INNE EBOOKI AUTORA
Wydawca:
Format:
ibuk
Chemia analityczna jest nauką interdyscyplinarną. Z koniecznością ustalenia lub sprawdzenia składu różnych materiałów spotykamy się na każdym kroku, we wszystkich dziedzinach nauk przyrodniczych i technicznych, w gospodarce i w życiu codziennym.
W pierwszym tomie podręcznika omówiona została teoria podstawowych reakcji analitycznych, a zatem reakcje kwas-zasada, reakcje tworzenia się kompleksów, reakcje redoks, reakcje strącania osadów, reakcje w środowisku stopionych soli i reakcje kinetyczne. Zaprezentowano również niektóre reakcje związków organicznych.
W dalszej części materiału przedstawiono nieorganiczną analizę jakościową, która – poprzez wprowadzenie w podstawowe czynności analityczne i poznanie charakterystycznych reakcji kationów i anionów nieorganicznych, a także głównych metod ich rozdzielania – jest dobrym uzupełnieniem wykładu chemii nieorganicznej od strony poznania właściwości chemicznych pierwiastków i ich ważniejszych związków.
Niniejsza pozycja jest kolejnym, zmienionym i unowocześnionym wydaniem podręcznika. Z ważniejszych zmian warto wymienić:
• omówienie analizy spektrofotometrycznej,
• nowe wersje opisu reakcji i metod utleniania i redukcji,
• ujednolicenie zapisu zgodnie ze światową tendencją w literaturze chemicznej.
Książka jest przeznaczona dla studentów chemii, farmacji i innych, pokrewnych kierunków studiów, a także dla chemików posługujących się metodami chemii analitycznej w pracy zawodowej.
Rok wydania | 2008 |
---|---|
Liczba stron | 392 |
Kategoria | Chemia analityczna |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-14156-1 |
Numer wydania | 10 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
INNE EBOOKI AUTORA
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
Wykaz ważniejszych symboli | 13 |
1. Zagadnienia ogólne | 15 |
1.1.Wstęp | 15 |
1.2. Zarys historii chemii analitycznej | 16 |
1.3. Laboratorium analityczne | 18 |
1.3.1. Sprzęt metalowy | 19 |
1.3.2. Sprzęt ze szkła, kwarcu i porcelany | 19 |
1.3.3. Sprzęt z tworzyw sztucznych, gumy i drewna | 21 |
1.4. Woda. Odczynniki chemiczne | 21 |
1.4.1.Woda stosowana w laboratorium | 21 |
1.4.2. Odczynniki chemiczne | 24 |
1.5. Roztwory. Wyrażanie stężeń | 26 |
1.6. Bezpieczeństwo pracy w laboratorium analitycznym | 29 |
1.7. Literatura | 30 |
2. Równowagi w roztworach | 32 |
2.1. Uwagi wstępne | 32 |
2.2. Prawo działania mas. Stała równowagi | 34 |
2.3. Aktywność. Siła jonowa | 36 |
2.4. Stała i stopień dysocjacji | 40 |
3. Reakcje kwas–zasada | 46 |
3.1. Pojęcia kwasu i zasady | 46 |
3.1.1.Wprowadzenie | 46 |
3.1.2. Teoria Bronsteda | 47 |
3.2. Iloczyn jonowywody. Pojęcie pH | 51 |
3.3. Wartości pH roztworów kwasów i zasad | 54 |
3.3.1. Stałe dysocjacji. Obliczanie pH roztworów | 54 |
3.3.2. Wskaźniki pH | 61 |
3.4. Reakcje kwasów z zasadami | 62 |
3.4.1. Układ mocny kwas–mocna zasada | 62 |
3.4.2. Układ mocny kwas–słaba zasada | 63 |
3.4.3. Układ słaby kwas–mocna zasada | 66 |
3.4.4. Układ słaby kwas–słaba zasada | 69 |
3.5. Kwasy i zasady wieloprotonowe | 71 |
3.6. Reakcje hydrolizy | 74 |
3.7. Roztwory buforowe | 76 |
3.7.1. Efekt buforowy | 77 |
3.7.2. Pojemność buforowa | 81 |
3.8. Kwasy i zasady w analizie chemicznej | 84 |
4. Reakcje tworzenia się kompleksów | 88 |
4.1.Wstęp | 88 |
4.2. Równowagi reakcji kompleksowania | 90 |
4.2.1. Stałe równowagi reakcji | 90 |
4.2.2. Stopniowe tworzenie się kompleksów | 92 |
4.2.3. Warunkowe stałe trwałości | 95 |
4.2.4. Wpływ pH na reakcje kompleksowania | 97 |
4.3. Struktura kompleksów | 99 |
4.3.1. Kompleksy proste | 99 |
4.3.2. Liczba koordynacyjna. Wiązania | 100 |
4.3.3. Kompleksy chelatowe | 102 |
4.3.4. Asocjaty jonowe | 105 |
4.3.5. Kompleksy wielordzeniowe | 107 |
4.4. Ligandy i metale tworzące kompleksy | 108 |
4.4.1. Ligandy. Atomy ligandowe | 108 |
4.4.2. Zdolność metali do tworzenia kompleksów | 111 |
4.5. Niektóre właściwości kompleksów | 113 |
4.5.1. Labilność i bierność kompleksów | 113 |
4.5.2. Rozpuszczalność ligandów i kompleksów w wodzie | 114 |
4.5.3. Barwność ligandowi kompleksów | 116 |
4.6. Reakcje maskowania | 117 |
4.7. Zastosowanie kompleksów w analizie | 120 |
5. Reakcje utleniania–redukcji | 127 |
5.1. Podstawy reakcji redoks | 127 |
5.2. Potencjały redoks | 130 |
5.3. Przebieg reakcji redoks | 135 |
5.3.1. Równowagi reakcji | 135 |
5.3.2. Reakcje zahamowane i katalizowane | 136 |
5.3.3. Amfoteryczne substancje redoks | 138 |
5.3.4. Wskaźniki redoks | 139 |
5.4. Wpływ środowiska na reakcje redoks | 140 |
5.4.1. Wpływ kwasowości | 140 |
5.4.2. Wpływ kompleksowania | 143 |
5.4.3. Formalne (rzeczywiste) potencjały redoks | 147 |
5.5. Zastosowanie reakcji redoks w analizie | 148 |
5.5.1. Utleniacze i reduktory | 148 |
5.5.2. Reakcje redoks w analizie jakościowej | 151 |
6. Reakcje strącania osadów | 152 |
6.1. Iloczyn rozpuszczalności i rozpuszczalność | 152 |
6.2. Wpływ pH na reakcje strącania osadów | 160 |
6.2.1. Substancje o charakterze amfoterycznym | 160 |
6.2.2. Sole słabych kwasów | 165 |
6.2.3. Wpływ reakcji strącania na pH roztworu | 169 |
6.3. Wpływ kompleksowania na reakcje strącania | 169 |
6.3.1. Strącanie w obecności czynnika kompleksującego | 170 |
6.3.2. Rozpuszczanie osadów | 171 |
6.3.3. Maskowanie | 172 |
6.4. Reakcje strącania a reakcje redoks | 173 |
6.5. Osady analityczne i ich czystość | 175 |
6.6. Strącanie z roztworów homogenicznych | 177 |
7. Inne reakcje analityczne | 178 |
7.1. Reakcje w środowisku stopionych soli | 178 |
7.2. Reakcje kinetyczne | 180 |
7.3. Reakcje związków organicznych | 183 |
8. Ogólne zagadnienia analizy jakościowej | 187 |
8.1. Wstęp | 187 |
8.1.1. Skala analizy chemicznej | 188 |
8.1.2. Czułość (wykrywalność) | 188 |
8.2. Metody rozdzielania | 190 |
8.2.1. Metody strąceniowe | 190 |
8.2.2. Metody ekstrakcyjne | 191 |
8.2.3. Metody wykorzystujące lotność substancji | 193 |
8.2.4. Wymiana jonowa | 194 |
8.3. Metody analizy jakościowej | 196 |
8.3.1. Analiza wybiórcza i systematyczna | 197 |
8.3.2. Analiza kroplowa | 197 |
8.3.3. Analiza mikrokrystaloskopowa | 198 |
8.3.4. Tworzenie barwnych pereł | 199 |
8.3.5. Spektroskopia emisyjna atomowa w analizie jakościowej. Barwienie płomienia | 200 |
8.4. Analityczny podział pierwiastków | 201 |
8.4.1. Analityczny podział kationów | 202 |
8.4.2. Analityczny podział anionów | 205 |
8.5. Technika analizy jakościowej | 207 |
8.5.1. Wykonanie analizy w skali półmikro | 207 |
8.5.2. Zastosowanie tioacetamidu w analizie jakościowej | 209 |
9. Wykrywanie kationów | 211 |
9.1. Grupowe reakcje kationów | 211 |
9.1.1. Reakcje z chlorkami | 211 |
9.1.2. Reakcje z siarczkami w środowisku kwasowym | 213 |
9.1.3. Reakcje z siarczkami w środowisku amoniakalnym | 217 |
9.1.4. Reakcje z wodorotlenkami metali alkalicznych | 219 |
9.1.5. Reakcje z amoniakiem | 225 |
9.1.6. Reakcje z węglanami metali alkalicznych | 226 |
9.1.7. Reakcje z węglanem amonu | 228 |
9.1.8. Reakcje z fosforanami | 229 |
9.1.9. Reakcje z siarczanami | 231 |
9.1.10. Reakcje z chromianami | 232 |
9.1.11. Reakcje z jodkami | 233 |
9.1.12. Reakcje z fluorkami | 234 |
9.1.13. Reakcje z cyjankami | 235 |
9.1.14. Reakcje ze szczawianami | 237 |
9.1.15. Reakcje z 8-hydroksychinoliną | 237 |
9.2. Analityczna charakterystyka kationów | 238 |
9.2.1. Srebro Ag | 239 |
9.2.2. Rtęć Hg | 241 |
9.2.3. Ołów Pb | 243 |
9.2.4. Tal Tl | 245 |
9.2.5. Bizmut Bi | 247 |
9.2.6. Miedź Cu | 248 |
9.2.7. Kadm Cd | 251 |
9.2.8. Ren Re | 252 |
9.2.9 . Arsen As | 253 |
9.2.10. Antymon Sb | 256 |
9.2.11. Cyna Sn | 259 |
9.2.12. German Ge | 261 |
9.2.13. Molibden Mo | 262 |
9.2.14. Wolfram W | 264 |
9.2.15. Złoto Au | 266 |
9.2.16. Platynowce | 267 |
9.2.17. Kobalt Co | 269 |
9.2.18. Nikiel Ni | 271 |
9.2.19. Cynk Zn | 273 |
9.2.20. Mangan Mn | 274 |
9.2.21. Żelazo Fe | 276 |
9.2.22. Wanad V | 280 |
9.2.23. Uran U | 281 |
9.2.24. Ind In | 283 |
9.2.25. Gal Ga | 283 |
9.2.26. Glin Al | 284 |
9.2.27. Chrom Cr | 286 |
9.2.28. Tytan Ti | 288 |
9.2.29 Cyrkon Zr i hafn Hf | 290 |
9.2.30. Tor Th | 291 |
9.2.31. Cer Ce | 292 |
9.2.32. Pierwiastki ziem rzadkich | 293 |
9.2.33. Niob Nb i tantal Ta | 294 |
9.2.34. Beryl Be | 295 |
9.2.35. Wapń Ca | 296 |
9.2.36. Stront Sr | 298 |
9.2.37. Bar Ba | 299 |
9.2.38. Magnez Mg | 300 |
9.2.39 Potas K | 302 |
9.2.40. Sod Na | 304 |
9.2.41. Lit Li | 305 |
9.2.42. Rubid Rb i cez Cs | 306 |
9.2.43. Jon amonu NH+4 | 306 |
9.3. Schematy analizy mieszaniny kationów | 307 |
9.4. Postępowanie w obecności przeszkadzających anionów | 317 |
9.4.1. Sposoby oddzielania fosforanów | 317 |
9.4.2. Sposoby oddzielania innych anionów | 318 |
10. Wykrywanie anionów | 320 |
10.1. Wstępne reakcje anionów | 320 |
10.1.1. Reakcje z rozcieńczonym kwasem siarkowym(solnym) | 320 |
10.1.2. Reakcje ze stężonym kwasem siarkowym | 322 |
10.1.3. Reakcje z azotanem srebra | 323 |
10.1.4. Reakcje z chlorkiem baru | 325 |
10.1.5. Reakcje z jodkiem potasu | 325 |
10.1.6. Reakcje z jodem | 326 |
10.1.7. Reakcje z nadmanganianem potasu | 327 |
10.2. Analityczna charakterystyka anionów | 328 |
10.2.1. Fluor F | 328 |
10.2.2. Chlor Cl | 329 |
10.2.3. Brom Br | 333 |
10.2.4. Jod I | 335 |
10.2.5. Siarka S | 337 |
10.2.6. Selen Se | 342 |
10.2.7. Tellur Te | 343 |
10.2.8. Azot N | 344 |
10.2.9 .Fosfor P | 347 |
10.2.10. Węgiel C | 348 |
10.2.11. Krzem Si | 355 |
10.2.12. Bor B | 356 |
10.3. Postępowanie w obecności kationów przeszkadzających | 357 |
11. Badanie próbek materiałów | 359 |
11.1. Wstępne oględziny i próby | 359 |
11.1.1. Zabarwienie | 359 |
11.1.2. Zapach | 359 |
11.1.3. Ogrzewanie i prażenie | 360 |
11.1.4. Barwienie płomienia palnika | 361 |
11.1.5. Tworzenie barwnych pereł | 361 |
11.2. Rozpuszczanie (rozkład) próbki | 361 |
11.2.1. Rozpuszczanie w wodzie | 361 |
11.2.2. Rozpuszczanie w kwasach i alkaliach | 362 |
11.2.3. Stapianie próbek z topnikami | 363 |
11.3. Analiza soli i ich mieszanin | 365 |
11.4. Analizametali i stopów | 369 |
11.4.1. Analiza stali | 371 |
11.4.2. Analiza stali stopowej | 371 |
11.4.3. Analiza mosiądzu | 373 |
11.4.4. Analiza brązu | 373 |
11.4.5. Analiza stopu glinu | 374 |
11.5. Analiza rud i minerałów | 376 |
11.5.1. Analiza krzemianów i glinokrzemianów | 376 |
11.5.2. Analiza minerałów węglanowych | 377 |
11.5.3. Analiza innych minerałów | 377 |
Skorowidz | 379 |