Projektowanie procesów technologicznych w przemyśle spożywczym

Projektowanie procesów technologicznych w przemyśle spożywczym

1 opinia

Format:

ibuk

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

6,15

Wypożycz na 24h i opłać sms-em

7,50

cena zawiera podatek VAT

ZAPŁAĆ SMS-EM

Skrypt jest przeznaczony dla studentów III roku Wydziału Inżynieryjno-Ekonomicznego jako pomoc dydaktyczna do przedmiotu projektowanie inżynierskie i technologiczne prowadzonego na specjalności Inżynieria Produktów Żywnościowych.


Od absolwentów tej specjalności oczekuje się umiejętności organizowania i prowadzenia prac badawczych i rozwojowych, szczególnie projektowania i wdrażania innowacji technologicznych i organizacyjnych w produkcji żywności.


Ta umiejętność jest ważna z co najmniej dwóch powodów. Po pierwsze – konieczności szybkiego reagowania na sygnały płynące z rynku i dostosowywania się do wciąż zmieniających się potrzeb konsumentów, po drugie – z konieczności stosowania zasad projektowania holistycznego, tzn. uwzględniającego dalekosiężne skutki prowadzonych działań. Aby możliwe było konsultowanie projektów związanych z przygotowaniem nowego asortymentu żywności, niezbędna jest znajomość zasad ich sporządzania. Projekty mogą dotyczyć zakładów, które dopiero mają powstać, modernizacji lub rozbudowy już istniejących zakładów bądź też przygotowania linii technologicznych dla otrzymania nowych wyrobów.


Celem skryptu jest zapoznanie studentów z techniką i zasadami wykonania projektu procesu technologicznego produkcji dowolnego wyrobu przemysłu spożywczego.


Projekt dotyczy części technologicznej i obejmuje takie zagadnienia, jak charakterystyka produktu oraz surowców, materiałów pomocniczych i opakowań potrzebnych do jego wytworzenia, opis procesu technologicznego, bilans materiałowy, bilans cieplny, zestawienie maszyn i urządzeń, określenie zasadniczych stanowisk pracy, kontrola procesu technologicznego, charakterystyka odpadów i ścieków itd.


W skrypcie studenci znajdą strukturę i opis wszystkich zagadnień stanowiących treść projektu, a więc wiadomości ogólne dotyczące omawianego zagadnienia, wymagany zakres opracowania oraz, w celu łatwiejszego zrozumienia wybranych problemów, przykłady ilustrujące konkretne rozwiązania. Kolejność omawianych w skrypcie zagadnień jest taka sama jak w opracowywanym projekcie i wynika z logicznej zależności, jaka pomiędzy nimi istnieje.


Mam nadzieję, że skrypt oddawany do rąk studentów spełni podwójną funkcję: ogólną i praktyczną, tzn. przybliży problematykę projektowania procesów technologicznych podejmowanych w branży przemysłu spożywczego, ale też dostarczy informacji niezbędnych do samodzielnego wykonania przez studentów takiego projektu.


Liczba stron102
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
ISBN-13978-83-7695-059-4
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyRavelo Sp. z o.o.

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 19,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Od redaktora    7
  1. Strona tytułowa    9
  2. Cel projektowania i realizacji projektu    11
  3. Charakterystyka produktu    13
  4. Charakterystyka surowców, materiałów pomocniczych i opakowań    17
  5. Opis procesu technologicznego    23
  6. Schemat ideowy procesu technologicznego    28
  7. Bilans materiałowy    32
  8. Wykres strumieniowo-masowy    43
  9. Bilans cieplny    45
  10. Schemat technologiczny    49
  konstrukcyjne i ochrona przed korozją    55
  12. Kontrola procesu technologicznego    64
  13. Charakterystyka odpadów i ścieków    74
  14. Określenie zasadniczych stanowisk pracy    81
  15. Bezpieczeństwo i higiena pracy    86
  16. Wymagania edytorskie i sposób prezentacji źródeł literaturowych    92
  Załącznik    95
RozwińZwiń

W celu zapewnienia wysokiej jakości świadczonych przez nas usług, nasz portal internetowy wykorzystuje informacje przechowywane w przeglądarce internetowej w formie tzw. „cookies”. Poruszając się po naszej stronie internetowej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas „cookies”. Informacje o przechowywaniu „cookies”, warunkach ich przechowywania i uzyskiwania dostępu do nich znajdują się w Regulaminie.

Nie pokazuj więcej tego powiadomienia