INNE EBOOKI AUTORA
Wydawca:
Format:
ibuk
Najpopularniejszy od lat podręcznik chemii analitycznej!
Chemia analityczna, jeden z najstarszych działów chemii, potrzebna jest wszędzie tam, gdzie konieczne jest określenie lub sprawdzenie składu chemicznego różnych surowców i produktów. Z jej metod korzysta się we wszystkich dziedzinach nauk przyrodniczych i technicznych, w gospodarce i w życiu codziennym.
W drugim tomie kolejnego, zmienionego i unowocześnionego wydania podręcznika Chemia analityczna przedstawiono metody rozdzielania związków chemicznych oraz chemiczne metody analizy ilościowej – nadal stosowane metody wagowe i miareczkowe oraz nowoczesne metody spektrofotometryczne.
Z ważniejszych zmian warto wymienić:
- omówienie analizy spektrofotometrycznej,
- nowe wersje opisu reakcji i metod utleniania i redukcji,
- ujednolicenie zapisu zgodnie ze światową tendencją w literaturze chemicznej.
Książka jest przeznaczona dla studentów chemii, farmacji i innych, pokrewnych kierunków studiów, a także dla chemików posługujących się metodami chemii analitycznej w pracy zawodowej.
Rok wydania | 2008 |
---|---|
Liczba stron | 412 |
Kategoria | Chemia analityczna |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-14157-8 |
Numer wydania | 10 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
1. Zagadnienia ogólne | 11 |
1.1.Metody analizy ilościowej | 11 |
1.1.1. Skala metod | 11 |
1.1.2. Analiza śladowa | 12 |
1.1.3. Podział metod analizy ilościowej | 13 |
1.1.4. Chemia analityczna branżowa | 15 |
1.1.5 .Metody znormalizowane | 15 |
1.1.6.Ogólny schemat przebiegu analizy ilościowej | 16 |
1.1.7. Kryteria wyboru metody | 17 |
1.2. Pobieranie próbek | 18 |
1.2.1. Ogólne zasady pobierania próbek | 18 |
1.2.2. Pobieranie próbek gazów | 19 |
1.2.3. Pobieranie próbek cieczy | 19 |
1.2.4. Pobieranie próbek ciał stałych | 21 |
1.2.5. Rozdrabnianie i zmniejszanie próbek | 22 |
1.3. Woda w próbkach | 23 |
1.4. Rozkład próbek | 24 |
1.4.1. Rozpuszczanie próbek | 24 |
1.4.2. Stapianie próbek i osadów z topnikami | 30 |
1.4.3. Mineralizacja próbek organicznych | 37 |
1.4.4. Inne metody rozkładu | 39 |
1.5 .Ocena wyników analizy | 40 |
1.5.1. Dokładność, precyzja, czułość | 40 |
1.5.2. Błędy w analizie ilościowej | 44 |
1.5.3. Statystyczne kryteria oceny wyników | 46 |
1.5.4. Przedstawianie wyników analizy | 50 |
1.6. Literatura chemii analitycznej | 52 |
1.6.1. Czasopisma | 52 |
1.6.2. Literatura książkowa | 54 |
2. Metody rozdzielania i zagęszczania | 59 |
2.1. Metody strąceniowe | 59 |
2.1.1. Wprowadzenie | 59 |
2.1.2. Strąceniowe rozdzielanie makroskładnikow | 60 |
2.1.3. Oddzielanie śladów z zastosowaniem nośnikow | 64 |
2.1.4. Przykłady metod rozdzielania | 65 |
2.2. Ekstrakcja | 71 |
2.2.1. Wprowadzenie | 71 |
2.2.2. Układy ekstrakcyjne | 73 |
2.2.3. Zastosowanie ekstrakcji w analizie | 82 |
2.2.4. Technika ekstrakcji | 85 |
2.2.5. Przykłady metod rozdzielania | 89 |
2.3. Metody oparte na lotności substancji | 96 |
2.3.1. Wprowadzenie | 96 |
2.3.2. Zastosowania w analizie | 97 |
2.3.3. Przykłady metod rozdzielania | 99 |
2.4. Wymiana jonowa | 103 |
2.4.1. Wprowadzenie | 103 |
2.4.2. Przebieg reakcji wymiany jonowej | 105 |
2.4.3. Technika stosowania jonitów | 111 |
2.4.4. Zastosowanie jonitów w analizie | 113 |
2.4.5 .Przykłady metod rozdzielania | 115 |
3. Analiza wagowa | 121 |
3.1. Wiadomości wstępne | 121 |
3.1.1. Wprowadzenie | 121 |
3.1.2. Ogólne podstawy strącania osadów | 122 |
3.2. Wagi i ważenie | 124 |
3.2.1. Wagi i zasada ich działania | 124 |
3.2.2. Ważenie na wagach analitycznych | 127 |
3.2.3. Naczynia do odważania | 129 |
3.3. Czynności i sprzęt | 130 |
3.3.1. Strącanie osadów | 130 |
3.3.2. Oddzielanie osadów | 134 |
3.3.3. Suszenie i prażenie osadów | 140 |
3.4. Wagowe metody oznaczania | 147 |
3.4.1. Przegląd metod | 147 |
3.4.2. Przykłady wagowych metod oznaczania | 150 |
4. Analiza miareczkowa. Część ogólna | 173 |
4.1. Wiadomości wstępne | 173 |
4.1.1. Wprowadzenie | 173 |
4.1.2. Klasyfikacja metod miareczkowych | 174 |
4.1.3. Punkt równoważnikowy (PR) i punkt końcowy (PK) miareczkowania. Miano roztworu | 174 |
4.1.4. Wskaźniki PK miareczkowania | 175 |
4.1.5. Typy metod miareczkowych | 176 |
4.2. Technika analizy miareczkowej | 177 |
4.2.1. Odmierzanie objętości cieczy | 177 |
4.2.2. Naczynia miarowe | 178 |
4.2.3. Mycie naczyń miarowych | 182 |
4.2.4. Sprawdzanie naczyń miarowych | 183 |
4.2.5. Użytkowanie kolb miarowych i pipet | 185 |
4.2.6. Wykonanie miareczkowania | 187 |
5. Analiza miareczkowa. Alkacymetria | 190 |
5.1. Podstawy teoretyczne | 190 |
5.1.1. Uwagi ogólne | 190 |
5.1.2. Wskaźniki pH | 191 |
5.1.3. Miareczkowanie mocnego kwasu (zasady) mocną zasadą (kwasem) | 195 |
5.1.4. Miareczkowanie słabego kwasu mocną zasadą i słabej zasady mocnym kwasem | 199 |
5.1.5. Miareczkowanie wieloprotonowych kwasów (zasad) oraz mieszanin kwasów (zasad) | 203 |
5.1.6. Miareczkowanie w środowiskach nie wodnych | 207 |
5.2. Metody alkacymetryczne | 212 |
5.2.1. Przygotowanie roztworów mianowanych | 212 |
5.2.2. Przykłady oznaczeń alkalimetrycznych | 218 |
5.2.3. Przykłady oznaczeń acydymetrycznych | 221 |
5.2.4. Przykłady oznaczeń w środowisku nie wodnym | 228 |
6. Analiza miareczkowa. Kompleksometria | 232 |
6.1. Podstawy teoretyczne | 232 |
6.1.1. Wstęp | 232 |
6.1.2. Krzywe miareczkowania kompleksometrycznego | 233 |
6.1.3. Wskaźniki stosowane w kompleksometrii | 237 |
6.2. Miareczkowanie roztworem EDTA | 241 |
6.2.1. Wprowadzenie | 241 |
6.2.2. Przygotowanie 0,01 M roztworu EDTA | 242 |
6.2.3. Przykłady miareczkowania roztworem EDTA | 243 |
6.3. Inne metody kompleksometryczne | 250 |
6.3.1. Miareczkowanie roztworem rtęci(II). Merkurymetria | 250 |
6.3.2. Miareczkowanie roztworem AgNO3 | 252 |
7. Analiza miareczkowa. Redoksometria | 254 |
7.1. Podstawy teoretyczne | 254 |
7.1.1. Uwagi ogólne | 254 |
7.1.2. Krzywe miareczkowania redoks | 255 |
7.1.3. Wskaźniki redoks | 258 |
7.2. Manganometria | 262 |
7.2.1. Wprowadzenie | 262 |
7.2.2. Przygotowanie 0,02 M roztworu KMnO4 | 263 |
7.2.3. Przykłady oznaczeń manganometrycznych | 266 |
7.3. Cerometria | 274 |
7.3.1. Wprowadzenie | 274 |
7.3.2. Przygotowanie 0,1 M roztworu Ce(SO4)2 | 275 |
7.3.3. Przykłady oznaczeń cerometrycznych | 275 |
7.4. Chromianometria | 277 |
7.4.1. Wprowadzenie | 277 |
7.4.2. Przygotowanie 0,015M roztworu K2Cr2O7 | 278 |
7.4.3. Przykłady oznaczeń chromianometrycznych | 278 |
7.5. Bromianometria | 280 |
7.5.1. Wprowadzenie | 280 |
7.5.2. Przygotowanie 0,015 M roztworu KBrO3 | 281 |
7.5.3. Przykłady oznaczeń bromianometrycznych | 281 |
7.6. Jodometria | 285 |
7.6.1. Wprowadzenie | 285 |
7.6.2. Przygotowanie 0,1 M roztworu Na2S2O3 | 287 |
7.6.3. Przygotowanie 0,05M roztworu jodu | 290 |
7.6.4. Przykłady oznaczeń jodometrycznych | 291 |
7.7. Tytanometria | 298 |
7.7.1. Wprowadzenie | 298 |
7.7.2. Przygotowanie 0,1 M roztworu TiCl3 | 299 |
7.7.3. Przykład oznaczenia tytanometrycznego | 301 |
8. Analiza miareczkowa strąceniowa | 303 |
8.1. Podstawy teoretyczne | 303 |
8.1.1. Uwagi ogólne | 303 |
8.1.2. Krzywe miareczkowania | 304 |
8.1.3. Wskaźniki w miareczkowaniu strąceniowym | 307 |
8.2. Argentometria | 310 |
8.2.1. Wprowadzenie | 310 |
8.2.2. Przygotowanie 0,1 M roztworu AgNO3 | 311 |
8.2.3. Przykłady oznaczeń argentometrycznych | 311 |
8.3. Inne metody strąceniowe | 315 |
8.3.1. Wprowadzenie | 315 |
8.3.2. Miareczkowanie roztworem K4[Fe(CN)6)] | 315 |
9. Analiza spektrofotometryczna | 319 |
9.1. Wprowadzenie | 319 |
9.2. Aparatura. Techniki spektrofotometryczne | 321 |
9.3. Metody spektrofotometryczne | 323 |
9.3.1. Czułość, precyzja, dokładność, selektywność | 323 |
9.3.2. Układy barwne | 325 |
9.3.3. Wykonanie oznaczenia spektrofotometrycznego | 327 |
9.4. Przykłady metod spektrofotometrycznych | 330 |
9.4.1. Oznaczanie antymonu metodą rodaminy B | 331 |
9.4.2. Oznaczanie azotu w postaci amoniaku metodą Nesslera | 332 |
9.4.3. Oznaczanie boru metodą błękitu metylenowego | 333 |
9.4.4. Oznaczanie chromu w postaci Cr2O2-7 | 334 |
9.4.5. Oznaczanie chromu za pomocą 1,5-difenylokarbazydu | 336 |
9.4.6. Oznaczanie cyrkonu za pomocą arsenazo III | 337 |
9.4.7. Oznaczanie fosforu(V) w postaci błękitu fosforomolibdenowego | 338 |
9.4.8. Oznaczanie glinu za pomocą chromazurolu S i CTA | 339 |
9.4.9. Oznaczanie manganu w postaci MnO-4 | 340 |
9.4.10. Oznaczanie manganu za pomocą formaldoksymu | 341 |
9.4.11. Oznaczanie miedzi za pomocą kuprizonu | 343 |
9.4.12. Oznaczanie molibdenu metodą rodankową | 343 |
9.4.13. Oznaczanie niklu(IV) za pomocą dimetyloglioksymu | 344 |
9.4.14. Oznaczanie ołowiu metodą ditizonową | 345 |
9.4.15. Oznaczanie srebra za pomocą ditizonu | 347 |
9.4.16. Oznaczanie tytanu metodą nadtlenkową | 349 |
9.4.17. Oznaczanie żelaza(III) metodą rodankową | 350 |
9.4.18. Oznaczanie żelaza(II) za pomocą 1,10-fenantroliny | 352 |
10. Analiza materiałów | 354 |
10.1. Minerały i rudy | 354 |
10.1.1. Analiza glinokrzemianu | 354 |
10.1.2. Analiza wapniaka i dolomitu | 360 |
10.1.3. Analiza rudy żelaza | 363 |
10.1.4. Analiza pirytu | 365 |
10.2. Metale i stopy | 367 |
10.2.1. Analiza stali | 367 |
10.2.2. Analiza mosiądzu | 377 |
10.2.3. Analiza stopu łożyskowego | 379 |
10.2.4. Analiza stopu aluminiowego | 382 |
10.3. Nawozy sztuczne | 386 |
10.3.1. Analiza saletry | 386 |
10.3.2. Analiza superfosfatu | 387 |
10.3.3. Analiza soli potasowej | 388 |
10.4.Materiały różne | 389 |
10.4.1. Analiza wody | 389 |
10.4.2. Analiza śladowa popiołu roślinnego | 398 |
Skorowidz | 401 |