INNE EBOOKI AUTORA
Praca zbiorowa
Format:
ibuk
W aktualnym, czwartym numerze czasopisma Nauki Inżynierskie i Technologie opublikowano 9 prac.
We wstępie do poprzedniego, trzeciego numeru NIT wskazano, jak duże znaczenie ma prawidłowe skonstruowanie abstraktu pracy: „Dobre streszczenie powinno zawierać następujące elementy: cel pracy, zastosowane metody, najważniejsze wyniki, konkluzje oraz ustosunkowanie się do ewentualnie postawionej hipotezy”. Kolejnym ważnym elementem wpływającym na ocenę jakości pracy jest właściwie przygotowany wstęp. San Francisco Edit (http://www.sfedit.net/intro.pdf) podaje kilkanaście ważnych kroków prowadzących do napisania dobrego wstępu.
Przede wszystkim należy zapoznać czytelnika z aktualnym stanem wiedzy na dany temat. Nie może to jednak być podejście zbyt szerokie, a cytowane prace powinny mieć bezpośredni związek i wpływ na podjęty problem badawczy. Przegląd literatury powinien pomóc zorientować się, w którym miejscu jesteśmy, jakie są niewiadome, „białe plamy”, jakie kierunki badawcze wydają się obiecujące ze względu na możliwość wykorzystania wyników badań w praktyce przemysłowej czy zainicjowania kolejnych poszukiwań w danym obszarze. Staramy się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego istnieje potrzeba przeprowadzenia określonych badań, a tym samym ustalamy, jakie jest znaczenie naszej pracy. Ta część wstępu jest doskonałym kryterium oceny wiedzy autorów na dany temat, ich umiejętności krótkiego, zwięzłego scharakteryzowania i przedyskutowania wyników i osiągnięć innych badaczy, co pozwoli na pełne zrozumienie problemu przez czytelnika, jak też na przekonanie go, że ranga postawionego przez nich problemu jest ważna, a propozycja badawcza ma znamiona nowatorskości. Stąd ogromna troska redaktorów wszystkich liczących się czasopism, aby przegląd literatury dokonany przez autorów był pełny i obejmował cytowania zarówno z innych czasopism, jak i z czasopisma, w którym praca ma być wydrukowana.
Kolejnym, niezwykle ważnym elementem dobrego wprowadzenia jest właściwe sprecyzowanie celu badawczego. Bardzo istotne jest też jasne określenie hipotezy badawczej, chociaż niestety autorzy często z niej rezygnują. Hipoteza badawcza jest ważnym elementem, łączącym tytuł i cel pracy z jej podsumowaniem. Kiedy mamy hipotezę badawczą, podsumowanie nie będzie tylko zestawem najważniejszych wniosków wynikających z wyników analiz, ale jego treść będzie wzbogacona o komentarz dotyczący argumentów przemawiających za przyjęciem lub odrzuceniem postawionej hipotezy. We wstępie podaje się także, jakie zastosowano metody badawcze, powinno się także wyjaśnić zastosowane skróty oraz specjalistyczne terminy.
Podsumowując: literaturowe solidne umocowanie problemu badawczego, dobre określenie celu i hipotezy badawczej, określenie znaczenia, rangi, potrzeby przeprowadzenia badań, opis zastosowanych metod niezbędnych do rozwiązania problemu, zidentyfikowanie wszystkich pytań, zarówno tych pozostawionych do chwili obecnej bez odpowiedzi, jak i tych wygenerowanych przez proponowane badania, powinno stanowić o dobrze przygotowanym wstępie pracy naukowej.
Przykład wstępu przygotowanego zgodnie z przytoczonymi zaleceniami znajdziemy w niniejszym zeszycie w opracowaniu pt. Przyspieszone badania trwałości wybranych barwników roślinnych.
Zgodnie z obowiązującymi trendami i zdrowym rozsądkiem, aby utrzymać się na rynku, również wydawniczym, powinniśmy stawiać na jakość, cały czas monitorować nasze produkty i je ulepszać. Redaktor NIT 4 odwołuje się celowo do jednej z prac, aby wskazać, jak powinien wyglądać dobrze napisany wstęp, gdyż jest on tym, czym wystawa w sklepie – albo zachęca, albo zniechęca do jego odwiedzenia. I czy nam się to podoba czy nie, tak po prostu jest. Dlatego doskonalmy jakość naszych wstępów. Nawet najbardziej interesująca i wartościowa praca zyskuje i mobilizuje do jej przeczytania, gdy ma dobrze przygotowany wstęp.
Rok wydania | 2013 |
---|---|
Liczba stron | 124 |
Kategoria | Przemysł spożywczy |
Wydawca | Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wstęp | 7 |
Adam Ekielski, Małgorzata Powałka, Tomasz Żelaziński: Przyspieszone badania trwałości wybranych barwników roślinnych | 9 |
Ewa Flaczyk, Agnieszka Charzyńska, Monika Przeor, Józef Korczak: Akceptacja produktów żywnościowych na podstawie informacji na opakowaniach w zależności od wieku, wiedzy żywieniowej i płci konsumentów | 20 |
Elżbieta Gąsiorek, Ewa Walaszczyk, Waldemar Podgórski: Makuch słonecznikowy jako substrat do równoczesnej syntezy kwasu szczawiowego oraz enzymów celulolitycznych i ksylanolitycznych przez Aspergillus niger | 39 |
Dominika Guzek, Iwona Wojtasik-Kalinowska, Agnieszka Wierzbicka, Dominika Głąbska: Zróżnicowanie wybranych wyróżników jakości mięsa świń z tuczu ukierunkowanego i standardowego. Wyniki wstępne | 50 |
Joanna Kaniewska, Grażyna Gozdecka, Marek Domoradzki, Anna Szambowska: Przydatność przetwórcza i charakterystyka owoców jagody kamczackiej i jej przetworów | 58 |
Mariusz S. Kubiak, Marek Jakubowski, Włodzimierz Dolata: Optymalizacja procesu i elementów konstrukcji komory wędzarniczej z wykorzystaniem innowacyjnych narzędzi – modelowania CFD | 68 |
Kamil Łacny, Małgorzata Janczar-Smuga: Postęp techniczny i technologiczny w produkcji słodu | 77 |
Anna Marietta Salejda, Małgorzata Korzeniowska, Grażyna Krasnowska: Zachowania konsumentów na rynku mięsa | 94 |
Krzysztof Siemianowski, Jerzy Szpendowski, Krzysztof Bohdziewicz, Piotr Kołakowski, Joanna Żylińska, Jacek K. Bardowski: Wartość odżywcza twarogu kwasowego otrzymanego z mleka zagęszczonego wyparnie oraz metodą ultrafiltracji (UF) | 111 |