INNE EBOOKI AUTORA
Autor:
Redakcja:
Justyna Mrowiec, Irmina Wala-Pęgierska, Mirosława Szymańska, Grażyna Jędrzejec, Marcin Fabijański, Tomasz Zajbt
Wydawca:
Format:
epub, mobi, pdf, ibuk
Creme de citron, yakitori z kurczaka, zupa reńska czy może crostini z wątróbką i tuńczykiem? Kto powiedział, że kuchnia dla diabetyków musi być nudna?
Autorka książki zabiera osoby chore na cukrzycę w kulinarną podróż po świecie. Proponuje im dania kuchni śródziemnomorskiej, niemieckiej, chińskiej, japońskiej, żydowskiej, a także holenderskiej. W tym smakowitym tyglu każdy znajdzie coś dla siebie.
Do każdego dania wyliczono indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność.
Rok wydania | 2017 |
---|---|
Liczba stron | 160 |
Kategoria | Diabetologia |
Wydawca | RM |
ISBN-13 | 978-83-7773-716-3 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Od Autorki | |
Wstęp | |
Co to jest cukrzyca? | |
„Słodkie” mamy | |
Złe nawyki żywieniowe | |
Dieta – klucz do zdrowia! | |
Hipoglikemia i hiperglikemia | |
Samokontrola | |
Kuchnia włoska | |
Zupa z cukinii z parmezanem | |
Zupa krem z dyni | |
Chłodnik pomidorowy | |
Zupa szpinakowa z czosnkiem | |
Zapiekane pomidory z mozzarellą | |
Krewetki z owocami | |
Zapiekana papryka z fasolą | |
Caponata z cukinią | |
Włoskie antipasti | |
Pieczarki po włosku | |
Pesto rosso | |
Pesto genueńskie | |
Pasta z wątróbki i tuńczyka | |
Bakłażanowe roladki | |
Sałatka „Zielono mi” | |
Faszerowane cukinie | |
Faszerowany bakłażan | |
Szparagi zapiekane z parmezanem | |
Panforte | |
Toskańska fantazja | |
Smakowite pomidorki | |
Kuchnia francuska | |
Wytrawne ciasteczka z serem i rozmarynem | |
Zielony groszek na sposób francuski | |
Sałatka z ciepłymi wątróbkami drobiowymi | |
Liście cykorii z sosem szczawiowym | |
Sałata z grillowanym kozim serem | |
Pietruszka na gorąco | |
Tapenada | |
Grzanki czosnkowe | |
Clafoutis z pomidorkami koktajlowymi | |
Zupa krem z rukwi wodnej | |
Zupa bisque | |
Zupa rybna ze szczawiem i cydrem | |
Zupa bouillabaisse | |
Ratatouille | |
Krem z cieciorki | |
Quenelle z ryby i jogurtu | |
Kotlety jagnięce z tymiankiem | |
Cielęcina z tymiankiem i oliwkami | |
Kurczak w pastisie | |
Krem au citron | |
Mus czekoladowy | |
Parfait z czekoladą | |
Tarta z jabłkami | |
Morele w czerwonym winie | |
Ptasie mleczko brzoskwiniowe | |
Kuchnia grecka | |
Zupa z kurczaka i cytryny (avgolemono) | |
Zupa jogurtowa na zimno | |
Zupa z kurczaka i pieczonych pomidorów | |
Fasolatha – zupa fasolowa po grecku | |
Sos grecki | |
Tzatziki | |
Sałata z migdałami | |
Sałatka z zielonej fasolki z serem feta | |
Horiatiki | |
Szpinak po grecku | |
Orzechowe roladki z bakłażana | |
Sznycelki z tymiankiem | |
Piersi kurczaka z dynią, kolendrą i serem feta | |
Kotlety z kurczaka po grecku | |
Małże w sosie pomidorowym | |
Kuchnia niemiecka | |
Tosty z selerem naciowym | |
Czekoladowe tosty | |
Zupa chlebowa | |
Brandenburska zupa z węgorza | |
Zupa reńska | |
Zupa makaronowa z selerem naciowym | |
Roladki z cykorii w szynce | |
Sałatka selerowa z matiasami | |
Golonka z piwem | |
Gęś pieczona z gruszkami | |
Eintopf jarzynowy | |
Dorsz po hambursku | |
Sola w sosie śmietanowo-musztardowym | |
Kraby na zielonej sałacie | |
Zapiekane jabłka | |
Pfitzauf – maślane babeczki | |
Placki twarogowe | |
Ciasto z Badenii | |
Krem z Saksonii | |
Bawarska lemoniada | |
Kuchnia holenderska | |
Sos holenderski | |
Szparagi z sosem holenderskim | |
Sałatka holenderska | |
Zimowa sałatka holenderska | |
Sałatka z zielonego groszku i sera | |
Sałatka z kalafiora | |
Śledź po holendersku | |
Zupa serowa | |
Erwtensoep – grochówka z zielonego groszku | |
Kremowa zupa musztardowa | |
Zupa z porów | |
Papryka po holendersku | |
Piersi kurczaka z serem pleśniowym i porem | |
Pory zapiekane z szynką | |
Sałatka z bobu | |
Królik świąteczny | |
Indyk z bogatym wnętrzem | |
Szarlotka holenderska | |
Poffertjes – holenderskie racuszki | |
Mule | |
Kuchnia chińska | |
Wieprzowina słodko-kwaśna | |
Zupa rybna z pomidorem i koperkiem | |
Smażony makaron z wieprzowiną i imbirem | |
Zielone warzywa z sezamem | |
Pieczony dorsz z imbirem i dymką | |
Kapusta pekińska duszona z pieczarkami | |
Kurczak z kalafiorem | |
Kurczak z chili | |
Sałatka z kapusty i makaronu | |
Kaczka po pekińsku | |
Kuchnia japońska | |
Wieprzowina z imbirem | |
Ryba zapiekana z jajkami | |
Yakitori z kurczaka | |
Sałata jak sushi | |
Krewetki w tempurze z porem | |
Futomaki | |
Gyuniku itame | |
Sos teriyaki | |
Placki warzywne okonomiyaki | |
Zupa misoshiru | |
Kurczak teriyaki z sezamem | |
Kuchnia żydowska | |
Sałatka z bakłażanów | |
Sałatka z bobu z kaparami | |
Sałatka grejpfrutowa | |
Śledź siekany | |
Pipkes, czyli gęsie pipki (wersja 1) | |
Gęsi pipek (wersja 2) | |
Nadziewane cebule | |
Gołąbki, czyli holiszkes | |
Cymes z wołowiną | |
Pomarańczowe bułeczki | |
Sernik po żydowsku na ciepło | |
Racuszki Chanuka | |