Preparatyka i analiza związków naturalnych

-20%

Preparatyka i analiza związków naturalnych

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

22,40  28,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em.
Brak wydruku.

22,4028,00

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Podręcznik jest adresowany do osób interesujących się chemią organiczną, zwłaszcza tą z pogranicza biologii, studentów kierunków chemii medycznej, chemii kosmetyków czy technologii żywności. Zawiera zestawy ćwiczeń, których procedury zostały opracowane na podstawie prac własnych autorek, a także oryginalnej literatury naukowej. Poświęcony jest przede wszystkim izolowaniu i charakterystyce chemicznej oraz spektralnej głównych składników produktów naturalnych. Zaprezentowano również wybrane sposoby rozdziału mieszanin produktów naturalnych izolowanych z materiału roślinnego, a także metody pozyskiwania olejków eterycznych oraz przykłady ich zgrubnych analiz jakościowych na drodze chromatografii cienkowarstwowej. Przedstawione są też przykłady ilościowego oznaczania głównych składników olejków czy ekstraktów roślinnych metodą wysoko sprawnej chromatografii cieczowej (HPLC). Ostatnia część poświęcona jest produktom zapachowym – ich syntezie i zasadom komponowania mieszanin zapachowych.


Liczba stron186
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego
ISBN-13978-83-7865-167-3
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa    7
  
  1. Izolowanie wybranych związków organicznych ze źródeł naturalnych    9
  
  1.1. Anetol z nasion anyżu    10
  1.2. Eugenol z pączków goździkowca korzennego    14
  1.3. Kofeina z liści herbaty    18
  1.4. Laktoza z mleka w proszku    23
  1.5. Kwas cytrynowy z soku z cytryn    29
  1.6. (R)-(+) limonen ze skórek pomarańczy    33
  1.7. Nikotyna z liści tytoniu    36
  1.8. Piperyna z nasion pieprzu czarnego    39
  1.9. Teobromina z kakao    43
  1.10. Trimirystyna i kwas mirystynowy z gałki muszkatołowej     45
  1.11. Oktaacetylo-α-D-celobioza oraz α-D-celobioza z bawełny    49
  1.12. Hesperydyna ze skórek pomarańczy    54
  
  2. Zastosowanie cieczowej chromatografii kolumnowej do rozdziału mieszanin produktów naturalnych    58
  
  2.1. (S)-(+)-karwon i (R)-(+)-limonen z olejku kminkowego    61
  2.2. Anetol z olejku anyżowego    64
  2.3. β-karoten i likopen z pasty pomidorowej    64
  
  3. Olejki eteryczne    69
  
  3.1. Charakterystyka olejków eterycznych    69
  3.2. Wyodrębnianie olejków eterycznych z materiału roślinnego    71
  3.3. Przegląd najpopularniejszych olejków eterycznych    74
  3.3.1. Olejek anyżowy    74
  3.3.2. Olejek bazyliowy    74
  3.3.3. Olejek cynamonowy    75
  3.3.4. Olejki cytrusowe    76
  3.3.5. Olejek goździkowy    78
  3.3.6. Olejek jałowcowy    78
  3.3.7. Olejek kminkowy    79
  3.3.8. Olejek kolendrowy    80
  3.3.9. Olejek z kopru włoskiego (fenkułowy)    81
  3.3.10. Olejek lawendowy    82
  3.3.11. Olejek lemongrasowy (z trawy cytrynowej)    83
  3.3.12. Olejek majerankowy    85
  3.3.13. Olejek melisowy    86
  3.3.14. Olejek mięty pieprzowej    87
  3.3.15. Olejek rozmarynowy    89
  3.3.16. Olejek różany    90
  3.3.17. Olejek rumiankowy    91
  3.3.18. Olejek sosnowy    92
  3.3.19. Olejek szałwiowy    93
  3.3.20. Olejek tatarakowy    95
  3.3.21. Olejek tymiankowy    95
  3.4. Analiza składu olejków eterycznych na podstawie badań TLC    96
  
  4. Oznaczanie zawartości wybranych składników w materiale biologicznym metodą HPLC    101
  
  4.1. Schemat analizy    101
  4.2. Oznaczanie zawartości kofeiny w różnych gatunkach herbaty    106
  4.3. Oznaczanie zawartości tymolu w olejku tymiankowym    109
  4.4. Oznaczanie zawartości aldehydu cynamonowego w olejku cynamonowym     114
  
  5. Organiczne związki zapachowe    119
  
  5.1. Przegląd organicznych związków zapachowych    119
  5.2. Syntezy wybranych preparatów zapachowych    123
  5.2.1. Techniki estryfikacji Fischera    125
  5.2.2. Inne metody syntezy estrów    134
  5.2.3. Inne zapachowe związki organiczne    138
  5.2.4. Synteza mikrofalowa    139
  5.3. Analiza preparatów    142
  5.3.1. Analiza spektralna    142
  5.3.2. Reakcje charakterystyczne    142
  
  6. Kompozycje zapachowe    146
  
  6.1. Świat zapachów    146
  6.2. Zasady komponowania mieszanin zapachowych    148
  6.3. Przykłady prostych kompozycji zapachowych    152
  
  Załączniki    156
  
  1. Chromatografia cienkowarstwowa (TLC)    156
  2. Formularze sprawozdań    160
  
  Bibliografia    181
  Źródła ilustracji    182
  Spis ilustracji    183
  Spis tabel    186
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia