POLECAMY
-20%
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
Podręcznik jest adresowany do osób interesujących się chemią organiczną, zwłaszcza tą z pogranicza biologii, studentów kierunków chemii medycznej, chemii kosmetyków czy technologii żywności. Zawiera zestawy ćwiczeń, których procedury zostały opracowane na podstawie prac własnych autorek, a także oryginalnej literatury naukowej. Poświęcony jest przede wszystkim izolowaniu i charakterystyce chemicznej oraz spektralnej głównych składników produktów naturalnych. Zaprezentowano również wybrane sposoby rozdziału mieszanin produktów naturalnych izolowanych z materiału roślinnego, a także metody pozyskiwania olejków eterycznych oraz przykłady ich zgrubnych analiz jakościowych na drodze chromatografii cienkowarstwowej. Przedstawione są też przykłady ilościowego oznaczania głównych składników olejków czy ekstraktów roślinnych metodą wysoko sprawnej chromatografii cieczowej (HPLC). Ostatnia część poświęcona jest produktom zapachowym – ich syntezie i zasadom komponowania mieszanin zapachowych.
Rok wydania | 2014 |
---|---|
Liczba stron | 186 |
Kategoria | Chemia organiczna |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego |
ISBN-13 | 978-83-7865-167-3 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa | 7 |
1. Izolowanie wybranych związków organicznych ze źródeł naturalnych | 9 |
1.1. Anetol z nasion anyżu | 10 |
1.2. Eugenol z pączków goździkowca korzennego | 14 |
1.3. Kofeina z liści herbaty | 18 |
1.4. Laktoza z mleka w proszku | 23 |
1.5. Kwas cytrynowy z soku z cytryn | 29 |
1.6. (R)-(+) limonen ze skórek pomarańczy | 33 |
1.7. Nikotyna z liści tytoniu | 36 |
1.8. Piperyna z nasion pieprzu czarnego | 39 |
1.9. Teobromina z kakao | 43 |
1.10. Trimirystyna i kwas mirystynowy z gałki muszkatołowej | 45 |
1.11. Oktaacetylo-α-D-celobioza oraz α-D-celobioza z bawełny | 49 |
1.12. Hesperydyna ze skórek pomarańczy | 54 |
2. Zastosowanie cieczowej chromatografii kolumnowej do rozdziału mieszanin produktów naturalnych | 58 |
2.1. (S)-(+)-karwon i (R)-(+)-limonen z olejku kminkowego | 61 |
2.2. Anetol z olejku anyżowego | 64 |
2.3. β-karoten i likopen z pasty pomidorowej | 64 |
3. Olejki eteryczne | 69 |
3.1. Charakterystyka olejków eterycznych | 69 |
3.2. Wyodrębnianie olejków eterycznych z materiału roślinnego | 71 |
3.3. Przegląd najpopularniejszych olejków eterycznych | 74 |
3.3.1. Olejek anyżowy | 74 |
3.3.2. Olejek bazyliowy | 74 |
3.3.3. Olejek cynamonowy | 75 |
3.3.4. Olejki cytrusowe | 76 |
3.3.5. Olejek goździkowy | 78 |
3.3.6. Olejek jałowcowy | 78 |
3.3.7. Olejek kminkowy | 79 |
3.3.8. Olejek kolendrowy | 80 |
3.3.9. Olejek z kopru włoskiego (fenkułowy) | 81 |
3.3.10. Olejek lawendowy | 82 |
3.3.11. Olejek lemongrasowy (z trawy cytrynowej) | 83 |
3.3.12. Olejek majerankowy | 85 |
3.3.13. Olejek melisowy | 86 |
3.3.14. Olejek mięty pieprzowej | 87 |
3.3.15. Olejek rozmarynowy | 89 |
3.3.16. Olejek różany | 90 |
3.3.17. Olejek rumiankowy | 91 |
3.3.18. Olejek sosnowy | 92 |
3.3.19. Olejek szałwiowy | 93 |
3.3.20. Olejek tatarakowy | 95 |
3.3.21. Olejek tymiankowy | 95 |
3.4. Analiza składu olejków eterycznych na podstawie badań TLC | 96 |
4. Oznaczanie zawartości wybranych składników w materiale biologicznym metodą HPLC | 101 |
4.1. Schemat analizy | 101 |
4.2. Oznaczanie zawartości kofeiny w różnych gatunkach herbaty | 106 |
4.3. Oznaczanie zawartości tymolu w olejku tymiankowym | 109 |
4.4. Oznaczanie zawartości aldehydu cynamonowego w olejku cynamonowym | 114 |
5. Organiczne związki zapachowe | 119 |
5.1. Przegląd organicznych związków zapachowych | 119 |
5.2. Syntezy wybranych preparatów zapachowych | 123 |
5.2.1. Techniki estryfikacji Fischera | 125 |
5.2.2. Inne metody syntezy estrów | 134 |
5.2.3. Inne zapachowe związki organiczne | 138 |
5.2.4. Synteza mikrofalowa | 139 |
5.3. Analiza preparatów | 142 |
5.3.1. Analiza spektralna | 142 |
5.3.2. Reakcje charakterystyczne | 142 |
6. Kompozycje zapachowe | 146 |
6.1. Świat zapachów | 146 |
6.2. Zasady komponowania mieszanin zapachowych | 148 |
6.3. Przykłady prostych kompozycji zapachowych | 152 |
Załączniki | 156 |
1. Chromatografia cienkowarstwowa (TLC) | 156 |
2. Formularze sprawozdań | 160 |
Bibliografia | 181 |
Źródła ilustracji | 182 |
Spis ilustracji | 183 |
Spis tabel | 186 |