Kulturowe uwarunkowania wykorzystania japońskich koncepcji, metod i technik zarządzania

Kulturowe uwarunkowania wykorzystania japońskich koncepcji, metod i technik zarządzania

1 opinia

Format:

ibuk

Współczesne przedsiębiorstwa funkcjonują w bardzo złożonym i zmiennym otoczeniu. Działają na rynku globalnej konkurencji, wobec czego coraz bardziej istotne dla nich staje się poszukiwanie nowoczesnych, a nierzadko nowatorskich rozwiązań, które mogą mieć wpływ na poprawę ich konkurencyjności. Globalny rynek nie oznacza jedynie zagrożeń związanych z globalną konkurencją. Menedżerowie mogą korzystać ze zdobyczy nauki i praktyki zarządzania niemal z całego świata. Efektami tych możliwości są – z jednej strony – nakręcające się spirale innowacyjności (aby być liderem, trzeba zawsze wyprzedzać konkurentów), a z drugiej strony – poprzez stosowanie benchmarkingu i kopiowanie sprawdzonych rozwiązań w skali globalnej tworzy się swoista moda na niektóre metody zarządzania. Przykładem takim może być moda na Bussines Process Reengineering z lat 90. XX wieku, a obecnie coraz większa moda na kaizen i inne związanie z nim koncepcje zarządzania [Krasiński 2010, s. 111], mające swój początek w Japonii.

Można stwierdzić, że japońskie metody zarządzania są w Polsce znane. Dowodzą tego liczne publikacje: tłumaczenia Imaia czy Likera, ale także polskich autorów, m.in. Ćwiklickiego czy Martyniaka. Istnieje też wiele praktycznych przykładów stosowania japońskich metod zarządzania w polskich oddziałach japońskich przedsiębiorstw, m.in. w Toyota Motor Manufacturing Poland, Toyota Motor Industries Poland, Toshiba, NSK Steering Systems, a więc głównie w oddziałach przedsiębiorstw branży motoryzacyjnej.


Liczba stron146
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
ISBN-13978-83-7695-303-8
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    7
  1. Charakterystyka wybranych japońskich koncepcji, metod i technik zarządzania    11
  1.1. Podejścia do doskonalenia systemów zarządzania organizacjami    11
  1.2. Koncepcja zarządzania kaizen    16
  1.3. Koncepcja lean management    29
  1.3.1. 5S jako japoński sposób na utrzymanie porządku w przedsiębiorstwie.    32
  1.3.2. Japońska rewolucja w organizacji produkcji – Just-In-Time    38
  1.3.3. Japoński system samosterowania produkcji – kanban    44
  1.4. Inne japońskie metody i techniki zarządzania    46
  1.4.1. Tablice świetlne andon – technika zarządzania wizualnego    47
  1.4.2. Hoshin kanri – metoda strategicznego zarządzania jakością    47
  1.4.3. Koła jakości – technika zapewnienia i podnoszenia jakości    50
  1.5. Uwarunkowania stosowania japońskich koncepcji, metod i technik zarządzania    51
  2. Kulturowy wymiar zarządzania organizacjami    55
  2.1. Podejścia do charakterystyki kultur narodowych    55
  2.1.1. Typy kultur według Hofstedego    56
  2.1.2. Typy kultur według Trompenaarsa i Hampdena-Turnera    66
  2.1.3. Typy kultur według Halla    72
  2.2. Rola i znaczenie kultury w organizacji    74
  2.2.1. Pojęcie kultury organizacyjnej    75
  2.2.2. Uwarunkowania kultury organizacyjnej    76
  2.2.3. Modele funkcjonowania kultury organizacyjnej    79
  2.3. Zarządzanie międzykulturowe    83
  2.3.1. Model interakcji międzykulturowych    83
  2.3.2. Sposoby funkcjonowania w przedsiębiorstwach wielokulturowych    86
  2.4. Polska i Japonia w świetle różnic kulturowych    88
  3. Kulturowe uwarunkowania stosowania japońskich metod zarządzania w Polsce    91
  3.1. Relacje polsko-japońskie na gruncie gospodarczym    91
  3.2. Metodyka badań empirycznych    99
  3.3. Interakcje kulturowe w badanych przedsiębiorstwach    101
  3.3.1. Dominacja kulturowa w przedsiębiorstwie A    101
  3.3.2. Współistnienie kulturowe w przedsiębiorstwie B    106
  3.3.3. Współpraca kulturowa w przedsiębiorstwie C    111
  3.3.4. Dominacja kulturowa w przedsiębiorstwie D    114
  3.4. Kulturowe uwarunkowania postaw polskich pracowników wobec założeń japońskich metod zarządzania    120
  Zakończenie    129
  Literatura    135
  Spis rysunków    143
  Spis tabel    145
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia