Dietoterapia

1 opinia

Format:

epub, mobi, ibuk

DODAJ DO ABONAMENTU

WYBIERZ RODZAJ DOSTĘPU

71,40  119,00

Format: epub, mobi

 

Dostęp online przez myIBUK

WYBIERZ DŁUGOŚĆ DOSTĘPU

Cena początkowa: 119,00 zł (-40%)

Najniższa cena z 30 dni: 71,40 zł  


71,40

w tym VAT

TA KSIĄŻKA JEST W ABONAMENCIE

Już od 24,90 zł miesięcznie za 5 ebooków!

WYBIERZ SWÓJ ABONAMENT

Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki.


W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób.
Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki.
Publikacja będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się dietetyką, studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.


Rok wydania2014
Liczba stron462
KategoriaŻywienie
WydawcaPZWL Wydawnictwo Lekarskie
ISBN-13978-83-200-4838-4
Numer wydania1
Język publikacjipolski
Informacja o sprzedawcyePWN sp. z o.o.

Ciekawe propozycje

Spis treści

  Autorzy V
  Przedmowa VII
  
  1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowiekaEwa Lange     1
  
  1.1. Zapasy energii w organizmie     1
  1.2. Całkowite dobowe wydatki energetyczne organizmu     2
  1.3. Bilans energii     4
  1.4. Aktywność fizyczna     5
  1.5. Obliczanie wartości wydatków energetycznych     9
  1.6. Ustalanie zapotrzebowania na energię     13
  Piśmiennictwo     18
  
  2. WęglowodanyEwa Lange     19
  
  2.1. Charakterystyka węglowodanów     19
  2.2. Metabolizm węglowodanów     20
  2.3. Znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu człowieka     23
  2.3.1. Charakterystyka błonnika pokarmowego     23
  2.3.2. Źródła błonnika pokarmowego w diecie     24
  2.3.3. Właściwości prozdrowotne     25
  2.3.4. Znaczenie błonnika pokarmowego w dietoprofilaktyce i dietoterapii zaparć    26
  2.3.5. Znaczenie błonnika pokarmowego w uchyłkowatości jelita grubego     27
  2.3.6. Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju nowotworów jelita grubego    27
  2.3.7. Znaczenie błonnika pokarmowego w rozwoju kamicy pęcherzyka żółciowego    28
  2.3.8. Rola błonnika pokarmowego w rozwoju zaburzeń przemiany lipidowej oraz węglowodanowej w organizmie     28
  2.3.9. Ograniczenia i przeciwwskazania do stosowania diety bogatoresztkowej     30
  2.4. Indeks glikemiczny żywności i jego znaczenie w dietoprofilaktyce i dietoterapii     31
  2.4.1. Definicja indeksu i ładunku glikemicznego     31
  2.4.2. Znaczenie fizjologiczne produktów i posiłków o różnym indeksie glikemicznym     32
  2.4.3. Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny produktów spożywczych     33
  2.4.4. Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych     34
  2.4.5. Znaczenie indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego diety dla zdrowia    37
  Piśmiennictwo     40
  
  3. BiałkoDominika Głąbska, Dariusz Włodarek     43
  
  3.1. Budowa chemiczna białek     43
  3.2. Podział i charakterystyka aminokwasów i białek     45
  3.3. Metabolizm białka     47
  3.4. Rola aminokwasów i białka w organizmie     49
  3.5. Źródła pokarmowe białka     50
  3.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia białka     53
  Piśmiennictwo     54
  
  4. TłuszczeDominika Głąbska, Dariusz Włodarek     55
  
  4.1. Budowa chemiczna tłuszczów     55
  4.2. Podział i źródła kwasów tłuszczowych     58
  4.3. Metabolizm tłuszczu     61
  4.4. Rola tłuszczu w organizmie     63
  4.5. Źródła pokarmowe tłuszczu     65
  4.6. Konsekwencje niedostatecznego i nadmiernego spożycia tłuszczu     65
  Piśmiennictwo     70
  
  5. WitaminyDominika Głąbska, Dariusz Włodarek     71
  
  5.1. Charakterystyka ogólna     71
  5.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach     74
  5.2.1. Witamina A     74
  5.2.2. Witamina D     81
  5.2.3. Witamina E     85
  5.2.4. Witamina K     88
  5.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie     92
  5.3.1. Witamina B1     92
  5.3.2. Witamina B2     97
  5.3.3. Witamina B3 (PP)     101
  5.3.4. Witamina B5     104
  5.3.5. Witamina B6     107
  5.3.6. Witamina B8 (H)     111
  5.3.7. Witamina B9     113
  5.3.8. Witamina B12     117
  5.3.9. Witamina C     120
  5.3.10. Cholina     125
  Piśmiennictwo     127
  
  6. Składniki mineralneDominika Głąbska, Dariusz Włodarek     128
  
  6.1. Charakterystyka ogólna     128
  6.2. Wapń     130
  6.3. Fosfor     133
  6.4. Potas     136
  6.5. Siarka     139
  6.6. Sód     141
  6.7. Chlor     144
  6.8. Magnez     146
  6.9. Żelazo     150
  6.10. Fluor     153
  6.11. Cynk     156
  6.12. Miedź     159
  6.13. Jod     163
  6.14. Mangan     165
  6.15. Selen     168
  6.16. Chrom     171
  Piśmiennictwo     173
  
  7. Klasyfikacja dietDariusz Włodarek, Ewa Lange     174
  
  7.1. Żywienie podstawowe     179
  7.2. Charakterystyka diety łatwo strawnej     182
  7.3. Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji     186
  7.3.1. Dieta płynna     186
  7.3.2. Dieta płynna wzmocniona     187
  7.3.3. Dieta papkowata     187
  7.4. Charakterystyka diety bogatoresztkowej     188
  Piśmiennictwo     191
  
  8. Wybrane choroby przewodu pokarmowegoDariusz Włodarek     192
  
  8.1. Choroba refluksowa przełyku     192
  8.2. Choroba wrzodowa     195
  8.3. Zespół jelita drażliwego (IBS)     200
  8.3.1. Błonnik pokarmowy w terapii zespołu jelita drażliwego     205
  8.3.2. Probiotyki     205
  8.4. Przewlekłe zapalenie trzustki     206
  8.4.1. Przewlekłe zapalenie trzustki a cukrzyca     210
  8.5. Wybrane choroby wątroby     211
  8.5.1. Funkcje wątroby     211
  8.5.2. Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby w okresie wyrównania     212
  8.5.3. Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach wątroby i powikłaniach – zalecenia szczegółowe     216
  Piśmiennictwo     223
  
  9. Wybrane diety eliminacyjneEwa Lange     225
  
  9.1. Dieta bezglutenowa – podstawa leczenia celiakii     225
  9.1.1. Etiopatogeneza celiakii     225
  9.1.2. Charakterystyka diety bezglutenowej     229
  9.1.3. Wartość odżywcza produktów bezglutenowych     234
  9.2. Dietoterapia alergii pokarmowych     237
  9.2.1. Definicja i objawy alergii pokarmowej     237
  9.2.2. Alergeny pokarmowe     238
  9.2.3. Leczenie dietetyczne alergii pokarmowych     243
  9.3. Dieta niskofenyloalaninowa stosowana w leczeniu fenyloketonurii     246
  9.3.1. Etiopatogeneza i diagnostyka fenyloketonurii     246
  9.3.2. Dietoterapia fenyloketonurii     247
  9.3.3. Tolerancja na fenyloalaninę u osób chorych na fenyloketonurię     249
  Piśmiennictwo     250
  
  10. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłościEwa Lange     252
  
  10.1. Definicja i klasyfikacja otyłości     252
  10.1.1. Ocena zawartości tkanki tłuszczowej w ciele     254
  10.1.2. Prawidłowa i należna masa ciała     256
  10.1.3. Otyłość metaboliczna     257
  10.2. Epidemiologia otyłości     257
  10.3. Etiologia otyłości     259
  10.3.1. Czynniki genetyczne warunkujące powstawanie otyłości     259
  10.3.2. Czynniki biologiczne i farmakologiczne warunkujące powstawanie otyłości     260
  10.3.3. Czynniki środowiskowe warunkujące powstawanie otyłości     261
  10.4. Znaczenie bilansu energetycznego i mechanizmów regulacji spożycia pożywienia w otyłości i redukcji masy ciała     263
  10.5. Rezerwy energii w organizmie     265
  10.6. Skutki zdrowotne otyłości     268
  10.7. Cele leczenia otyłości     269
  10.8. Metody leczenia otyłości     272
  10.9. Dietoterapia otyłości     274
  10.9.1. Diety niskoenergetyczne     274
  10.9.2. Dieta bardzo niskoenergetyczna     282
  10.9.3. Diety niekonwencjonalne     285
  10.10. Aktywność fizyczna jako element wspomagania redukcji masy ciała     287
  10.11. Inne metody leczenia otyłości     288
  Piśmiennictwo     289
  
  11. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycyEwa Lange     291
  
  11.1. Definicja procesu miażdżycowego i rozwój jego powikłań     291
  11.2. Czynniki ryzyka rozwoju powikłań miażdżycy     292
  11.3. Dieta o zmodyfikowanej zawartości kwasów tłuszczowych     295
  11.3.1. Znaczenie nasyconych kwasów tłuszczowych     295
  11.3.2. Znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych     296
  11.3.3. Znaczenie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych     298
  11.3.4. Znaczenie izomerów przestrzennych nienasyconych kwasów tłuszczowych     299
  11.4. Znaczenie innych niż kwasy tłuszczowe składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii powikłań miażdżycy     301
  11.4.1. Sterole i stanole roślinne     301
  11.4.2. Węglowodany i błonnik pokarmowy     301
  11.4.3. Rodzaj białka w diecie     302
  11.4.4. Naturalne antyoksydanty     303
  11.5. Programy profilaktyki cholesterolowej     305
  11.5.1. Zalecenia praktyczne w diecie o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych     307
  Piśmiennictwo     310
  
  12. CukrzycaDariusz Włodarek, Lucyna Kozłowska     311
  
  12.1. Podział cukrzycy     312
  12.1.1. Znaczenie zmniejszenia nadmiernej masy ciała w leczeniu cukrzycy     312
  12.2. Podstawowe zasady terapii dietetycznej w cukrzycy     314
  12.2.1. Zalecenia PTD dotyczące leczenia cukrzycy ciężarnych     318
  12.3. Wymienniki węglowodanowe, białkowe i tłuszczowe     319
  Piśmiennictwo     322
  
  13. Hiperurykemia i dna moczanowaLucyna Kozłowska     323
  
  13.1. Definicja i epidemiologia     323
  13.2. Rola składników pokarmowych w terapii hiperurykemii i dny moczanowej     325
  Piśmiennictwo     334
  
  14. Nadciśnienie tętniczeLucyna Kozłowska     335
  
  14.1. Definicja i klasyfikacja nadciśnienia tętniczego     335
  14.2. Epidemiologia nadciśnienia tętniczego     336
  14.3. Terapia dietetyczna     337
  14.3.1. Redukcja masy ciała     338
  14.3.2. Ograniczenie spożycia sodu i zwiększenie spożycia potasu     340
  14.3.3. Wpływ pozostałych składników diety na ciśnienie tętnicze krwi     342
  14.4. Dieta DASH     348
  Piśmiennictwo     350
  
  15. Przewlekła choroba nerekLucyna Kozłowska     352
  
  15.1. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia zachowawczego     352
  15.1.1. Definicja i klasyfikacja przewlekłej choroby nerek     352
  15.1.2. Epidemiologia przewlekłej choroby nerek     356
  15.1.3. Dietoterapia przewlekłej choroby nerek w okresie leczenia zachowawczego    357
  15.1.4. System wymienników stosowany w dietoterapii przewlekłej choroby nerek     365
  15.2. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (dializoterapia)     383
  15.2.1. Epidemiologia schyłkowej niewydolności nerek     383
  15.2.2. Zalecenia dietetyczne dla pacjentów dializowanych     384
  15.3. Przewlekła choroba nerek – okres leczenia nerkozastępczego (przeszczepienie nerki)     400
  15.3.1. Statystyki dotyczące przeszczepiania nerek w Polsce     400
  15.3.2. Zaburzenia występujące u pacjentów po przeszczepieniu nerki     400
  15.3.3. Zalecenia dotyczące wartości energetycznej diety i spożycia makroskładników pokarmowych     402
  15.3.4. Zalecenia dotyczące spożycia składników mineralnych i witamin     407
  Piśmiennictwo     408
  
  16. Kamice układu moczowegoLucyna Kozłowska     410
  
  16.1. Epidemiologia i etiologia kamic układu moczowego     410
  16.2. Rodzaje kamic układu moczowego     411
  16.3. Rozpoznanie rodzaju i przyczyn powstawania kamic układu moczowego     418
  16.4. Rola składników pokarmowych w terapii kamicy układu moczowego     420
  Piśmiennictwo     430
  
  17. NiedokrwistośćDariusz Włodarek     431
  
  17.1. Niedokrwistość z niedoboru żelaza     433
  17.2. Niedokrwistość megaloblastyczna     436
  Piśmiennictwo     441
  
  Skorowidz     442
RozwińZwiń