EBOOKI WYDAWCY
Wydawca:
Format:
ibuk
Główną przyczyną niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza są niedobory tego pierwiastka w diecie, związane z niewiedzą i wynikającymi z niej błędami żywieniowymi. Modyfikacja codziennego jadłospisu pozwala w większości przypadków odzyskać zdrowie. W książce znajdują sie interesujące przepisy na potrawy bogate w żelazo i kwas foliowy - składniki, które są szczególnie ważne w profilaktyce anemii.
Rok wydania | 2007 |
---|---|
Liczba stron | 232 |
Kategoria | Poradniki medyczne |
Wydawca | PZWL Wydawnictwo Lekarskie |
ISBN-13 | 978-83-200-3504-9 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
EBOOKI WYDAWCY
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Przedmowa | 5 |
Część ogólna | 9 |
Żywienie a niedokrwistość | 9 |
Niedokrwistość z niedoboru żelaza | 10 |
Przyczyny występowania niedokrwistości | 10 |
Objawy niedokrwistości | 11 |
Zapotrzebowanie na energię i podstawowe składniki pokarmowe | 11 |
Zapotrzebowanie na energię | 12 |
Zapotrzebowanie na białko | 13 |
Zapotrzebowanie na tłuszcze | 15 |
Zapotrzebowanie na węglowodany | 17 |
Zapotrzebowanie na błonnik, czyli włókno pokarmowe | 19 |
Zapotrzebowanie na niektóre witaminy | 20 |
Witamina A | 21 |
Witamina E | 21 |
Witamina C | 22 |
Witamina B2 | 22 |
Witamina B6 | 23 |
Witamina B12 | 23 |
Kwas foliowy | 24 |
Zapotrzebowanie na niektóre składniki mineralne | 24 |
Żelazo | 24 |
Miedź | 26 |
Zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej | 26 |
Zachowanie równowagi wodnej | 27 |
Wpływ różnych czynników na przyswajalność niektórych witamin i składników mineralnych | 27 |
Zapobieganie stratom witamin w żywności | 29 |
źródła składników odżywczych | 30 |
Produkty zbożowe | 30 |
Nasiona roślin strączkowych | 31 |
Produkty mleczne | 31 |
Ziemniaki | 32 |
Warzywa i owoce | 33 |
Tłuszcze | 33 |
Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory | 34 |
Jaja | 34 |
Cukier i słodycze | 34 |
Substancje szkodliwe w żywności | 34 |
Miary gospodarcze | 36 |
Naczynia kuchenne | 37 |
Zioła przyprawowe | 38 |
Warzywa przyprawowe | 40 |
Przyprawy korzenne | 40 |
Sposoby przyrządzania potraw | 40 |
Zasady planowania jadłospisów w niedokrwistości | 42 |
Przykład dziesięciodniowego jadłospisu | 45 |
Część szczegółowa | 49 |
Buliony i zakwasy | 49 |
Zupy | 51 |
Przygotowanie wywaru z warzyw | 51 |
Przygotowanie wywaru z owoców | 52 |
Przygotowanie zup mlecznych | 52 |
Przygotowanie głównego składnika zupy | 52 |
Podprawianie zup | 52 |
Przyprawianie zup | 53 |
Przepisy | 53 |
Dodatki do zup | 68 |
Przepisy | 69 |
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, dziczyzny i ryb | 73 |
Obróbka wstępna mięsa | 73 |
Obróbka mięsa właściwa (termiczna) | 74 |
Potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych | 75 |
Przepisy | 75 |
Potrawy z drobiu i dziczyzny | 94 |
Przepisy | 94 |
Potrawy z ryb | 110 |
Przepisy | 110 |
Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb | 121 |
Przepisy | 121 |
Potrawy jarskie | 137 |
Przepisy | 138 |
Potrawy z warzyw | 155 |
Obróbka wstępna | 155 |
Obróbka termiczna | 157 |
Surówki | 158 |
Przepisy | 158 |
Sałatki | 166 |
Przepisy | 166 |
Warzywa gotowane | 171 |
Przepisy | 171 |
Sosy | 182 |
Sosy zimne | 183 |
Przepisy | 183 |
Sosy gorące | 186 |
Przepisy | 186 |
Sosy do potraw słodkich | 189 |
Przepisy | 189 |
Chleb domowy | 192 |
Przepisy | 192 |
Dodatki do pieczywa | 199 |
Przepisy | 199 |
Desery | 204 |
Przepisy | 204 |
Wypieki domowe | 211 |
Przepisy | 211 |
Napoje | 216 |
Przepisy | 217 |
Piśmiennictwo | 223 |
Spis potraw | 224 |