Żywienie w cukrzycy

Żywienie w cukrzycy

1 ocena

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

27,15

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Prawidłowa dieta ma istotne znaczenie w skutecznym leczeniu cukrzycy i jest ważnym składnikiem terapii.
Poradnik zawiera wiele przydatnych wiadomości o żywieniu. Autorzy odpowiadają na pytania: co, ile i kiedy jeść. Z jakich produktów układać jadłospisy oraz jak przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki. Cennym uzupełnieniem książki jest podanie równoważnych wymienników artykułów spożywczych z ich wartościami energetycznymi i zawartością podstawowych składników pożywienia.
Stosowanie zaleceń specjalistów zapewni korzystanie z przyjemności dobrej kuchni, prowadzenie aktywnego trybu życia i dobre samopoczucie.


Liczba stron416
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4194-1
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Autorzy    2
  
  Przedmowa    5
  
  Część I. Naukowe podstawy żywienia osób z cukrzycą     11
  
  Rozdział 1. Styl życia i żywienia - wpływ na leczenie cukrzycy i zapobieganie jej powikłaniom     13
    Znaczenie żywienia     16
    Cele leczenia cukrzycy     18
    Racjonalny wybór sposobu żywienia     21
    Sztuka kulinarna - znaczenie prozdrowotne     23
    Zasady budowania właściwego stylu żywienia     26
    Produkty spożywcze dla chorych na cukrzycę     27
    Znaczenie częstości spożywania posiłków w zapobieganiu hipoglikemii     29
    Aktywność fizyczna a spożywanie posiłków     30
    Alkohol - przeciwwskazania u osób z cukrzycą    31
    Ocena przestrzegania diety     32
  
  Rozdział 2. Składniki pożywienia     34
    Węglowodany - ile i jakie     34
    Błonnik - pomocny składnik posiłków     40
    Białko - budulec tkanek     43
    Tłuszcze - ile i jakie     46
      Tłuszcze a miażdżyca i choroby układu sercowo-naczyniowego     50
    Warzywa i owoce     55
    Woda, sól kuchenna, witaminy i składniki mineralne     56
  
  Rozdział 3. Ile i co jeść, aby mieć dobre zdrowie, kondycję fizyczną i prawidłową masę ciała     61
    Zapotrzebowanie na energię     61
    Plan posiłków     68
      Tworzenie indywidualnego planu żywienia     68
      Częstość spożywania posiłków     69
      Posiłki a wstrzyknięcia insuliny     70
    W restauracji i na przyjęciu     74
  
  Rozdział 4. Optymalna masa ciała     75
  
  Rozdział 5. Odtłuszczanie ciała     79
    Diety redukujące masę tłuszczu w organizmie     86
    Wysiłek fizyczny wredukcji nadmiernej masy ciała    91
    Żywienie odtłuszczające osób z cukrzycą i zespołem metabolicznym     94
    Podsumowanie     98
  
  Rozdział 6. Żywienie tuczące     101
  
  Rozdział 7. Modyfikacje żywienia zależne od ciąży i chorób współistniejących z cukrzycą     106
    Żywienie kobiet z cukrzycą w okresie ciąży     106
    Żywienie chorych na cukrzycę a zagrożenie nefropatią cukrzycową     107
    Żywienie chorych na cukrzycę współistniejącą z nadciśnieniem tętniczym     108
    Żywienie chorych na cukrzycę współistniejącą z dną moczanową     109
    Żywienie chorych na cukrzycę i choroby wątroby    110
    Dieta chorych na cukrzycę współistniejącą z przewlekłą chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy     112
  
  Rozdział 8. Podsumowanie i rekomendacje     113
  
  Część II. Wszystko o wyborze produktów żywnościowych, unikaniu błędów i ocenie działań kulinarnych     121
  
  Rozdział 9. Sposoby wyboru produktów żywnościowych    123
    Wybór produktów żywnościowych według trzech list     126
    Indeksy glikemiczne produktów żywnościowych lub potraw     134
    Wymienniki węglowodanowe     147
      Przepisy dietetyczne oparte na wymiennikach węglowodanowych     152
    Wymienniki tłuszczowe     155
    Wymienniki białkowe     157
    Wymienniki wszystkich głównych składników odżywczych - węglowodanów, białek i tłuszczów     158
    Układanie diety na podstawie prostych ocen produktów bezpośrednio w gramach lub miarach kuchennych     166
  
  Rozdział 10. Samokontrola żywienia – sprawdzaj swoje rzeczywiste spożycie     183
  
  Rozdział 11. Środki chemiczne dodawane do produktów żywnościowych – bezpieczeństwo żywienia     188
  
  Część III. Przepisy kulinarne     191
  
  Rozdział 12. Zanim przystąpimy do gotowania     193
    Jak racjonalnie kupować produkty     193
    Higiena przygotowywania posiłków - zapobieganie zatruciom pokarmowym     199
    Bezpieczne przechowywanie produktów żywnościowych     201
    Estetyka posiłków - dla satysfakcji i zdrowia     207
  
  Rozdział 13. Przepisy na posiłki i potrawy oparte na listach produktów lub wymiennikach węglowodanowych     209
    Zupy mleczne     214
    Potrawy z jaj i sera     217
    Kanapki i dodatki do pieczywa     223
      Kanapki     223
      Pasty do pieczywa     225
    Masła lub margaryny smakowe     229
    Zupy obiadowe     230
      Zupy czyste i podprawiane     231
      Zupy z dodatkiem zasmażki     239
      Zupy z kasz     240
      Zupy kremy     241
      Chłodniki    243
      Zupy owocowe     245
    Dodatki do zup i drugich dań     247
    Potrawy mięsne     254
    Potrawy z drobiu     254
    Potrawy z wołowiny i cielęciny     258
    Potrawy z mięsa mielonego     263
    Potrawy z ryb     268
    Dania półmięsne     275
    Dania jarskie     286
    Surówki     301
    Jarzynki     309
    Dipy    313
    Sosy    315
      Sosy zimne     315
      Sosy gorące     318
    Desery     321
      Budynie, galaretki, kisiele, kremy     321
      Ciastka i ciasteczka     325
    Gofry     333
    Tarty     334
    Owoce    336
      Owoce surowe     336
      Owoce suszone i orzechy     337
    Napoje     338
      Napoje ciepłe     338
      Napoje owocowo-mleczne i warzywno-mleczne     339
      Kompoty     341
      Napoje z warzyw     342
      Napoje różne     346
    Przekąski     347
    Sałatki     354
    Potrawy świąteczne     359
      Wielkanoc     359
      Wigilia     365
  
  Rozdział 14. Przykładowe jadłospisy     373
  
  Słowniczek terminów medycznych     403
  
  Alfabetyczny spis potraw     408
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia