INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Na rynku turystycznym i rekreacyjnym panuje silna konkurencja, powodująca, że firma oraz destynacja turystyczna, aby przetrwać, musi zaproponować turystom ofertę gwarantującą dodatkową wartość. Stworzenie tej wartości jest możliwe tylko przy pełnym zrozumieniu zasad obowiązujących na rynku oraz znajomości narzędzi stosowanych w marketingu, w tym promocji. Autorzy podręcznika przybliżają czytelnikowi te zagadnienia, omawiając: · podstawy teorii marketingu usług turystycznych i rekreacyjnych oraz obszarów turystycznych, · rynek usług turystycznych i rekreacyjnych, · zachowania klientów na tym rynku, · elementy marketingu-mix (5P), · marketing terytorialny w turystyce, · markowy produkt turystyczny, · nowoczesne instrumenty komunikacji marketingowej, · marketing relacji w turystyce i rekreacji, · badania marketingowe i tworzenie strategii marketingowych w przedsiębiorstwach turystycznych i rekreacyjnych. Prezentowany podręcznik akademicki jest zgodny z obowiązującymi programami nauczania. Jego logiczna struktura i zrozumiały język narracji powodują, że jest znakomitym źródłem wiedzy dla studentów kierunku turystyka i rekreacja oraz specjalności turystycznych kierunków ekonomicznych, a także osób profesjonalnie zajmujących się tą dziedziną. Autorami podręcznika są pracownicy dydaktyczno-naukowi związani z Katedrą Zarządzania Turystyką Uniwersytetu Szczecińskiego, Katedrą Marketingu i Zarządzania Gospodarką Turystyczną Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu oraz Katedrą Geografii Regionalnej i Turyzmu Uniwersytetu Śląskiego.
Rok wydania | 2013 |
---|---|
Liczba stron | 382 |
Kategoria | Marketing, reklama |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-17527-6 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
WSTĘP Aleksander Panasiuk | 11 |
CZĘŚĆ I. WPROWADZENIE DO MARKETINGU W TURYSTYCE I REKREACJI | 15 |
ROZDZIAŁ 1. PODSTAWY MARKETINGU USŁUG Aleksander Panasiuk | 17 |
1.1. Istota, zasady i cele marketingu | 17 |
1.2. Obszary badawcze marketingu usług | 20 |
1.3. Usługa jako produkt | 22 |
1.4. Koncepcje marketingu usług | 25 |
Pytania kontrolne | 26 |
Literatura zalecana | 30 |
ROZDZIAŁ 2. RYNEK USŁUG TURYSTYCZNYCH I REKREACYJNYCH Dawid Milewski | 31 |
2.1. Istota i elementy rynku usług turystycznych i rekreacyjnych | 31 |
2.2. Podmioty na rynku usług turystycznych i rekreacyjnych | 47 |
2.3. Mechanizm rynkowy w turystyce i rekreacji | 52 |
2.4. Orientacje rynkowe | 56 |
Pytania kontrolne | 59 |
Literatura zalecana | 60 |
ROZDZIAŁ 3. ZACHOWANIE KLIENTA NA RYNKU TURYSTYCZNYM I REKREACYJNYM Maja Jedlińska | 61 |
3.1. Zachowania klienta – istota, uwarunkowania, etapy | 61 |
3.2. Typologia zachowań klientów | 68 |
3.3. Kierunki zmian zachowań klientów na rynku usług turystycznych | |
i rekreacyjnych | 73 |
Pytania i zadania | 80 |
Literatura zalecana | 80 |
ROZDZIAŁ 4. KONCEPCJA MARKETINGOWA W TURYSTYCE I REKREACJI Aleksander Panasiuk | 81 |
4.1. Przesłanki stosowania marketingu w turystyce i rekreacji | 81 |
4.2. Podstawowe nurty działań marketingowych w turystyce i rekreacji | 83 |
4.3. Obszary marketingu w turystyce i rekreacji | 86 |
4.4. Marketing mix w turystyce i rekreacji | 89 |
Pytania kontrolne | 93 |
Literatura zalecana | 93 |
CZĘŚĆ II. STRUKTURA INSTRUMENTÓW MARKETINGU W TURYSTYCE I REKREACJI | 95 |
ROZDZIAŁ 5. PRODUKT JAKO INSTRUMENT MARKETINGU W TURYSTYCE I REKREACJI Agnieszka Sawińska | 97 |
5.1. Istota produktu w turystyce i rekreacji | 97 |
5.2. Rodzaje produktów w turystyce i rekreacji | 99 |
5.3. Marketingowa struktura produktu w turystyce i rekreacji | 106 |
5.4. Jakość jako element marketingowego różnicowania produktu w turystyce i rekreacji | 107 |
5.5. Cykl życia produktu turystycznego i rekreacyjnego | 110 |
5.6. Cykl życia obszaru turystycznego | 113 |
Pytania kontrolne | 116 |
Literatura zalecana | 117 |
ROZDZIAŁ 6. CENA JAKO INSTRUMENT MARKETINGU W TURYSTYCE I REKREACJI Adam Pawlicz | 118 |
6.1. Czynniki determinujące ustalanie cen | 118 |
6.1.1. Czynniki wewnętrzne | 119 |
6.1.2. Czynniki zewnętrzne | 120 |
6.2. Ogólne metody ustalania cen | 121 |
6.3. Strategie cenowe przedsiębiorstw turystycznych | 125 |
6.3.1. Podstawowe strategie cenowe | 125 |
6.3.2. Specyficzne strategie cenowe | 127 |
6.3.3. Techniki yield management | 128 |
6.4. Strategie cenowe niekomercyjnych podmiotów turystycznych | 132 |
6.5. Zmiany cen usług turystycznych i rekreacyjnych | 134 |
Pytania kontrolne | 135 |
Literatura zalecana | 136 |
ROZDZIAŁ 7. DYSTRYBUCJA JAKO INSTRUMENT MARKETINGU W TURYSTYCE I REKREACJI Tomasz Mańkowski | 137 |
7.1. Pojęcie dystrybucji usług turystycznych i rekreacyjnych | 137 |
7.2. Tradycyjne i nowoczesne kanały dystrybucji usług turystycznych i rekreacyjnych | 139 |
7.3. Systemy dystrybucji usług turystycznych i rekreacyjnych | 147 |
Pytania kontrolne | 149 |
Literatura zalecana | 150 |
ROZDZIAŁ 8. PROMOCJA JAKO INSTRUMENT MARKETINGU W TURYSTYCE I REKREACJI Daria Jaremen | 151 |
8.1. Istota i funkcje promocji w turystyce i rekreacji | 151 |
8.2. Instrumenty promocji usług turystycznych i rekreacyjnych | 163 |
8.2.1. Reklama | 163 |
8.2.2. Sprzedaż osobista | 167 |
8.2.3. Promocja uzupełniająca | 173 |
8.2.4. Public relations i publicity | 179 |
8.3. Skuteczność i efektywność działań promocyjnych w turystyce i rekreacji | 184 |
Pytania kontrolne | 189 |
Literatura zalecana | 189 |
ROZDZIAŁ 9. PERSONEL JAKO INSTRUMENT MARKETINGU W TURYSTYCE I REKREACJI Anna Tokarz-Kocik | 190 |
9.1. Rola personelu w działaniach marketingowych przedsiębiorstw turystycznych i rekreacyjnych | 190 |
9.2. Pracownicy odpowiedzialni za cele marketingowe w turystyce i rekreacji | 196 |
9.3. Instrumenty marketingowej polityki personalnej w turystyce i rekreacji | 201 |
Pytania kontrolne | 213 |
Literatura zalecana | 213 |
CZĘŚĆ III. WSPÓŁCZESNY MARKETING W TURYSTYCE I REKREACJI | 215 |
ROZDZIAŁ 10. MARKETING TERYTORIALNY W TURYSTYCE | 217 |
10.1. Konkurencyjność regionów turystycznych Beata Meyer | 217 |
10.1.1. Region jako produkt turystyczny | 217 |
10.1.2. Przesłanki i charakter konkurencji regionów | 222 |
10.2. Marketing terytorialny jako element budowania przewagi konkurencyjnej Beata Meyer | 228 |
10.2.1. Pojęcie i poziomy marketingu terytorialnego | 228 |
10.2.2. Rynki docelowe w marketingu terytorialnym | 230 |
10.2.3. Marketing własny i obcy regionu turystycznego | 233 |
10.3. Wykorzystanie marketingu eventowego przez regiony turystyczne Marta Sidorkiewicz | 238 |
Pytania kontrolne | 243 |
Zalecana literatura | 243 |
ROZDZIAŁ 11. MARKOWY PRODUKT TURYSTYCZNY Anna Nitkiewicz-Jankowska | 244 |
11.1. Pojęcie, rola i struktura marki | 244 |
11.2. Determinanty silnej marki | 252 |
11.3. Markowe produkty turystyczne | 254 |
11.4. Koncepcja markowego produktu turystycznego | 258 |
Pytania kontrolne | 263 |
Literatura zalecana | 264 |
ROZDZIAŁ 12. KOMUNIKACJA MARKETINGOWA W TURYSTYCE I REKREACJI Katarzyna Orfin | 265 |
12.1. Istota komunikacji marketingowej w turystyce i rekreacji | 265 |
12.2. Elementy komunikacji marketingowej w turystyce i rekreacji | 268 |
12.3. Funkcje i cele komunikacji marketingowej w turystyce i rekreacji | 273 |
12.4. Proces komunikacji marketingowej w turystyce i rekreacji | 274 |
12.5. Odbiorcy komunikacji marketingowej w turystyce i rekreacji | 276 |
12.6. Nowoczesne metody komunikacji w turystyce i rekreacji | 279 |
12.6.1. Komunikacja marketingowa w mediach | 279 |
12.6.2. Komunikacja marketingowa w Internecie | 282 |
Pytania kontrolne | 289 |
Literatura zalecana | 289 |
ROZDZIAŁ 13. MARKETING RELACJI W TURYSTYCE I REKREACJI Izabela Michalska-Dudek, Renata Przeorek-Smyka | 290 |
13.1. Definicje marketingu relacji | 290 |
13.2. Podstawowe komponenty marketingu relacji | 293 |
13.3. Zarządzanie relacjami z klientem | 294 |
13.4. Instrumentarium marketingu relacji w turystyce i rekreacji | 300 |
Pytania kontrolne | 311 |
Literatura zalecana | 311 |
ROZDZIAŁ 14. BADANIA MARKETINGOWE W TURYSTYCE I REKREACJI Małgorzata Januszewska | 312 |
14.1. Cel i przedmiot badań marketingowych w turystyce i rekreacji | 312 |
14.2. Projektowanie badania marketingowego w turystyce i rekreacji | 318 |
14.3. Źródła informacji wykorzystywane w badaniach | 321 |
14.4. Metody i techniki badań marketingowych wykorzystywane | |
w turystyce i rekreacji | 330 |
Pytania kontrolne | 337 |
Literatura zalecana | 337 |
ROZDZIAŁ 15. STRATEGIE MARKETINGOWE W TURYSTYCE I REKREACJI Marta Sidorkiewicz | 338 |
15.1. Teoretyczne aspekty strategii rynkowych | 338 |
15.2. Strategie rynkowe w turystyce i rekreacji | 342 |
15.3. Podstawowe rodzaje strategii marketingowych przedsiębiorstw turystycznych i rekreacyjnych | 348 |
15.4. Strategie rynkowe obszaru turystycznego | 355 |
Pytania kontrolne | 360 |
Literatura zalecana | 360 |
BIBLIOGRAFIA Aleksander Panasiuk | 361 |
SŁOWNICZEK Aleksander Panasiuk | 372 |
INDEKS RZECZOWY Anna Tokarz-Kocik | 379 |