POLECAMY
-24%
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
W dzisiejszych czasach ostrej konkurencji, często spowodowanej intensywnym rozwojem nowoczesnych technologii, kompetentny i innowacyjny konsument jest przedmiotem zainteresowania nie tylko producentów i sprzedawców dóbr konsumpcyjnych, ale także wielu organizacji o różnym charakterze i instytucji badawczych. Obecnie celem badań w tym zakresie jest ocena stopnia wdrożenia koncepcji zrównoważonej konsumpcji, której podstawę stanowią: planowanie, know-how, ekologia, etyka oraz świadomość lokalna. Zdiagnozowanie poziomu kompetencji, rodzaju zachowań, istniejącej ochrony prawnej i kategorii współczesnego konsumenta było głównym celem badawczym Autorów niniejszej publikacji. W przejrzysty sposób zaprezentowali oni wyniki swoich prac badawczych na polskim rynku dóbr konsumpcyjnych, wskazując w swoich wnioskach m.in. na konieczność zastępowania tradycyjnych metod i technik marketingowych rozwiązaniami nowoczesnymi, bardziej skutecznymi w oddziaływaniu zwłaszcza na konsumenta innowatora. Książka jest przeznaczona zarówno dla wszystkich osób zainteresowanych współczesnym konsumentem, a także dla organizacji i instytucji kształtujących politykę konsumencką oraz pracowników naukowych uczelni ekonomicznych.
Rok wydania | 2016 |
---|---|
Liczba stron | 200 |
Kategoria | Marketing, reklama |
Wydawca | PWE |
ISBN-13 | 978-83-208-2237-3 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Spis treści | |
Wprowadzenie | |
ROZDZIAŁ 1. Konsument a współczesne wyzwania cywilizacyjne | |
1.1. Globalna konsumpcja jako megatrend współczesnej konsumpcji | |
1.2. Wirtualizacja konsumpcji | |
1.3. Ekologizacja jako przejaw dbałości o środowisko naturalne | |
ROZDZIAŁ 2. Kompetencje i ich znaczenie dla kształtowania zachowań i postaw konsumentów | |
2.1. Kompetencje konsumentów | |
2.2. Kompetencje a zachowania konsumentów | |
2.3. Znaczenie kompetencji w kształtowaniu postaw konsumentów | |
ROZDZIAŁ 3. Zrównoważona konsumpcja a kompetencje konsumentów | |
3.1. Zrównoważona konsumpcja jako przedmiot badań | |
3.2. Problemy rozwoju idei zrównoważonej konsumpcji | |
3.3. Postawy konsumentów wobec zrównoważonej konsumpcji | |
ROZDZIAŁ 4. Innowacyjne zachowania w kontekście kompetencji konsumentów | |
4.1. Innowacyjne zachowania jako obszar badań współczesnej konsumpcji | |
4.2. Cechy innowacyjnych konsumentów | |
4.3. Wybór nowych produktów przez konsumentów | |
4.4. Wzory konsumpcji związane z nabywaniem i użytkowaniem nowych produktów | |
4.5. Innowacje na rynku żywności i związane z tym wybrane aspekty zachowań konsumentów | |
4.6. Bankowość mobilna jako forma innowacyjnego zachowania konsumentów | |
ROZDZIAŁ 5. Wiedza konsumentów a ochrona ich praw | |
5.1. Prawo do informacji a kompetencje konsumentów | |
5.2. Prawo do reklamacji a wiedza konsumentów | |
5.3. Instytucje i organizacje konsumenckie a świadomość konsumentów | |
ROZDZIAŁ 6. Segmentacja konsumentów według kompetencji | |
Zakończenie | |
Bibliografia | |