Jem zdrowo. Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze

Jem zdrowo. Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze

1 opinia

Format:

ibuk

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 6,92 zł  


6,92

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

W niniejszej publikacji obok zawartości węglowodanów zamieszczono wskaźniki dla indeksu glikemicznego (IG) oraz ładunku glikemicznego (ŁG) w produktach spożywczych. Uwzględnianie tych wskaźników odgrywa ważną rolę w żywieniu osób z nadwagą, otyłością, a także z zaburzeniami przemiany lipidowej, u chorych na cukrzycę i choroby układu krążenia. Książka z pewnością przyda się do planowania jadłospisów także osobom zdrowym, jeśli chcą odżywiać się racjonalnie.


Rok wydania2011
Liczba stron280
KategoriaPoradniki medyczne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4148-4
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

INNE EBOOKI AUTORA

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wprowadzenie     7
  Co to są węglowodany?     9
  Znaczenie węglowodanów w żywieniu i ich funkcje w organizmie człowieka     14
  Węglowodany w żywności – spożycie i występowanie     22
  Co wiemy o indeksie glikemicznym?     26
  Podsumowanie     33
  Charakterystyka wartości odżywczej produktów i potraw     34
  Mleko, przetwory mleczne     35
  Jaja     60
  Mięso, przetwory mięsne     64
  Ryby, przetwory rybne     86
  Tłuszcze     94
  Produkty zbożowe     104
  Warzywa, przetwory warzywne     132
  Owoce, przetwory owocowe     154
  Orzechy, nasiona     170
  Cukier, wyroby cukiernicze     176
  Napoje     200
  Potrawy     214
  Piśmiennictwo     262
  Skorowidz produktów spożywczych i potraw     264
RozwińZwiń