POLECAMY
Wydawca:
Format:
epub, mobi
Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki.
W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób.
Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki.
Publikacja będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się dietetyką, studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.
Rok wydania | 2014 |
---|---|
Liczba stron | 462 |
Kategoria | Żywienie |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-4838-4 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Dietoterapia przy podwyższonym kwasie...
do koszyka
Dietoterapia w chorobach żołądka i...
do koszyka
Dna Moczanowa Dietoterapia
do koszyka
Współczesna dietoterapia
do koszyka
Psychodietetyka dla każdego
do koszyka
Dietetyka w zaburzeniach odżywiania u...
do koszyka
Żywienie w chorobach skóry
do koszyka
Spis treści
Autorzy V | |
Przedmowa VII | |
1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka–Ewa Lange | 1 |
1.1. Zapasy energii w organizmie | 1 |
1.2. Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu | 2 |
1.3. Bilans energii | 4 |
1.4. Aktywność fizyczna | 5 |
1.5. Obliczanie wartości wydatków energetycznych | 9 |
1.6. Ustalanie zapotrzebowania na energię | 13 |
Piśmiennictwo | 18 |
2. Węglowodany–Ewa Lange | 19 |
2.1. Charakterystyka węglowodanów | 19 |
2.2. Metabolizm węglowodanów | 20 |
2.3. Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka | 23 |
2.3.1. Charakterystyka błonnika pokarmowego | 23 |
2.3.2. Źródła błonnika pokarmowego w diecie | 24 |
2.3.3. Właściwości prozdrowotne | 25 |
2.3.4. Znaczenie błonnika pokarmowego w dietoprofilaktyce i dietoterapii zaparć | 26 |
2.3.5. Znaczenie błonnika pokarmowego w uchyłkowatości jelita grubego | 27 |
2.3.6. Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju nowotworów jelita grubego | 27 |
2.3.7. Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju kamicy pęcherzyka żółciowego | 28 |
2.3.8. Rola błonnika pokarmowego w rozwoju zaburzeń przemiany lipidowej oraz węglowodanowej w organizmie | 28 |
2.3.9. Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej | 30 |
2.4. Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii | 31 |
2.4.1. Definicja indeksu i ładunku glikemicznego | 31 |
2.4.2. Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym | 32 |
2.4.3. Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny produktów spożywczych | 33 |
2.4.4. Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych | 34 |
2.4.5. Znaczenie indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia | 37 |
Piśmiennictwo | 40 |
3. Białko–Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek | 43 |
3.1. Budowa chemiczna białek | 43 |
3.2. Podział i charakterystyka aminokwasów i białek | 45 |
3.3. Metabolizm białka | 47 |
3.4. Rola aminokwasów i białka w organizmie | 49 |
3.5. Źródła pokarmowe białka | 50 |
3.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka | 53 |
Piśmiennictwo | 54 |
4. Tłuszcze–Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek | 55 |
4.1. Budowa chemiczna tłuszczów | 55 |
4.2. Podział i źródła kwasów tłuszczowych | 58 |
4.3. Metabolizm tłuszczu | 61 |
4.4. Rola tłuszczu w organizmie | 63 |
4.5. Źródła pokarmowe tłuszczu | 65 |
4.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu | 65 |
Piśmiennictwo | 70 |
5. Witaminy–Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek | 71 |
5.1. Charakterystyka ogólna | 71 |
5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach | 74 |
5.2.1. Witamina A | 74 |
5.2.2. Witamina D | 81 |
5.2.3. Witamina E | 85 |
5.2.4. Witamina K | 88 |
5.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie | 92 |
5.3.1. Witamina B1 | 92 |
5.3.2. Witamina B2 | 97 |
5.3.3. Witamina B3 (PP) | 101 |
5.3.4. Witamina B5 | 104 |
5.3.5. Witamina B6 | 107 |
5.3.6. Witamina B8 (H) | 111 |
5.3.7. Witamina B9 | 113 |
5.3.8. Witamina B12 | 117 |
5.3.9. Witamina C | 120 |
5.3.10. Cholina | 125 |
Piśmiennictwo | 127 |
6. Składniki mineralne–Dominika Głąbska, Dariusz Włodarek | 128 |
6.1. Charakterystyka ogólna | 128 |
6.2. Wapń | 130 |
6.3. Fosfor | 133 |
6.4. Potas | 136 |
6.5. Siarka | 139 |
6.6. Sód | 141 |
6.7. Chlor | 144 |
6.8. Magnez | 146 |
6.9. Żelazo | 150 |
6.10. Fluor | 153 |
6.11. Cynk | 156 |
6.12. Miedź | 159 |
6.13. Jod | 163 |
6.14. Mangan | 165 |
6.15. Selen | 168 |
6.16. Chrom | 171 |
Piśmiennictwo | 173 |
7. Klasyfikacja diet–Dariusz Włodarek, Ewa Lange | 174 |
7.1. Żywienie podstawowe | 179 |
7.2. Charakterystyka diety łatwo strawnej | 182 |
7.3. Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji | 186 |
7.3.1. Dieta płynna | 186 |
7.3.2. Dieta płynna wzmocniona | 187 |
7.3.3. Dieta papkowata | 187 |
7.4. Charakterystyka diety bogatoresztkowej | 188 |
Piśmiennictwo | 191 |
8. Wybrane choroby przewodu pokarmowego–Dariusz Włodarek | 192 |
8.1. Choroba refluksowa przełyku | 192 |
8.2. Choroba wrzodowa | 195 |
8.3. Zespół jelita drażliwego (IBS) | 200 |
8.3.1. Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego | 205 |
8.3.2. Probiotyki | 205 |
8.4. Przewlekłe zapalenie trzustki | 206 |
8.4.1. Przewlekłe zapalenie trzustki a cukrzyca | 210 |
8.5. Wybrane choroby wątroby | 211 |
8.5.1. Funkcje wątroby | 211 |
8.5.2. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby w okresie wyrównania | 212 |
8.5.3. Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach – zalecenia szczegółowe | 216 |
Piśmiennictwo | 223 |
9. Wybrane diety eliminacyjne–Ewa Lange | 225 |
9.1. Dieta bezglutenowa – podstawa leczenia celiakii | 225 |
9.1.1. Etiopatogeneza celiakii | 225 |
9.1.2. Charakterystyka diety bezglutenowej | 229 |
9.1.3. Wartość odżywcza produktów bezglutenowych | 234 |
9.2. Dietoterapia alergii pokarmowych | 237 |
9.2.1. Definicja i objawy alergii pokarmowej | 237 |
9.2.2. Alergeny pokarmowe | 238 |
9.2.3. Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych | 243 |
9.3. Dieta niskofenyloalaninowa stosowana w leczeniu fenyloketonurii | 246 |
9.3.1. Etiopatogeneza i diagnostyka fenyloketonurii | 246 |
9.3.2. Dietoterapia fenyloketonurii | 247 |
9.3.3. Tolerancja na fenyloalaninę u osób chorych na fenyloketonurię | 249 |
Piśmiennictwo | 250 |
10. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości–Ewa Lange | 252 |
10.1. Definicja i klasyfikacja otyłości | 252 |
10.1.1. Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele | 254 |
10.1.2. Prawidłowa i należna masa ciała | 256 |
10.1.3. Otyłość metaboliczna | 257 |
10.2. Epidemiologia otyłości | 257 |
10.3. Etiologia otyłości | 259 |
10.3.1. Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości | 259 |
10.3.2. Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości | 260 |
10.3.3. Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości | 261 |
10.4. Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia w otyłości i redukcji masy ciała | 263 |
10.5. Rezerwy energii w organizmie | 265 |
10.6. Skutki zdrowotne otyłości | 268 |
10.7. Cele leczenia otyłości | 269 |
10.8. Metody leczenia otyłości | 272 |
10.9. Dietoterapia otyłości | 274 |
10.9.1. Diety niskoenergetyczne | 274 |
10.9.2. Dieta bardzo niskoenergetyczna | 282 |
10.9.3. Diety niekonwencjonalne | 285 |
10.10. Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała | 287 |
10.11. Inne metody leczenia otyłości | 288 |
Piśmiennictwo | 289 |
11. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy–Ewa Lange | 291 |
11.1. Definicja procesu miażdżycowego i rozwój jego powikłań | 291 |
11.2. Czynniki ryzyka rozwoju powikłań miażdżycy | 292 |
11.3. Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych | 295 |
11.3.1. Znaczenie nasyconych kwasów tłuszczowych | 295 |
11.3.2. Znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych | 296 |
11.3.3. Znaczenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych | 298 |
11.3.4. Znaczenie izomerów przestrzennych nienasyconych kwasów tłuszczowych | 299 |
11.4. Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii powikłań miażdżycy | 301 |
11.4.1. Sterole i stanole roślinne | 301 |
11.4.2. Węglowodany i błonnik pokarmowy | 301 |
11.4.3. Rodzaj białka w diecie | 302 |
11.4.4. Naturalne antyoksydanty | 303 |
11.5. Programy profilaktyki cholesterolowej | 305 |
11.5.1. Zalecenia praktyczne w diecie o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych | 307 |
Piśmiennictwo | 310 |
12. Cukrzyca–Dariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska | 311 |
12.1. Podział cukrzycy | 312 |
12.1.1. Znaczenie zmniejszenia nadmiernej masy ciała w leczeniu cukrzycy | 312 |
12.2. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy | 314 |
12.2.1. Zalecenia PTD dotyczące leczenia cukrzycy ciężarnych | 318 |
12.3. Wymienniki węglowodanowe, białkowe i tłuszczowe | 319 |
Piśmiennictwo | 322 |
13. Hiperurykemia i dna moczanowa–Lucyna Kozłowska | 323 |
13.1. Definicja i epidemiologia | 323 |
13.2. Rola składników pokarmowych w terapii hiperurykemii i dny moczanowej | 325 |
Piśmiennictwo | 334 |
14. Nadciśnienie tętnicze–Lucyna Kozłowska | 335 |
14.1. Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego | 335 |
14.2. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego | 336 |
14.3. Terapia dietetyczna | 337 |
14.3.1. Redukcja masy ciała | 338 |
14.3.2. Ograniczenie spożycia sodu i zwiększenie spożycia potasu | 340 |
14.3.3. Wpływ pozostałych składników diety na ciśnienie tętnicze krwi | 342 |
14.4. Dieta DASH | 348 |
Piśmiennictwo | 350 |
15. Przewlekła choroba nerek–Lucyna Kozłowska | 352 |
15.1. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia zachowawczego | 352 |
15.1.1. Definicja i klasyfikacja przewlekłej choroby nerek | 352 |
15.1.2. Epidemiologia przewlekłej choroby nerek | 356 |
15.1.3. Dietoterapia przewlekłej choroby nerek w okresie leczenia zachowawczego | 357 |
15.1.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek | 365 |
15.2. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (dializoterapia) | 383 |
15.2.1. Epidemiologia schyłkowej niewydolności nerek | 383 |
15.2.2. Zalecenia dietetyczne dla pacjentów dializowanych | 384 |
15.3. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (przeszczepienie nerki) | 400 |
15.3.1. Statystyki dotyczące przeszczepiania nerek w Polsce | 400 |
15.3.2. Zaburzenia występujące u pacjentów po przeszczepieniu nerki | 400 |
15.3.3. Zalecenia dotyczące wartości energetycznej diety i spożycia makroskładników pokarmowych | 402 |
15.3.4. Zalecenia dotyczące spożycia składników mineralnych i witamin | 407 |
Piśmiennictwo | 408 |
16. Kamice układu moczowego–Lucyna Kozłowska | 410 |
16.1. Epidemiologia i etiologia kamic układu moczowego | 410 |
16.2. Rodzaje kamic układu moczowego | 411 |
16.3. Rozpoznanie rodzaju i przyczyn powstawania kamic układu moczowego | 418 |
16.4. Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego | 420 |
Piśmiennictwo | 430 |
17. Niedokrwistość–Dariusz Włodarek | 431 |
17.1. Niedokrwistość z niedoboru żelaza | 433 |
17.2. Niedokrwistość megaloblastyczna | 436 |
Piśmiennictwo | 441 |
Skorowidz | 442 |