Systemowe zarządzanie obroną żywności przed terroryzmem

-20%

Systemowe zarządzanie obroną żywności przed terroryzmem

1 opinia

Format:

pdf, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

36,80  46,00

Format: pdf

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 46,00 zł (-20%)

Najniższa cena z 30 dni: 33,12 zł  


36,80

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Praca opisuje istotę i znaczenie terroryzmu żywnościowego oraz zjawiska obrony żywności na tle zagadnień związanych z jakością, w tym z bezpieczeństwem żywności. Przedmiotem badań są rozwiązania o charakterze systemowym, jakie mogą wspierać organizacje należące do łańcucha żywnościowego, pragnące spełnić postulat rynkowy i społeczny w zakresie obrony żywności przed sabotażami. Autorka za cel obrała opracowanie i zaprezentowanie możliwych do wprowadzenia wersji systemów zarządzania obroną żywności, jak również modelu samooceny dojrzałości tych systemów, pozwalającej organizacji na bieżące, samodzielne monitorowanie stanu obrony w tym zakresie i jej doskonalenie.


Rok wydania2016
Liczba stron356
KategoriaZarządzanie, organizacja, strategie
WydawcaWydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego
ISBN-13978-83-7865-367-7
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Wstęp    7
  
  Rozdział 1. Problematyka jakości i bezpieczeństwa żywności    11
  1.1. Pojęcie żywności i istota jej jakości    12
  1.2. Bezpieczeństwo żywności    20
    1.2.1. Ogólna istota bezpieczeństwa    20
    1.2.2. Definicja i istota bezpieczeństwa żywności    23
    1.2.3. Uwarunkowania formalno-prawne bezpieczeństwa żywności    29
  1.3. Zagrożenia bezpieczeństwa żywności i ich konsekwencje    37
    1.3.1. Definicje i rodzaje zagrożeń    37
    1.3.2. Zagrożenia w żywności i ich przyczyny    39
    1.3.3. Konsekwencje zagrożeń w żywności i zjawisko new emerging risks    45
  1.4. Kultura bezpieczeństwa żywności    50
    1.4.1. Kultura bezpieczeństwa w świetle pojęcia kultury organizacyjnej    50
    1.4.2. Definicja, elementy i poziomy kultury bezpieczeństwa żywności    55
  
  Rozdział 2. Terroryzm żywnościowy    67
  2.1. Pojęcie i zjawisko terroryzmu    68
  2.2. Pojęcie i istota terroryzmu żywnościowego    81
    2.2.1. Podstawowe definicje i działania związane z terroryzmem żywnościowym    81
    2.2.2. Czynniki skażające i ich dotkliwość    85
    2.2.3. Zakres i źródła terroryzmu żywnościowego    88
  2.3. Typologia i cechy terroryzmu żywnościowego    90
    2.3.1. Odmiany terroryzmu żywnościowego    90
    2.3.2. Cechy charakteryzujące terroryzm żywnościowy    95
  2.4. Wybrane przypadki terroryzmu żywnościowego i ich skutki    97
  
  Rozdział 3. Mechanizmy ochronne, wytyczne i standardy na rzecz obrony żywności    111
  3.1. Obrona żywności i jej planowanie    111
    3.1.1. Pojęcie obrony żywności    111
    3.1.2. Plan obrony żywności i jego realizacja    114
  3.2. Obrona produktu spożywczego w żywnościowym łańcuchu dostaw    125
    3.2.1. Istota żywnościowego łańcucha dostaw    125
    3.2.2. Programy służące bezpieczeństwu żywnościowego łańcucha dostaw    128
    3.2.3. Normy i standardy dotyczące zarządzania ciągłością działania    137
  3.3. Wytyczne WHO oraz programy FDA i USDA    140
    3.3.1. Podstawowe założenia wytycznych WHO    140
    3.3.2. Obrona żywności w programach FDA i USDA    148
  3.4. Europejskie mechanizmy wczesnego ostrzegania    161
  3.5. Specyfikacja PAS 96 i standardy zatwierdzone przez GFSI    167
    3.5.1. Zalecenia specyfikacji PAS 96    167
    3.5.2. Obrona żywności w świetle standardów rekomendowanych przez GFSI    178
  
  Rozdział 4. Koncepcja systemu zarządzania obroną żywności    189
  4.1. Pojęcie i istota systemu zarządzania    190
    4.1.1. System zarządzania w ujęciu definicyjnym    190
    4.1.2. Podstawowe założenia i rozwiązania dotyczące systemu zarządzania    198
  4.2. Samoocena jako mechanizm ewaluacji i doskonalenia systemu zarządzania    206
  4.3. Pojęcie i struktura systemu zarządzania obroną żywności    215
    4.3.1. Definicja i główne założenia systemu zarządzania obroną żywności    215
    4.3.2. Wersja I systemu zarządzania obroną żywności    217
    4.3.3. Wersja II systemu zarządzania obroną żywności    226
    4.3.4. Wersja III systemu zarządzania obroną żywności    232
  4.4. Model samooceny dojrzałości systemu zarządzania obroną żywności    238
  4.5. Empiryczna weryfikacja modelu i jej wyniki    247
    4.5.1. Założenia badawcze i ogólna charakterystyka organizacji uczestniczących w badaniu    247
    4.5.2. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie A    251
    4.5.3. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie B    260
    4.5.4. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie C    268
    4.5.5. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie D    276
    4.5.6. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie E    281
    4.5.7. Weryfikacja modelu w przedsiębiorstwie F    290
  
  Podsumowanie i wnioski    299
  
  Wykaz najważniejszych skrótów    309
  
  Załączniki    313
  
  Bibliografia    325
    Źródła zwarte i czasopisma    325
    Netografia    343
    Akty prawne, normy    348
  
  Spis rysunków    351
  
  Spis tabel    353
RozwińZwiń