Technika opakowań

Technika opakowań

Podstawy, materiały, procesy wytwarzania

1 opinia

Format:

ibuk

RODZAJ DOSTĘPU

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa:

Najniższa cena z 30 dni: 7,49 zł  


7,49

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Książka zawiera informacje na temat stanu aktualnego i perspektyw rozwoju przemysłu opakowań oraz problemów natury technologicznej i materiałowej. Składa się z trzech części: podstawy opakowalnictwa, materiały i komponenty opakowań, procesy pakowania.


Część pierwsza dotyczy aspektów społecznych i przepisów prawnych związanych z opakowaniami, funkcji opakowań, zagadnień ochrony środowiska i marketingu opakowań.

W części drugiej przedstawiono podstawowe materiały stosowane do produkcji opakowań (szkło, papier, metal) oraz opisano nowoczesne rozwiązania w tej dziedzinie wykorzystujące materiały z tworzyw sztucznych, a także zamknięcia opakowań, kleje do opakowań.
W części trzeciej omówiono maszyny i urządzenia stosowane w procesie pakowania oraz linie pakujące. Poruszono w niej również zagadnienia projektowania opakowań i techniki druku stosowane w produkcji opakowań.


Rok wydania2014
Liczba stron772
KategoriaMateriałoznawstwo
WydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
ISBN-13978-83-01-17846-8
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  W ramach wstępu XIII
  Informacje o redaktorach XIX
  Przedmowa XXI
  
  Część. Podstawy opakowalnictwa     1
  
  1. Opakowalnictwo i społeczeństwo     3
  
  1.1. Wstęp: zarys historii opakowalnictwa     3
  1.2. Wydarzenia społeczne: zmiany wzorców konsumpcji i ich wpływ na opakowania     4
  1.3. Rozwój biznesu: wpływ globalizacji i nowoczesny handel detaliczny     6
  1.4. Rozmaite poziomy opakowań: pierwotny (podstawowy), wtórny (dodatkowy) i trzeciorzędowy     8
  1.5. Wykorzystanie materiałów opakowaniowych i ich rozwój     8
  1.6. Środowiskowa perspektywa: odpowiedzialne wykorzystanie zasobów naturalnych     11
  
  2. Opakowania w łańcuchu logistycznym     12
  
  2.1. Wprowadzenie     12
  2.2. Rozwój, budowa i współzależność segmentów globalnego łańcucha dostaw opakowań     15
  2.3. Opakowanie jako sposób dostarczania rozwiązań efektywnych kosztowo     18
  2.4. Wyzwania w łańcuchu dostaw     25
  2.5. Istotność szkoleń     29
  2.6. Źródła dodatkowych informacji i wskazówek     30
  2.7. Bibliografia     30
  
  3. Funkcje opakowań     32
  
  3.1. Wprowadzenie     32
  3.2. Zabezpieczenie     33
  3.3. Ochrona produktu     35
  3.4. Utrwalanie     54
  3.5. Stosowanie opakowania do zapewniania wygody użytkowania     62
  3.6. Opakowanie jako źródło informacji o produkcie     64
  3.7. Opakowanie wspomagające sprzedaż     65
  3.8. Podsumowanie     65
  3.9. Źródła dodatkowych informacji i wskazówek     66
  3.10. Bibliografia     67
  
  4. Ustawodawstwo dotyczące opakowań     68
  
  4.1. Wstęp     68
  4.2. Akty legislacyjne dotyczące opakowalnictwa     70
  4.3. Ustawodawstwo odnoszące się do jakości i bezpieczeństwa produktów podczas ich wytwarzania, dystrybucji, magazynowania i stosowania     70
  4.4. Akty legislacyjne dotyczące uczciwości w handlu     76
  4.5. Akty prawne odnoszące się do ochrony środowiska przyrodniczego     79
  4.6. Wymogi prawne w handlu zagranicznym     82
  4.7. Źródła dodatkowych informacji     83
  4.8. Rola związków zawodowych     83
  4.9. Co jest prawnie wymagane, a co stanowi dobrą praktykę     84
  4.10. Metody umożliwiające uzyskanie zgodności     85
  4.11. Konsekwencje nieprzestrzegania ustawodawstwa     85
  4.12. Źródła dodatkowych informacji i porad     86
  4.13. Oświadczenie     87
  
  5. Opakowalnictwo a zrównoważony rozwój     88
  
  5.1. Wstęp: po co się trudzić?     88
  5.2. Pojęcia podstawowe     89
  5.3. Odpady     91
  5.4. Zgodność z ustawodawstwem     92
  5.5. Ponowne (wielokrotne) użycie i odzysk opakowań     102
  5.6. Opakowania odpowiedzialne środowiskowo     107
  5.7. Zgodność z dobrowolnymi umowami     109
  5.8. Zaburzenie klimatu     111
  5.9. Źródła dodatkowych informacji i porad     116
  
  6. Opakowania i marketing     118
  
  6.1. Wprowadzenie     118
  6.2. Definicja marketingu     119
  6.3. Rola marketingu     121
  6.4. Wpływ marki i opakowania na promocję i reklamę produktów     127
  6.5. Znakowanie i kompozycja marketingowa     129
  6.6. Promocja marki     132
  6.7. Znaczenie spójności komunikacji     133
  6.8. Korzystanie z narzędzi i technik badania rynku w celu określenia potrzeb klientów     136
  6.9. Źródła dodatkowych informacji     143
  
  Część II. Materiały opakowaniowe i elementy opakowań     145
  
  7. Opakowania szklane     147
  
  7.1. Wstęp     147
  7.2. Zalety i wady szkła jako materiału opakowaniowego     149
  7.3. Produkcja szkła     151
  7.4. Formowanie pojemników szklanych     152
  7.5. Odprężanie     155
  7.6. Uszlachetnianie     155
  7.7. Kontrola opakowań     156
  7.8. Tolerancje wymiarowe     157
  7.9. Konstrukcja opakowań     158
  7.10. Zdobienie i etykietowanie opakowań szklanych     162
  7.11. Pozostałe procesy szklarskie     163
  7.12. Źródła dodatkowych informacji i porad     164
  
  8. Sztywne opakowania metalowe     165
  
  8.1. Wprowadzenie do opakowań metalowych     165
  8.2. Surowce     173
  8.3. Wytwarzanie sztywnych opakowań metalowych     182
  8.4. Zamknięcia metalowe     209
  8.5. Porównanie kosztów wytwarzania: surowce i procesy kształtowania     213
  8.6. Wymagania techniczne opakowań     216
  8.7. Procesy zdobienia     218
  8.8. Wpływ na środowisko przyrodnicze     221
  8.9. Bibliografia     223
  
  9. Opakowania z folii aluminiowej     224
  
  9.1. Wprowadzenie     224
  9.2. Przetwarzanie aluminium     227
  9.3. Oczyszczanie (rafinacja)     230
  9.4. Wytapianie     230
  9.5. Produkcja folii aluminiowej     232
  9.6. Wykańczanie folii, powłoki i lakiery     234
  9.7. Drukowanie i wytłaczanie     236
  9.8. Wykorzystanie folii aluminiowej do wytwarzania laminatów     237
  9.9. Folie metalizowane aluminium     240
  9.10. Zakończenie     242
  9.11. Podziękowania     243
  9.12. Źródła dodatkowych informacji i porad     244
  
  10. Opakowania papierowe i tekturowe     245
  
  10.1. Wstęp     245
  10.2. Właściwości papieru i tektury     247
  10.3. Surowce     258
  10.4. Proces roztwarzania     260
  10.5. Wstępna obróbka włókien w celu poprawy wydajności     265
  10.6. Produkcja papieru i tektury     270
  10.7. Procesy przetwarzania papieru (poniżej 250 g/m2)     282
  10.8. Procesy przetwarzania tektury (ponad 250 g/m2)     295
  10.9. Źródła dodatkowych informacji i porad     313
  
  11. Opakowania z tektury falistej     315
  
  11.1. Wstęp     315
  11.2. Materiały do tektury falistej     317
  11.3. Procesy wytwarzania tektury falistej     322
  11.4. Wzory pudeł z tektury falistej     327
  11.5. Zdobienie i nadrukowywanie na pudła z tektury falistej     334
  11.6. Specjalna obróbka tektury     335
  11.7. Testowanie materiałów i pojemników z tektury     335
  11.8. Źródła dodatkowych informacji i porad     340
  
  12. Podstawy chemii polimerów stosowanych w opakowalnictwie     341
  
  12.1. Wprowadzenie     341
  12.2. Podstawowe zasady polimeryzacji     343
  12.3. Polimeryzacja addycyjna (łańcuchowa lub koordynacyjna) polimerów     345
  12.4. Polimeryzacja kondensacyjna (stopniowa)     349
  12.5. Kopolimeryzacja i polimeryzacja z sieciowaniem     352
  12.6. Czynniki wpływające na charakterystykę polimerów     354
  12.7. Źródła dodatkowych informacji i porad     370
  
  13. Właściwości tworzyw sztucznych stosowanych do produkcji materiałów opakowaniowych     372
  
  13.1. Wstęp     372
  13.2. Rynek tworzyw sztucznych     373
  13.3. Właściwości tworzyw sztucznych i ich znaczenie w opakowalnictwie     375
  13.4. Tworzywa sztuczne powszechnie stosowane w opakowalnictwie     379
  13.5. Polimery specjalne stosowane w opakowalnictwie     391
  13.6. Biopolimery     399
  13.7. Wnioski/podsumowanie     403
  13.8. Źródła dodatkowych informacji     403
  
  14. Procesy produkcji materiałów opakowaniowych z tworzyw sztucznych     405
  
  14.1. Wstęp     405
  14.2. Wytłaczanie     407
  14.3. Formowanie arkuszy i folii     410
  14.4. Uszlachetnianie folii     426
  14.5. Termoformowanie     435
  14.6. Formowanie wtryskowe     439
  14.7. Wtryskiwanie wielokomponentowe     446
  14.8. Porównanie metody formowania wtryskowego i termoformowania     449
  14.9. Formowanie z rozdmuchiwaniem     451
  14.10. Aspekty środowiskowe związane z opakowaniami z tworzyw sztucznych     459
  14.11. Źródła dodatkowych informacji     460
  
  15. Zamknięcia opakowań     461
  
  15.1. Wprowadzenie: rola zamknięć opakowań     461
  15.2. Rodzaje zamknięć opakowań     463
  15.3. Zamknięcia wciskane i nakładane     463
  15.4. Zamknięcia gwintowane     467
  15.5. Zakrywki z zaczepem     474
  15.6. Zaciskane zamknięcie koronowe     475
  15.7. Odrywane wieczka uszczelniające     476
  15.8. Zamknięcia zabezpieczone     476
  15.9. Opakowania bezpieczne dla dzieci     480
  15.10. Zamknięcia dozujące i dawkujące     481
  15.11. Testowanie funkcjonowania zamknięcia     484
  15.12. Bibliografia i źródła dodatkowych informacji     485
  
  16. Kleje do opakowań     486
  
  16.1. Wprowadzenie     486
  16.2. Kleje w opakowaniach     487
  16.3. Teorie klejenia     487
  16.4. Rodzaje klejów     490
  16.5. Wybór odpowiedniego kleju     498
  16.6. Metody aplikacji kleju     498
  16.7. Ocena funkcjonowania kleju     499
  16.8. Rozwiązywanie problemów z klejeniem     500
  16.9. Podstawowa terminologia dotycząca klejów     502
  16.10. Źródła dodatkowych informacji i porad     503
  
  17. Etykiety do opakowań     504
  
  17.1. Wstęp     504
  17.2. Trendy w rozwoju etykiet     506
  17.3. Etykiety samoprzylepne (wrażliwe na nacisk)     506
  17.4. Jak producent etykiety podchodzi do pracy?     507
  17.5. Mokry klej (etykiety gumowane)     510
  17.6. Etykiety wtapiane     513
  17.7. Termokurczliwe etykiety tulejowe     514
  17.8. Wybór techniki druku     515
  17.9. Specyfikacje etykiet     516
  17.10. Co może pójść nie tak?     517
  17.11. Rynek etykiet     518
  17.12. Rewolucja cyfrowa     519
  17.13. Wnioski i przyszłe trendy     519
  17.14. Źródła dodatkowych informacji i porad     520
  
  Część III. Procesy pakowania     521
  
  18. Projektowanie i rozwój opakowań     523
  
  18.1. Wstęp     523
  18.2. Badania     529
  18.3. Projekt koncepcyjny     539
  18.4. Analiza przypadku: jogurt dla dzieci     549
  18.5. Wnioski     558
  18.6. Źródła dodatkowych informacji i porad     558
  18.7. Literatura     559
  
  19. Drukowanie opakowań     560
  
  19.1. Wstęp     560
  19.2. Światło i kolor     561
  19.3. Opis barwy     562
  19.4. Widzenie koloru     563
  19.5. Addytywne i subtraktywne mieszanie barw     564
  19.6. Inne czynniki wpływające na kolor     566
  19.7. Druk kolorowy     568
  19.8. Projektowanie grafiki, reprodukcje i przygotowanie     577
  19.9. Opcje odbitek próbnych i proces zatwierdzania     585
  19.10. Technologiczne aspekty procesu drukowania     587
  19.11. Inne techniki stosowane w poligrafii     608
  19.12. Kontrola jakości opakowań     612
  19.13. Literatura     616
  
  20. Maszyny pakujące i operacje na liniach pakujących     619
  
  20.1. Wprowadzenie     619
  20.2. Linia pakująca     619
  20.3. Przygotowanie opakowań     621
  20.4. Urządzenia napełniające i napełnianie     623
  20.5. Zamykanie i zgrzewanie opakowań     637
  20.6. Etykietowanie     641
  20.7. Pakowanie do pudeł     645
  20.8. Operacje formowania, napełniania i zamykania, pakowanie w systemie FFS     646
  20.9. Owijanie produktów folią termokurczliwą i rozciągliwą     652
  20.10. Pakowanie w modyfikowanej atmosferze (MAP)     653
  20.11. Inne maszyny owijające     654
  20.12. Systemy kodowania     655
  20.13. Wyposażenie na końcach linii pakujących     656
  20.14. Jakościowe aspekty procesów pakowania     660
  20.15. Rozwiązywanie problemów na linii pakującej     672
  20.16. Źródła dodatkowych informacji i porad     673
  
  21. Zarządzanie ryzykiem w opakowalnictwie     674
  
  21.1. Wprowadzenie     674
  21.2. Cykl życia opakowań w łańcuchu dostaw     676
  21.3. Systemy warunków wstępnych oraz elementy kontrolne     683
  21.4. Identyfikacja zagrożeń i ocena ryzyka     688
  21.5. Normy (standardy techniczne) wykorzystywane w przemyśle     698
  21.6. Literatura     705
  
  Dane kontaktowe Autorów     706
  Słownik terminów     708
  Słownik angielsko-polski     708
  Słownik polsko-angielski     721
  Skorowidz     735
RozwińZwiń