INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Format:
ibuk
Współczesne przedsiębiorstwa funkcjonują w bardzo złożonym i zmiennym otoczeniu. Działają na rynku globalnej konkurencji, wobec czego coraz bardziej istotne dla nich staje się poszukiwanie nowoczesnych, a nierzadko nowatorskich rozwiązań, które mogą mieć wpływ na poprawę ich konkurencyjności. Globalny rynek nie oznacza jedynie zagrożeń związanych z globalną konkurencją. Menedżerowie mogą korzystać ze zdobyczy nauki i praktyki zarządzania niemal z całego świata. Efektami tych możliwości są – z jednej strony – nakręcające się spirale innowacyjności (aby być liderem, trzeba zawsze wyprzedzać konkurentów), a z drugiej strony – poprzez stosowanie benchmarkingu i kopiowanie sprawdzonych rozwiązań w skali globalnej tworzy się swoista moda na niektóre metody zarządzania. Przykładem takim może być moda na Bussines Process Reengineering z lat 90. XX wieku, a obecnie coraz większa moda na kaizen i inne związanie z nim koncepcje zarządzania [Krasiński 2010, s. 111], mające swój początek w Japonii.
Można stwierdzić, że japońskie metody zarządzania są w Polsce znane. Dowodzą tego liczne publikacje: tłumaczenia Imaia czy Likera, ale także polskich autorów, m.in. Ćwiklickiego czy Martyniaka. Istnieje też wiele praktycznych przykładów stosowania japońskich metod zarządzania w polskich oddziałach japońskich przedsiębiorstw, m.in. w Toyota Motor Manufacturing Poland, Toyota Motor Industries Poland, Toshiba, NSK Steering Systems, a więc głównie w oddziałach przedsiębiorstw branży motoryzacyjnej.
Rok wydania | 2014 |
---|---|
Liczba stron | 146 |
Kategoria | Publikacje darmowe |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu |
ISBN-13 | 978-83-7695-303-8 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 7 |
1. Charakterystyka wybranych japońskich koncepcji, metod i technik zarządzania | 11 |
1.1. Podejścia do doskonalenia systemów zarządzania organizacjami | 11 |
1.2. Koncepcja zarządzania kaizen | 16 |
1.3. Koncepcja lean management | 29 |
1.3.1. 5S jako japoński sposób na utrzymanie porządku w przedsiębiorstwie. | 32 |
1.3.2. Japońska rewolucja w organizacji produkcji – Just-In-Time | 38 |
1.3.3. Japoński system samosterowania produkcji – kanban | 44 |
1.4. Inne japońskie metody i techniki zarządzania | 46 |
1.4.1. Tablice świetlne andon – technika zarządzania wizualnego | 47 |
1.4.2. Hoshin kanri – metoda strategicznego zarządzania jakością | 47 |
1.4.3. Koła jakości – technika zapewnienia i podnoszenia jakości | 50 |
1.5. Uwarunkowania stosowania japońskich koncepcji, metod i technik zarządzania | 51 |
2. Kulturowy wymiar zarządzania organizacjami | 55 |
2.1. Podejścia do charakterystyki kultur narodowych | 55 |
2.1.1. Typy kultur według Hofstedego | 56 |
2.1.2. Typy kultur według Trompenaarsa i Hampdena-Turnera | 66 |
2.1.3. Typy kultur według Halla | 72 |
2.2. Rola i znaczenie kultury w organizacji | 74 |
2.2.1. Pojęcie kultury organizacyjnej | 75 |
2.2.2. Uwarunkowania kultury organizacyjnej | 76 |
2.2.3. Modele funkcjonowania kultury organizacyjnej | 79 |
2.3. Zarządzanie międzykulturowe | 83 |
2.3.1. Model interakcji międzykulturowych | 83 |
2.3.2. Sposoby funkcjonowania w przedsiębiorstwach wielokulturowych | 86 |
2.4. Polska i Japonia w świetle różnic kulturowych | 88 |
3. Kulturowe uwarunkowania stosowania japońskich metod zarządzania w Polsce | 91 |
3.1. Relacje polsko-japońskie na gruncie gospodarczym | 91 |
3.2. Metodyka badań empirycznych | 99 |
3.3. Interakcje kulturowe w badanych przedsiębiorstwach | 101 |
3.3.1. Dominacja kulturowa w przedsiębiorstwie A | 101 |
3.3.2. Współistnienie kulturowe w przedsiębiorstwie B | 106 |
3.3.3. Współpraca kulturowa w przedsiębiorstwie C | 111 |
3.3.4. Dominacja kulturowa w przedsiębiorstwie D | 114 |
3.4. Kulturowe uwarunkowania postaw polskich pracowników wobec założeń japońskich metod zarządzania | 120 |
Zakończenie | 129 |
Literatura | 135 |
Spis rysunków | 143 |
Spis tabel | 145 |