Właściwe i smaczne żywienie korzystne dla tarczycy

9 ocen

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

26,80

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

26,80

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Książka pomaga rozpoznać i zwalczyć dolegliwości związane z zaburzeniami czynności tarczycy wywołanymi niedoborem jodu. Zawarte są w niej podstawowe informacje na temat gruczołu tarczowego, jego fizjologii i chorób, diagnostyki i leczenia. Główną część książki stanowią przepisy kulinarne, które ułatwiają w naturalny sposób uregulowanie gospodarki jodowej. Proponowane potrawy można łatwo i szybko przygotować. Oprócz przepisów podano dokładne wartości energetyczne i zawartość jodu, co bardzo ułatwia kontrolowanie codziennej diety.


Liczba stron96
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5805-5
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Przedmowa     4
  
  Podstawy     6
  
  Kiedy dochodzi do zaburzeń czynności tarczycy?     8
    Budowa i położenie anatomiczne tarczycy     8
    Wytwarzanie hormonów tarczycy     9
    Co steruje wytwarzaniem hormonów?     10
    „Bez jodu nic nie można”     11
    Jod – niedoceniany pierwiastek     12
  
  Nadczynność tarczycy     13
    Następstwa nadczynności tarczycy     13
    Autonomia tarczycowa: często uwarunkowana niedoborem jodu     13
    Choroba Basedowa     14
    Jak można leczyć nadczynność tarczycy?     14
  
  Niedoczynność tarczycy     15
    Najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy: zapalenie tarczycy typu Hashimoto     17
    Jak można leczyć niedoczynność tarczycy?     17
  
  Wole – choroba społeczna     19
    Jak powstaje wole     19
    Wole, którego można uniknąć – wole z niedoboru jodu     20
    Leczenie wola     21
    Utrudnienie połykania     22
  
  Obszar Niemiec jako teren niedoboru jodu     23
    Ryzyko zdrowotne niedoboru jodu     23
    Czym właściwie jest jod?     24
    Nie „przesolimy” sobie życia – jodowana sól nie jest niebezpieczna     26
  
  Zdrowe odżywianie to podstawowa zasada     29
    Energia dzięki węglowodanom     29
    Białko – ważna substancja odżywcza     29
    Tłuszcze przyczyną otyłości     30
    Witaminy i substancje mineralne     30
    Odpowiednie płyny w odpowiedniej ilości     31
    Błonnik i substancje resztkowe utrzymują w formie     31
    Brzuch jest tak samo zbyteczny jak wole     33
  
  Cenne zalecenia zdrowotne     34
  
  Smaczne śniadania     36
  
    Omlet po amerykańsku     38
    Owocowe musli     38
    Malinowy koktajl     39
    Egzotyczne musli     40
    Orzechowy chleb     41
    Bułeczki z pestkami słonecznika     42
    Bułeczki z orkiszem i marchewką     43
    Musli z kiełkami     44
    Jajecznica smakosza     46
    Śniadanie na „kaca”     46
    Śniadanie łakomczucha     47
  
  Wyśmienite obiady bogate w jod     48
  
    Wywar rybny     50
    Zupa-krem z brokułów     50
    Ryżowa mieszanka     51
    Letnie kluski     52
    Wątłusz z sałatką ogórkową     53
    Kluski z małżami w sosie własnym     54
    Ziemniaki z ziołami     55
    Szaszłyk z krewetek     56
    Czerwony okoń z kapustą pekińską     58
    Złoty okoń z ziołami i ratatouille     59
    Naleśniki z farszem z brokułów     60
    Egzotyczne rybne ragout     60
    Paella     62
    Flądra w sosie z białego wina     63
  
  Rozmaitości na kolację     64
  
  Zupa-krem z ziemniaków     66
  Tost smakosza „Sylt”     66
  Pieczony camembert     67
  Zielona sałata po grecku     68
  Sałatka śledziowa     68
  Sałatka z tuńczyka     69
  Półmisek rybny     70
  Szaszłyki z krewetek w marynacie     70
  Danie Neptuna     72
  Frykadelki rybne (rybne zrazy)     73
  Pizza z owocami morza     74
  Gratin z brokułami, łososiem i ziemniakami     76
  Zielone zapiekanki z krewetek     77
  Galaretka z tuńczykiem i krewetkami     78
  Ryż na mleku z kompotem jabłkowym     79
  
  Słodkie podwieczorki i desery     80
  
  Placek ze śliwkami     82
  Placek z owocami     83
  Babeczki z budyniem i owocami     84
  Pieczone jabłka z farszem     85
  Wafle z musem jabłkowym     86
  Lody truskawkowe     87
  Musli smakosza     88
  Porzeczkowy deser     88
  Koktajl bananowy     89
  
  Skorowidz alfabetyczny potraw     91
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia