Dietoterapia

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

47,52  79,20

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

47,5279,20

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki.


W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób.
Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki.
Publikacja będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się dietetyką, studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.


Liczba stron462
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4838-4
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

[]. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowiekaEwa Lange    1
[].. Zapasy energii w organizmie    1
  1.. Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu    2
  1.3. Bilans energii    4
  1.4. Aktywność fizyczna    5
  1.5. Obliczanie wartości wydatków energetycznych    9
  1.6. Ustalanie zapotrzebowania na energię    13
  Piśmiennictwo    18
  2. WęglowodanyEwa Lange    19
  2.1. Charakterystyka węglowodanów    19
  2.2. Metabolizm węglowodanów    20
  2.3. Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka    23
  2.3.1. Charakterystyka błonnika pokarmowego    23
  2.3.2. Źródła błonnika pokarmowego w diecie    24
  2.3.3. Właściwości prozdrowotne    25
  2.3.4. Znaczenie błonnika pokarmowego w dietoprofilaktyce i dietoterapii zaparć    26
  2.3.5. Znaczenie błonnika pokarmowego w uchyłkowatości jelita grubego    27
  2.3.6. Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju nowotworów jelita grubego    27
  2.3.7. Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju kamicy pęcherzyka żółciowego    28
  2.3.8. Rola błonnika pokarmowego w rozwoju zaburzeń przemiany lipidowej oraz węglowodanowej w organizmie    28
  2.3.9. Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej    30
  2.4. Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii    31
  2.4.1. Definicja indeksu i ładunku glikemicznego    31
  2.4.2. Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym    32
  2.4.3. Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny produktów spożywczych    33
  2.4.4. Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych    34
  2.4.5. Znaczenie indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia    37
  Piśmiennictwo    40
  3. BiałkoDominika Głąbska, Dariusz Włodarek    43
  3.1. Budowa chemiczna białek    43
  3.2. Podział i charakterystyka aminokwasów i białek    45
  3.3. Metabolizm białka    47
  3.4. Rola aminokwasów i białka w organizmie    49
  3.5. Źródła pokarmowe białka    50
  3.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka    53
  Piśmiennictwo    54
  4. TłuszczeDominika Głąbska, Dariusz Włodarek    55
  4.1. Budowa chemiczna tłuszczów    55
  4.2. Podział i źródła kwasów tłuszczowych    58
  4.3. Metabolizm tłuszczu    61
  4.4. Rola tłuszczu w organizmie    63
  4.5. Źródła pokarmowe tłuszczu    65
  4.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu    65
  Piśmiennictwo    70
  5. WitaminyDominika Głąbska, Dariusz Włodarek    71
  5.1. Charakterystyka ogólna    71
  5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach    74
  5.2.1. Witamina A    74
  5.2.2. Witamina D    81
  5.2.3. Witamina E    85
  5.2.4. Witamina K    88
  5.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie    92
  5.3.1. Witamina B1    92
  5.3.2. Witamina B2    97
  5.3.3. Witamina B3 (PP)    101
  5.3.4. Witamina B5    104
  5.3.5. Witamina B6    107
  5.3.6. Witamina B8 (H)    111
  5.3.7. Witamina B9    113
  5.3.8. Witamina B12    117
  5.3.9. Witamina C    120
  5.3.10. Cholina    125
  Piśmiennictwo    127
  6. Składniki mineralneDominika Głąbska, Dariusz Włodarek    128
  6.1. Charakterystyka ogólna    128
  6.2. Wapń    130
  6.3. Fosfor    133
  6.4. Potas    136
  6.5. Siarka    139
  6.6. Sód    141
  6.7. Chlor    144
  6.8. Magnez    146
  6.9. Żelazo    150
  6.10. Fluor    153
  6.11. Cynk    156
  6.12. Miedź    159
  6.13. Jod    163
  6.14. Mangan    165
  6.15. Selen    168
  6.16. Chrom    171
  Piśmiennictwo    173
  7. Klasyfikacja dietDariusz Włodarek, Ewa Lange    174
  7.1. Żywienie podstawowe    179
  7.2. Charakterystyka diety łatwo strawnej    182
  7.3. Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji    186
  7.3.1. Dieta płynna    186
  7.3.2. Dieta płynna wzmocniona    187
  7.3.3. Dieta papkowata    187
  7.4. Charakterystyka diety bogatoresztkowej    188
  Piśmiennictwo    191
  8. Wybrane choroby przewodu pokarmowegoDariusz Włodarek    192
  8.1. Choroba refluksowa przełyku    192
  8.2. Choroba wrzodowa    195
  8.3. Zespół jelita drażliwego (IBS)    200
  8.3.1. Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego    205
  8.3.2. Probiotyki    205
  8.4. Przewlekłe zapalenie trzustki    206
  8.4.1. Przewlekłe zapalenie trzustki a cukrzyca    210
  8.5. Wybrane choroby wątroby    211
  8.5.1. Funkcje wątroby    211
  8.5.2. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby w okresie wyrównania    212
  8.5.3. Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach – zalecenia szczegółowe    216
  Piśmiennictwo    223
  9. Wybrane diety eliminacyjneEwa Lange    225
  9.1. Dieta bezglutenowa – podstawa leczenia celiakii    225
  9.1.1. Etiopatogeneza celiakii    225
  9.1.2. Charakterystyka diety bezglutenowej    229
  9.1.3. Wartość odżywcza produktów bezglutenowych    234
  9.2. Dietoterapia alergii pokarmowych    237
  9.2.1. Definicja i objawy alergii pokarmowej    237
  9.2.2. Alergeny pokarmowe    238
  9.2.3. Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych    243
  9.3. Dieta niskofenyloalaninowa stosowana w leczeniu fenyloketonurii    246
  9.3.1. Etiopatogeneza i diagnostyka fenyloketonurii    246
  9.3.2. Dietoterapia fenyloketonurii    247
  9.3.3. Tolerancja na fenyloalaninę u osób chorych na fenyloketonurię    249
  Piśmiennictwo    250
  10. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłościEwa Lange    252
  10.1. Definicja i klasyfikacja otyłości    252
  10.1.1. Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele    254
  10.1.2. Prawidłowa i należna masa ciała    256
  10.1.3. Otyłość metaboliczna    257
  10.2. Epidemiologia otyłości    257
  10.3. Etiologia otyłości    259
  10.3.1. Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości    259
  10.3.2. Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości    260
  10.3.3. Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości    261
  10.4. Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia w otyłości i redukcji masy ciała    263
  10.5. Rezerwy energii w organizmie    265
  10.6. Skutki zdrowotne otyłości    268
  10.7. Cele leczenia otyłości    269
  10.8. Metody leczenia otyłości    272
  10.9. Dietoterapia otyłości    274
  10.9.1. Diety niskoenergetyczne    274
  10.9.2. Dieta bardzo niskoenergetyczna    282
  10.9.3. Diety niekonwencjonalne    285
  10.10. Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała    287
  10.11. Inne metody leczenia otyłości    288
  Piśmiennictwo    289
  11. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycyEwa Lange    291
  11.1. Definicja procesu miażdżycowego i rozwój jego powikłań    291
  11.2. Czynniki ryzyka rozwoju powikłań miażdżycy    292
  11.3. Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych    295
  11.3.1. Znaczenie nasyconych kwasów tłuszczowych    295
  11.3.2. Znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych    296
  11.3.3. Znaczenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych    298
  11.3.4. Znaczenie izomerów przestrzennych nienasyconych kwasów tłuszczowych    299
  11.4. Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii powikłań miażdżycy    301
  11.4.1. Sterole i stanole roślinne    301
  11.4.2. Węglowodany i błonnik pokarmowy    301
  11.4.3. Rodzaj białka w diecie    302
  11.4.4. Naturalne antyoksydanty    303
  11.5. Programy profilaktyki cholesterolowej    305
  11.5.1. Zalecenia praktyczne w diecie o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych    307
  Piśmiennictwo    310
  12. CukrzycaDariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska    311
  12.1. Podział cukrzycy    312
  12.1.1. Znaczenie zmniejszenia nadmiernej masy ciała w leczeniu cukrzycy    312
  12.2. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy    314
  12.2.1. Zalecenia PTD dotyczące leczenia cukrzycy ciężarnych    318
  12.3. Wymienniki węglowodanowe, białkowe i tłuszczowe    319
  Piśmiennictwo    322
  13. Hiperurykemia i dna moczanowaLucyna Kozłowska    323
  13.1. Definicja i epidemiologia    323
  13.2. Rola składników pokarmowych w terapii hiperurykemii i dny moczanowej    325
  Piśmiennictwo    334
  14. Nadciśnienie tętniczeLucyna Kozłowska    335
  14.1. Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego    335
  14.2. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego    336
  14.3. Terapia dietetyczna    337
  14.3.1. Redukcja masy ciała    338
  14.3.2. Ograniczenie spożycia sodu i zwiększenie spożycia potasu    340
  14.3.3. Wpływ pozostałych składników diety na ciśnienie tętnicze krwi    342
  14.4. Dieta DASH    348
  Piśmiennictwo    350
  15. Przewlekła choroba nerekLucyna Kozłowska    352
  15.1. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia zachowawczego    352
  15.1.1. Definicja i klasyfikacja przewlekłej choroby nerek    352
  15.1.2. Epidemiologia przewlekłej choroby nerek    356
  15.1.3. Dietoterapia przewlekłej choroby nerek w okresie leczenia zachowawczego    357
  15.1.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek    365
  15.2. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (dializoterapia)    383
  15.2.1. Epidemiologia schyłkowej niewydolności nerek    383
  15.2.2. Zalecenia dietetyczne dla pacjentów dializowanych    384
  15.3. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (przeszczepienie nerki)    400
  15.3.1. Statystyki dotyczące przeszczepiania nerek w Polsce    400
  15.3.2. Zaburzenia występujące u pacjentów po przeszczepieniu nerki    400
  15.3.3. Zalecenia dotyczące wartości energetycznej diety i spożycia makroskładników pokarmowych    402
  15.3.4. Zalecenia dotyczące spożycia składników mineralnych i witamin    407
  Piśmiennictwo    408
  16. Kamice układu moczowegoLucyna Kozłowska    410
  16.1. Epidemiologia i etiologia kamic układu moczowego    410
  16.2. Rodzaje kamic układu moczowego    411
  16.3. Rozpoznanie rodzaju i przyczyn powstawania kamic układu moczowego    418
  16.4. Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego    420
  Piśmiennictwo    430
  17. NiedokrwistośćDariusz Włodarek    431
  17.1. Niedokrwistość z niedoboru żelaza    433
  17.2. Niedokrwistość megaloblastyczna    436
  Piśmiennictwo    441
  Skorowidz    442
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia