Biochemia jamy ustnej

1 ocena

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

41,30  59,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 59,00 zł (-30%)

Najniższa cena z 30 dni: 41,30 zł  


41,30

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Jest to jedyny na polskim rynku książki medycznej podręcznik obejmujący kompleksowe opracowanie zagadnień biochemicznych w aspekcie stomatologicznym. Zawiera najnowsze wiadomości na temat procesów biochemicznych, zachodzących w czasie fizjologicznego rozwoju zębów, oraz zaburzeń w poszczególnych szlakach metabolicznych, mających odbicie w różnych nieprawidłowościach i chorobach jamy ustnej. Przedstawia także różne możliwości terapii tych chorób, uwzględnione w bieżącej światowej literaturze fachowej.


Publikacja będzie przydatna nie tylko studentom wydziałów stomatologicznych, lecz także praktykującym lekarzom stomatologom.


Rok wydania2008
Liczba stron152
KategoriaStomatologia
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-5725-6
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wykaz skrótów używanych w tekście    9
  Słowo wstępne    11
  Wprowadzenie    13
  1. Chemia fosforanów wapnia    15
    1.1. Wstęp    15
    1.2. Apatyty    16
    1.3. Fluoroapatyty    18
    1.4. Mechanizm tworzenia fluoro- i hydroksyfluoroapatytów    20
  2. Chemia szkliwa    22
    2.1. Cechy ogólne    22
    2.2. Rozwój białek szkliwa    22
    2.3. Organiczne składniki dojrzałego szkliwa    24
    2.4. Nieorganiczne składniki szkliwa    26
  3. Chemia zębiny i kości    29
    3.1. Wstęp    29
    3.2. Kolagen    31
    3.3. Proteoglikany    33
    3.4. Fosfoproteiny    34
    3.5. Białka zawierające kwas y-karboksyglutaminowy (białka Gla)    35
    3.6. Białka niekolagenowe    35
    3.7. Składniki niebiałkowe    36
    3.8. Składniki nieorganiczne    36
    3.9. Faza nieapatytowa    37
    3.10. Jony i cząsteczki adsorbowane na powierzchni kryształów apatytu    38
    3.11. Cement    38
  4. Ślina    40
    4.1. Wstęp    40
    4.2. Rola śliny w ochronie przed próchnicą    44
    4.3. Rola śliny w tworzeniu płytki bakteryjnej    45
    4.4. Rola śliny w utrzymywaniu równowagi między demineralizacją i remineralizacją    46
    4.5. Działanie przeciwbakteryjne    47
    4.6. Bufory śliny    46
    4.7. Białka śliny    49
      4.7.1. Białka bogate w prolinę    49
      4.7.2. Stateryna    49
      4.7.3. Histatyny    50
      4.7.4. Laktoferyna    51
      4.7.5. Lizozym    51
      4.7.6. a-Amylaza ślinowa    51
      4.7.7. Immunoglobuliny śliny    52
    4.8. Jony wapnia i fosforanowe    53
    4.9. Inne składniki    54
    4.10. Ślina jako materiał diagnostyczny    54
  5. Płytka nazębna    57
    5.1. Błonka nabyta    57
    5.2. Płytka nazębna    60
    5.3. Płyn płytki nazębnej    62
    5.4. Macierz organiczna płytki nazębnej    63
    5.5. Bakterie płytki nazębnej    64
    5.6. Metabolizm sacharozy w płytce nazębnej    67
  6. Kamień nazębny    72
  7. Choroby przyzębia    75
    7.1. Wstęp    75
    7.2. Kryteria zapalenia tkanki okołozębowej (periodontitis)    76
  8. Kalcyfikacja zębiny i szkliwa    80
    8.1. Wstęp    80
    8.2. Utworzenie zarodka kryształu    81
    8.3. Kalcyfikacja    82
    8.4. Inhibitory wytwarzania zarodków i wzrostu kryształów    86
    8.5. Kalcyfikacja szkliwa    87
  9. Metabolizm fluorofosforanów i innych składników zawierających fluor    89
    9.1. Wstęp    89
    9.2. Fluorofosforany    90
    9.3. Związki organiczne fluoru    91
    9.4. Pobieranie i wydalanie jonów fluoru    92
    9.5. Rozmieszczenie fluorków w ustroju    93
    9.6. Wpływ jonów fluoru na aktywność enzymów    95
  10. Fluor a ubytki próchnicze    96
    10.1. Wstęp    96
    10.2. Fluor w ślinie i płytce nazębnej    96
    10.3. Źródła fluoru w płytce nazębnej    97
    10.4. Wiązanie fluoru w płytce nazębnej    98
    10.5. Wpływ fluoru na hamowanie tworzenia kwasu mlekowego u bakterii    99
    10.6. Fluor a „rozpuszczalność" zębów    100
    10.7. Fluor i węglany w ubytkach szkliwa    101
    10.8. Kliniczne oznaki remineralizacji    102
  11. Biochemiczne aspekty ubytków zębowych    108
    11.1. Wstęp    108
    11.2. Początkowe uszkodzenie szkliwa    111
    11.3. Próchnica zębiny i zapalenie miazgi    114
    11.4. Chemiczne zmiany w ubytkach próchniczych    118
    11.5. Metody ochrony przed ubytkami i leczenia ubytków    119
    11.6. Rola bakterii w próchnicy    126
    11.7. Demineralizacja i remineralizacja ubytków próchniczych    129
    11.8. Dieta a próchnica    133
  Piśmiennictwo     135
  Piśmiennictwo    138
  Skorowidz    148
RozwińZwiń