Właściwe i smaczne żywienie korzystne dla tarczycy

Właściwe i smaczne żywienie korzystne dla tarczycy

9 ocen

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

15,22

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Książka pomaga rozpoznać i zwalczyć dolegliwości związane z zaburzeniami czynności tarczycy wywołanymi niedoborem jodu. Zawarte są w niej podstawowe informacje na temat gruczołu tarczowego, jego fizjologii i chorób, diagnostyki i leczenia. Główną część książki stanowią przepisy kulinarne, które ułatwiają w naturalny sposób uregulowanie gospodarki jodowej. Proponowane potrawy można łatwo i szybko przygotować. Oprócz przepisów podano dokładne wartości energetyczne i zawartość jodu, co bardzo ułatwia kontrolowanie codziennej diety.


Liczba stron96
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-2002-680-1
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa    4
  Podstawy    6
  Kiedy dochodzi do zaburzeń czynności tarczycy?    8
    Budowa i położenie anatomiczne tarczycy    8
    Wytwarzanie hormonów tarczycy    9
    Co steruje wytwarzaniem hormonów?    10
    „Bez jodu nic nie można”    11
    Jod – niedoceniany pierwiastek    12
  Nadczynność tarczycy    13
    Następstwa nadczynności tarczycy    13
    Autonomia tarczycowa: często uwarunkowana niedoborem jodu    13
    Choroba Basedowa    14
    Jak można leczyć nadczynność tarczycy?    14
  Niedoczynność tarczycy    15
    Najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy: zapalenie tarczycy typu Hashimoto    17
    Jak można leczyć niedoczynność tarczycy?    17
  Wole – choroba społeczna    19
    Jak powstaje wole    19
    Wole, którego można uniknąć – wole z niedoboru jodu    20
    Leczenie wola    21
    Utrudnienie połykania    22
  Obszar Niemiec jako teren niedoboru jodu    23
    Ryzyko zdrowotne niedoboru jodu    23
    Czym właściwie jest jod?    24
    Nie „przesolimy” sobie życia – jodowana sól nie jest niebezpieczna    26
  Zdrowe odżywianie to podstawowa zasada    29
    Energia dzięki węglowodanom    29
    Białko – ważna substancja odżywcza    29
    Tłuszcze przyczyną otyłości    30
    Witaminy i substancje mineralne    30
    Odpowiednie płyny w odpowiedniej ilości    31
    Błonnik i substancje resztkowe utrzymują w formie    31
    Brzuch jest tak samo zbyteczny jak wole    33
  Cenne zalecenia zdrowotne    34
  Smaczne śniadania    36
    Omlet po amerykańsku    38
    Owocowe musli    38
    Malinowy koktajl    39
    Egzotyczne musli    40
    Orzechowy chleb    41
    Bułeczki z pestkami słonecznika    42
    Bułeczki z orkiszem i marchewką    43
    Musli z kiełkami    44
    Jajecznica smakosza    46
    Śniadanie na „kaca”    46
    Śniadanie łakomczucha    47
  Wyśmienite obiady bogate w jod    48
    Wywar rybny    50
    Zupa-krem z brokułów    50
    Ryżowa mieszanka    51
    Letnie kluski    52
    Wątłusz z sałatką ogórkową    53
    Kluski z małżami w sosie własnym    54
    Ziemniaki z ziołami    55
    Szaszłyk z krewetek    56
    Czerwony okoń z kapustą pekińską    58
    Złoty okoń z ziołami i ratatouille    59
    Naleśniki z farszem z brokułów    60
    Egzotyczne rybne ragout    60
    Paella    62
    Flądra w sosie z białego wina    63
  Rozmaitości na kolację    64
  Zupa-krem z ziemniaków    66
  Tost smakosza „Sylt”    66
  Pieczony camembert    67
  Zielona sałata po grecku    68
  Sałatka śledziowa    68
  Sałatka z tuńczyka    69
  Półmisek rybny    70
  Szaszłyki z krewetek w marynacie    70
  Danie Neptuna    72
  Frykadelki rybne (rybne zrazy)    73
  Pizza z owocami morza    74
  Gratin z brokułami, łososiem i ziemniakami    76
  Zielone zapiekanki z krewetek    77
  Galaretka z tuńczykiem i krewetkami    78
  Ryż na mleku z kompotem jabłkowym    79
  Słodkie podwieczorki i desery    80
  Placek ze śliwkami    82
  Placek z owocami    83
  Babeczki z budyniem i owocami    84
  Pieczone jabłka z farszem    85
  Wafle z musem jabłkowym    86
  Lody truskawkowe    87
  Musli smakosza    88
  Porzeczkowy deser    88
  Koktajl bananowy    89
  Skorowidz alfabetyczny potraw    91
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia