Żywienie w cukrzycy

-20%

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

19,7424,68

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Prawidłowa dieta ma istotne znaczenie w skutecznym leczeniu cukrzycy i jest ważnym składnikiem terapii.
Poradnik zawiera wiele przydatnych wiadomości o żywieniu. Autorzy odpowiadają na pytania: co, ile i kiedy jeść. Z jakich produktów układać jadłospisy oraz jak przygotowywać smaczne i zdrowe posiłki. Cennym uzupełnieniem książki jest podanie równoważnych wymienników artykułów spożywczych z ich wartościami energetycznymi i zawartością podstawowych składników pożywienia.
Stosowanie zaleceń specjalistów zapewni korzystanie z przyjemności dobrej kuchni, prowadzenie aktywnego trybu życia i dobre samopoczucie.


Liczba stron416
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4194-1
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

EBOOKI WYDAWCY

POLECAMY

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Autorzy    2
  Przedmowa    5
  Część I. Naukowe podstawy żywienia osób z cukrzycą    11
  Rozdział 1. Styl życia i żywienia - wpływ na leczenie cukrzycy i zapobieganie jej powikłaniom    13
    Znaczenie żywienia    16
    Cele leczenia cukrzycy    18
    Racjonalny wybór sposobu żywienia    21
    Sztuka kulinarna - znaczenie prozdrowotne    23
    Zasady budowania właściwego stylu żywienia    26
    Produkty spożywcze dla chorych na cukrzycę    27
    Znaczenie częstości spożywania posiłków w zapobieganiu hipoglikemii    29
    Aktywność fizyczna a spożywanie posiłków    30
    Alkohol - przeciwwskazania u osób z cukrzycą    31
    Ocena przestrzegania diety    32
  Rozdział 2. Składniki pożywienia    34
    Węglowodany - ile i jakie    34
    Błonnik - pomocny składnik posiłków    40
    Białko - budulec tkanek    43
    Tłuszcze - ile i jakie    46
      Tłuszcze a miażdżyca i choroby układu sercowo-naczyniowego    50
    Warzywa i owoce    55
    Woda, sól kuchenna, witaminy i składniki mineralne    56
  Rozdział 3. Ile i co jeść, aby mieć dobre zdrowie, kondycję fizyczną i prawidłową masę ciała    61
    Zapotrzebowanie na energię    61
    Plan posiłków    68
      Tworzenie indywidualnego planu żywienia    68
      Częstość spożywania posiłków    69
      Posiłki a wstrzyknięcia insuliny    70
    W restauracji i na przyjęciu    74
  Rozdział 4. Optymalna masa ciała    75
  Rozdział 5. Odtłuszczanie ciała    79
    Diety redukujące masę tłuszczu w organizmie    86
    Wysiłek fizyczny wredukcji nadmiernej masy ciała    91
    Żywienie odtłuszczające osób z cukrzycą i zespołem metabolicznym    94
    Podsumowanie    98
  Rozdział 6. Żywienie tuczące    101
  Rozdział 7. Modyfikacje żywienia zależne od ciąży i chorób współistniejących z cukrzycą    106
    Żywienie kobiet z cukrzycą w okresie ciąży    106
    Żywienie chorych na cukrzycę a zagrożenie nefropatią cukrzycową    107
    Żywienie chorych na cukrzycę współistniejącą z nadciśnieniem tętniczym    108
    Żywienie chorych na cukrzycę współistniejącą z dną moczanową    109
    Żywienie chorych na cukrzycę i choroby wątroby    110
    Dieta chorych na cukrzycę współistniejącą z przewlekłą chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy    112
  Rozdział 8. Podsumowanie i rekomendacje    113
  Część II. Wszystko o wyborze produktów żywnościowych, unikaniu błędów i ocenie działań kulinarnych    121
  Rozdział 9. Sposoby wyboru produktów żywnościowych    123
    Wybór produktów żywnościowych według trzech list    126
    Indeksy glikemiczne produktów żywnościowych lub potraw    134
    Wymienniki węglowodanowe    147
      Przepisy dietetyczne oparte na wymiennikach węglowodanowych    152
    Wymienniki tłuszczowe    155
    Wymienniki białkowe    157
    Wymienniki wszystkich głównych składników odżywczych - węglowodanów, białek i tłuszczów    158
    Układanie diety na podstawie prostych ocen produktów bezpośrednio w gramach lub miarach kuchennych    166
  Rozdział 10. Samokontrola żywienia – sprawdzaj swoje rzeczywiste spożycie    183
  Rozdział 11. Środki chemiczne dodawane do produktów żywnościowych – bezpieczeństwo żywienia    188
  Część III. Przepisy kulinarne    191
  Rozdział 12. Zanim przystąpimy do gotowania    193
    Jak racjonalnie kupować produkty    193
    Higiena przygotowywania posiłków - zapobieganie zatruciom pokarmowym    199
    Bezpieczne przechowywanie produktów żywnościowych    201
    Estetyka posiłków - dla satysfakcji i zdrowia    207
  Rozdział 13. Przepisy na posiłki i potrawy oparte na listach produktów lub wymiennikach węglowodanowych    209
    Zupy mleczne    214
    Potrawy z jaj i sera    217
    Kanapki i dodatki do pieczywa    223
      Kanapki    223
      Pasty do pieczywa    225
    Masła lub margaryny smakowe    229
    Zupy obiadowe    230
      Zupy czyste i podprawiane    231
      Zupy z dodatkiem zasmażki    239
      Zupy z kasz    240
      Zupy kremy    241
      Chłodniki    243
      Zupy owocowe    245
    Dodatki do zup i drugich dań    247
    Potrawy mięsne    254
    Potrawy z drobiu    254
    Potrawy z wołowiny i cielęciny    258
    Potrawy z mięsa mielonego    263
    Potrawy z ryb    268
    Dania półmięsne    275
    Dania jarskie    286
    Surówki    301
    Jarzynki    309
    Dipy    313
    Sosy    315
      Sosy zimne    315
      Sosy gorące    318
    Desery    321
      Budynie, galaretki, kisiele, kremy    321
      Ciastka i ciasteczka    325
    Gofry    333
    Tarty    334
    Owoce    336
      Owoce surowe    336
      Owoce suszone i orzechy    337
    Napoje    338
      Napoje ciepłe    338
      Napoje owocowo-mleczne i warzywno-mleczne    339
      Kompoty    341
      Napoje z warzyw    342
      Napoje różne    346
    Przekąski    347
    Sałatki    354
    Potrawy świąteczne    359
      Wielkanoc    359
      Wigilia    365
  Rozdział 14. Przykładowe jadłospisy    373
  Słowniczek terminów medycznych    403
  Alfabetyczny spis potraw    408
RozwińZwiń
W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia