la Mediterranee     58
  Puree ziemniaczane z brokułami     58
  Spaghetti z bazylią     60
  Ryż z papryką     60
  Patelnia „Azja”     62
  Zapiekanka włoska z warzyw     64
  Patelnia paprykowo-pszeniczna     64
  Kulki ryżowe z bazylią w warzywach     66
  Pomidory nadziewane     67
  
  Lekkie kolacje     69
  
  Mieszana sałatka z cykorii     70
  Kolorowa sałatka ziemniaczana à la Mama     70
  Sałata rucol z gorącym sosem     71
  Sałatka z kapusty kwaszonej z ananasem     71
  Zupa ziemniaczano-warzywna     72
  Zupa serowa z brokułami     72
  Klopsiki rybne     74
  Ryba z warzywami w galarecie     74
  Sandwicz z tuńczykiem „Vitale”     76
  Krem z fasolki kidney     78
  Pasta z papryką i zielonymi ziarnami pszenicy     78
  Pasta z marchewką i chrzanem     79
  Potrawa serowa po grecku     79
  Gęsty sos jabłkowy z curry     80
  Sos ziołowy heski     80
  
  Słodkie przekąski i desery     83
  
  Ryż na gęsto z pomarańcza     84
  Krem truskawkowy     84
  Twaróg ziarnisty z gorącymi malinami     86
  Jogurt z gruszkami i migdałami     86
  Suflet z ryżu z wiśniami     88
  Tort serowy z morelami     90
  
  Skorowidz przepisów     92
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia