POLECAMY
Wydawca:
Format:
epub, mobi, ibuk
Coraz więcej osób choruje na cukrzycę.
Coraz silniej tryb życia i styl żywienia sprzyjają zapadnięciu na tę chorobę.
Coraz więcej leków o zróżnicowanych mechanizmach działania ma do dyspozycji diabetolog.
Podstawowym elementem leczenia pozostaje jednak zmiana stylu życia. Oto właściwy kierunek: zwiększyć aktywność fizyczną, zmniejszyć masę ciała, ograniczyć liczbę przyjmowanych kalorii. W jaki sposób i dlaczego? Odpowiedzi na czasie udzielają specjaliści z Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
Nowoczesne źródło wiedzy o cukrzycy typu 2. Objaśnia mechanizm choroby i terapię. Uprzystępnia zasady żywienia. Zawiera przykładowe jadłospisy. Spośród poradników adresowanych do polskiego czytelnika wyróżnia się tym, że zgodnie z aktualnym stanem wiedzy przybliża:
• psychologiczne aspekty jedzenia i motywację do odchudzania
• znaczenie chorób współistniejących
• zasady zwiększaniu wysiłku fizycznego
• znaczenie super żywności i substancji słodzących.
Rok wydania | 2016 |
---|---|
Liczba stron | 184 |
Kategoria | Diabetologia |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-5141-4 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa IX | |
1. WSTĘP Andrzej Gawrecki | 1 |
Na czym polega cukrzyca typu 2? | 1 |
Dlaczego w cukrzycy typu działanie insuliny nie jest prawidłowe? | 2 |
Dlaczego warto kontrolować stężenie glukozy we krwi? | 4 |
Rys historyczny | 7 |
Jak leczono cukrzycę w starożytności? | 7 |
Skala zachorowań, epidemiologia zjawiska | 11 |
Aktualne metody leczenia cukrzycy typu 2 | 12 |
Jakie informacje dotyczące cukrzycy należy przekazać pacjentom? | 14 |
2. TRAWIENIE I BILANS ENERGETYCZNY Sylwia Karbowska | 15 |
Pożywienie jako źródło energii niezbędnej do życia | 15 |
Jakie składniki obecne w pożywieniu są niezbędne dla człowieka? | 16 |
W jaki sposób jedzenie, które dostarczymy, jest przez nas wykorzystywane, czyli losy pokarmu od talerza do komórek naszego organizmu | 17 |
Ile energii potrzebuje nasz organizm w ciągu doby? | 20 |
Bilans energetyczny | 23 |
3. PLAN ZDROWEGO ODŻYWIANIA Sylwia Karbowska | 25 |
Ustalenie prawidłowej masy ciała | 25 |
Jaka powinna być Twoja prawidłowa masa ciała? | 25 |
Ustalenie zapotrzebowania kalorycznego w ciągu doby | 27 |
Jak obliczyć zapotrzebowanie na kalorie w ciągu dnia? | 27 |
Ustalenie deficytu kalorycznego | 28 |
Ustalenie liczby posiłków w ciągu dnia | 29 |
Źródła pokarmów zaspokajające zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze w ciągu dnia | 32 |
Grupy produktów spożywczych dostarczających cennych składników odżywczych | 32 |
Białka, tłuszcze – czy podnoszą wartości cukru? | 33 |
Białka – do czego nam są potrzebne i jakie są ich źródła? | 33 |
Po co są nam potrzebne białka? | 35 |
Zapotrzebowanie na białko | 36 |
Gdzie możemy znaleźć białka? | 37 |
Tłuszcze – ich rola, zagrożenia i źródła w produktach spożywczych | 37 |
Węglowodany – zasadniczy składnik pokarmowy wpływający bezpośrednio na wzrost glikiemii | 43 |
Witaminy – niezbędne składniki pokarmowe | 46 |
Witamina „na zdrowe oczy”, czyli witamina A | 48 |
Witamina D – mocne kości | 49 |
Witamina E – witamina młodości | 50 |
Witamina K – na dobrą krzepliwość krwi | 50 |
Witamina C – witamina odporności | 51 |
Witaminy z grupy B | 52 |
Składniki mineralne – po co są nam potrzebne i jakie są ich źródła w pożywieniu | |
Wapń – niezbędny do budowy kości | 55 |
Magnez | 56 |
Sód i potas | 56 |
Żelazo | 57 |
Jak prawidłowo przyrządzać posiłki – zdrowe techniki kulinarne | 57 |
Jak dbać o prawidłowe wartości glikemii, jedząc poza domem? | 59 |
4. OD CZEGO ZALEŻĄ WARTOŚCI CUKRU Agata Juruć | 61 |
Indeks glikemiczny i jego wpływ na wartości glikemii | 61 |
Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu posiłku o wysokim IG? | 61 |
Co jeszcze wpływa na wartość IG? | 63 |
Czym jest ładunek glikemiczny? | 65 |
Rola błonnika pokarmowego w utrzymaniu prawidłowych wartości cukru | 66 |
Jakie korzyści wynikają ze spożywania błonnika? | 67 |
Źródła błonnika pokarmowego | 68 |
Kto nie powinien stosować diety wysokobłonnikowej? | 68 |
Substancje słodzące | 69 |
Stewia – naturalny słodzik dla diabetyków | 70 |
Czy warto stosować słodzik zamiast cukru? | 71 |
Napoje alkoholowe | 72 |
Produkty zalecane i niewskazane | 73 |
Jak prawidłowo czytać etykiety produktów spożywczych? | 75 |
Wartość energetyczna | 75 |
Wykaz składników | 76 |
Termin spożycia | 76 |
Dodatki do żywności | 77 |
Syrop glukozowo-fruktozowy | 78 |
Glutaminian sodu | 78 |
Izomery „trans” | 79 |
Właściwości superfoods w kuchni diabetyka | 80 |
Młody jęczmień | 80 |
Nasiona chia | 80 |
Quinoa | 81 |
Jagody goji | 81 |
Amarantus | 82 |
Spirulina | 82 |
Fakty i mity na temat żywienia i diet w cukrzycy | 83 |
Można jeść słodycze, ale przeznaczone dla diabetyków | 83 |
Warto pić sok z grejpfruta, bo skutecznie obniża stężenie cukru | 83 |
W trakcie słodzenia należy zastępować cukier biały cukrem brązowym lub miodem | 84 |
Cynamon pomaga w walce z wysokim stężeniem cukru | 84 |
Chory z cukrzycą powinien jeść mało i często | 85 |
Nie wolno łączyć chleba z wędliną ani ziemniaków z mięsem, ponieważ to sprzyja tyciu | 85 |
Warto łączyć szpinak z sokiem z cytryny lub kaszę gryczaną z natką pietruszki | 85 |
5. METODY LECZENIA A ZALECENIA ŻYWIENIOWE Andrzej Gawrecki | 87 |
Doustne leki przeciwcukrzycowe | 88 |
Leki zmniejszające insulinooporność, czyli uwrażliwiające organizm na działanie insuliny | 88 |
Leki zwiększające wydzielanie insuliny | 90 |
Leki zmniejszające wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego | 91 |
Leki zwiększające sekrecję insuliny zależnie od posiłku | 91 |
Leki powodujące cukromocz, czyli utratę cukru z moczem | 93 |
Insulinoterapia w cukrzycy typu 2 | 95 |
Co sprawia, że leczenie insuliną różni się u poszczególnych pacjentów? Metoda wielokrotnych wstrzyknięć insuliny a intensywna czynnościowa insulinoterapia | 99 |
Metoda wielokrotnych wstrzyknięć insuliny a żywienie osoby z cukrzycą typu 2 | 99 |
Metoda intensywnej czynnościowej insulinoterapii a żywienie osoby z cukrzycą typu 2 | 100 |
Mieszanki insulinowe a żywienie osoby z cukrzycą typu 2 | 102 |
Czy dwie iniekcje mieszanki w czasie doby wystarczą? | 104 |
Czy obojętne jest, ile czasu przed posiłkiem należy podać insulinę? | 104 |
Czy przy cukrzycy typu 2 może być stosowana osobista pompa insulinowa? | 105 |
6. WYSIŁEK FIZYCZNY W CUKRZYCY TYPU 2 Andrzej Gawrecki | 107 |
Rekomendacje dotyczące aktywności fizycznej dla osób z cukrzycą typu 2 | 108 |
Jak obliczyć tętno, które będzie oznaczało umiarkowany wysiłek fizyczny? | 110 |
Zasady podejmowania aktywności fizycznej przez osobę z cukrzycą typu 2 | 111 |
Doustne leki stosowane w leczeniu cukrzycy | 113 |
7. ŻYWIENIE W ZALEŻNOŚCI OD CHORÓB WSPÓŁISTNIEJĄCYCH Anna Duda-Sobczak | 115 |
Choroby nerek | 115 |
Przewlekła choroba nerek | 115 |
Kamica nerkowa | 118 |
Dna moczanowa | 120 |
Nadciśnienie tętnicze | 122 |
Postępowanie niefarmakologiczne | 122 |
Zalecane zmiany stylu życia | 122 |
Warto spróbować – dieta DASH | 124 |
Otyłość | 124 |
Dlaczego otyłość jest groźna dla zdrowia? | 125 |
Postępowanie w otyłości | 126 |
Zaburzenia gospodarki lipidowej | 131 |
Dlaczego zaburzenia gospodarki lipidowej są groźne? | 131 |
Kiedy spełnione będą kryteria dobrego wyrównania gospodarki lipidowej u osób z cukrzycą? | 132 |
Dlaczego nienasycone kwasy tłuszczowe są tak ważne dla zdrowia? | 133 |
Choroby przewodu pokarmowego | 134 |
Choroba refluksowa | 134 |
Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy | 136 |
Uchyłki jelita grubego | 139 |
Nieswoiste zapalenia jelit | 140 |
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego | 140 |
Choroba Leśniowskiego-Crohna | 141 |
Operacje bariatryczne | 143 |
Kiedy rozważać leczenie bariatryczne? | 144 |
Przeciwwskazania do zabiegu bariatrycznego | 144 |
Jakie są wyniki leczenia? | 145 |
Postępowanie po zabiegu | 145 |
8. PSYCHOLOGICZNE ASPEKTY JEDZENIA I MOTYWACJA DO ODCHUDZANIA Agata Juruć | 147 |
Psychologiczne czynniki związane z jedzeniem | 147 |
Jedzenie a stres | 149 |
Kiedy zgłosić się do specjalisty – zaburzenia jedzenia występujące w cukrzycy typu 2 | 151 |
Moja motywacja do odchudzania i plan działania | 153 |
JADŁOSPISY Sylwia Karbowska, Agata Juruć | 155 |
Jadłospis 1300 kcal | 156 |
Jadłospis 1700 kcal | 163 |
Piśmiennictwo | 172 |