100 roślin w Twojej kuchni

Wykorzystaj moc natury!

4 oceny

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

72,80  104,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 104,00 zł (-30%)

Najniższa cena z 30 dni: 72,80 zł  


72,80

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Jak odżywiać się smacznie i zdrowo? Jakie tajemnice kryją w sobie rośliny na co dzień używane w kuchni, a od wieków stosowane w medycynie ludowej? Poradnik zawiera wiele praktycznych wskazówek dotyczących 100 roślin mających zastosowanie w kuchni oraz blisko 1000 przepisów kulinarnych. Autorka - doświadczony technolog żywienia i dietetyk - opisuje rośliny jadalne: owoce, warzywa, zioła lecznicze i przyprawy, podaje zawartość podstawowych składników odżywczych w każdej z nich oraz zawartość witamin, składników mineralnych i substancji aktywnych biologicznie, które mogą wspomóc leczenie i poprawić samopoczucie. W książce znajdują się też przepisy kulinarne na smaczne zupy, dania główne, przystawki, sałatki, ciasta, desery, napoje, nalewki i konfitury pochodzące z kuchni polskiej i różnych krajów świata.


Rok wydania2006
Liczba stron492
KategoriaRóżne
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-3309-0
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    7
  OWOCE 11
  Agrest    15
  Ananas    18
  Awokado    22
  Banan    26
  Berberys zwyczajny    30
  Brzoskwinia    33
  Borówka czernica    36
  Czarna porzeczka    41
  Cytryna    46
  Dereń właściwy    50
  Dziki bez czarny    53
  Dzika róża    57
  Figa    60
  Głóg    64
  Grejpfrut    67
  Gruszka    71
  Jabłka    74
  Jałowiec pospolity    79
  Jarząb pospolity    83
  Jeżyna fałdowana    87
  Kawon – arbuz    90
  Kiwi    93
  Malina    96
  Mandarynka    101
  Melon    104
  Morela    107
  Orzech    113
  Pomarańcza    119
  Rokitnik zwyczajny    124
  Śliwka    127
  Tarnina    132
  Truskawka i poziomka    134
  Winogrona    140
  Wiśnia i czereśnia    147
  Żurawina    152
  WARZYWA 157
  Bakłażan    161
  Bób, soczewica, soja    165
  Brokuł    172
  Brukselka    175
  Burak ćwikłowy    179
  Cebula    184
  Chrzan pospolity    190
  Czosnek pospolity    194
  Dynia, kabaczek, cukinia    199
  Fasola, fasolka szparagowa    206
  Groch zwyczajny,
  groszek zielony    213
  Karczoch    220
  Koper ogrodowy    223
  Marchew    227
  Ogórek    232
  Papryka    237
  Pietruszka zwyczajna    244
  Pomidor    249
  Por    255
  Rabarbar    259
  Rzepa    262
  Rzodkiewka ogrodowa    265
  Seler zwyczajny    268
  Szczaw    273
  Szparag    277
  Szpinak    281
  Ziemniaki    286
  Warzywa kapustne    293
  Warzywa liściowe    303
  ZIOŁA LECZNICZE I PRZYPRAWOWE 313
  Arcydzięgiel litwor    317
  Bazylia ogrodowa    320
  Biedrzeniec anyż    323
  Cząber ogrodowy    327
  Cynamon    329
  Dziurawiec zwyczajny    333
  Estragon    335
  Gorczyca biała    339
  Goździkowiec korzenny    341
  Imbir lekarski    344
  Kardamon malabarski    349
  Kminek zwyczajny    353
  Kolendra siewna    356
  Krwawnik pospolity    360
  Lebiodka pospolita (oregano)    363
  Lipa drobnolistna i szerokolistna    366
  Łopian większy    368
  Majeranek ogrodowy    370
  Melisa lekarska    374
  Mięta pieprzowa    377
  Mniszek lekarski    381
  Nagietek lekarski    384
  Ogórecznik lekarski    386
  Pieprz czarny i pieprz biały    389
  Pokrzywa zwyczajna    392
  Rozmaryn lekarski    396
  Rumianek pospolity    399
  Skrzyp polny    401
  Szałwia lekarska    403
  Świetlik łąkowy    407
  Tymianek pospolity    408
  Wanilia płaskolistna    412
  Wawrzyn szlachetny (liść laurowy)    415
  UŻYWKI 419
  Herbata    422
  Kawa    427
  Kakao    433
  TABELE    447
  Bibliografia    475
  Indeks    479
RozwińZwiń