POLECAMY
Autor:
Wydawca:
Format:
pdf, ibuk
Książka obejmuje całość zagadnień związanych z odpornością chwastów na herbicydy. Zawiera podstawową wiedzę, wyjaśnia przyczyny powstawania odporności i podaje sposoby ograniczenia jej rozwoju; opisuje mechanizmy działania herbicydów, które mają wpływ na rozwój odporności chwastów.
Jest to publikacja dla studentów rolnictwa, ogrodnictwa i biologii, nauczycieli akademickich, pracowników naukowych instytutów badawczych. Może być pomocna dla nauczycieli i uczniów średnich szkół rolniczych i ogrodniczych, a także doradców w zakresie ochrony roślin, pracujących zarówno w państwowych jednostkach doradczych, jak i firmach produkujących i dystrybuujących środki ochrony roślin. Może też być przydatna dla osób zajmujących się uprawą roślin i produkcją rolną.
Rok wydania | 2014 |
---|---|
Liczba stron | 276 |
Kategoria | Botanika |
Wydawca | Wydawnictwo Naukowe PWN |
ISBN-13 | 978-83-01-17596-2 |
Numer wydania | 1 |
Język publikacji | polski |
Informacja o sprzedawcy | ePWN sp. z o.o. |
POLECAMY
Ciekawe propozycje
Spis treści
I. Wstęp | 11 |
II. Biologia i ekologia chwastów w zależności od długości życia osobniczego i sposobu rozmnażania | 14 |
II.1. Chwasty krótkotrwałe | 16 |
II.2. Chwasty dwuletnie | 17 |
II.3. Chwasty wieloletnie | 18 |
II.4. Chwasty cebulkowe | 20 |
III. Biologia wybranych gatunków chwastów i jej znaczenie w rozwoju odporności | 21 |
III.1. Miotła zbożowa – Apera spica-venti (L.) P.B | 24 |
III.2. Wyczyniec polny – Alopecurus myosuroides Huds | 28 |
III.3. Owies głuchy – Avena fatua L. | 30 |
III.4. Chwastnica jednostronna – Echinochloa crus-galli (L.) P.B | 32 |
III.5. Włośnica sina – Setaria pumila (Poir.) Roem. & Schult | 34 |
III.6. Komosa biała – Chenopodium album L | 36 |
III.7. Szarłat szorstki – Amaranthus retroflexus L | 38 |
III.8. Chaber bławatek – Centaurea cyanus L | 40 |
III.9. Maruna bezwonna – Matricaria maritima L. ssp. inodora (L.) Dostal | 42 |
III.10. Rumian polny – Anthemis arvensis L | 44 |
III.11. Rumianek pospolity – Matricaria chamomilla L | 46 |
III.12. Starzec zwyczajny – Senecio vulgaris L | 48 |
III.13. Przymiotno kanadyjskie – Conyza canadensis (L.) Cronq | 50 |
III.14. Żółtlica drobnokwiatowa – Galinsoga parviflora Cav | 52 |
III.15. Fiołek polny – Viola arvensis Murray | 54 |
III.16. Przytulia czepna – Galium aparine L | 56 |
III.17. Mak polny – Papaver rhoeas L | 58 |
III.18. Gwiazdnica pospolita – Stellaria media (L.) Vill | 60 |
III.19. Tasznik pospolity – Capsella bursa-pastoris (L.) Med | 62 |
III.20. Tobołki polne – Thlaspi arvense L | 64 |
III.21. Gorczyca polna – Sinapis arvensis L | 66 |
III.22. Rzodkiew świrzepa – Raphanus raphanistrum L | 68 |
III.23. Rdestówka powojowata – Fallopia convolvulus (L.) Á. Löve | 70 |
III.24. Poziewnik szorstki – Galeopsis tetrahit L | 72 |
IV. Rozwój badań nad herbicydami | 74 |
V. Historia odporności chwastów na herbicydy | 77 |
V.1. Problem odporności chwastów w świecie | 77 |
V.2. Problem odporności chwastów w Polsce | 83 |
V.3. Zakres występowania odporności – obecny stan odporności w liczbach | 86 |
VI. Mechanizm i sposób działania herbicydów | 91 |
VI.1. Wpływ herbicydów na procesy biochemiczne i fizjologiczne roślin | 92 |
VI.2. Reakcja roślin na herbicydy | 93 |
VI.3. Klasyfikacja herbicydów według mechanizmu działania | 94 |
VI.3.1. Inhibitory fotosyntezy w fotosystemie II (PS II) | 96 |
VI.3.2. Inhibitory fotosyntezy w fotosystemie I | 97 |
VI.3.3. Inhibitory syntazy acetylomleczanowej (ALS) – syntazy kwasu acetylohydroksylowego (AHAS) | 98 |
VI.3.4. Inhibitory karboksylazy acetylokoenzymu A (ACCazy) | 99 |
VI.3.5. Inhibitory wzrostu i rozwoju (syntetyczne auksyny) | 100 |
VI.3.6. Inhibitory syntazy kwasu 5-endolopirogrono-3-fosfoszikimowego (EPSP) | 101 |
VI.3.7. Inhibitory syntetazy glutaminowej | 102 |
VI.3.8. Inhibitory biosyntezy celulozy | 103 |
VI.3.9. Inhibitory podziału komórki | 103 |
VI.3.10. Inhibitory biosyntezy kwasów tłuszczowych | 104 |
VI.3.11. Inhibitory biosyntezy karotenoidów (herbicydy powodujące zanik chlorofilu) | 105 |
VI.3.12. Inhibitory oksydazy protoporfirynogenowej (PPO) | 106 |
VII. Mechanizm odporności chwastów na herbicydy | 108 |
VII.1. Odporność związana z miejscem działania herbicydu (target-site) | 111 |
VII.1.1. Odporność na inhibitory fotosyntezy w fotosystemie II (PS II) | 112 |
VII.1.2. Odporność na inhibitory syntazy acetylomleczanowej (ALS/AHAS) | 117 |
VII.1.3. Odporność na inhibitory karboksylazy acetylokoenzymu A (ACCazy) | 122 |
VII.1.4. Odporność na glifosat | 126 |
VII.1.5. Odporność na inhibitory podziału komórki | 128 |
VII.1.6. Odporność na inhibitory oksydazy protoporfirynogenowej (PPO) | 129 |
VII.1.7. Odporność na inhibitory wzrostu i rozwoju (syntetyczne auksyny) | 129 |
VII.2. Odporność na herbicydy nie związana z miejscem działania (non target-site) | 130 |
VII.2.1. Odporność związana z cytochromem P450 monooksygenazy | 131 |
VII.2.2. Odporność związana z glutationem S-transferazą (GST) | 132 |
VII.2.3. Odporność związana ze zdolnością do zmiany przemieszczania (translokacji) herbicydu | 135 |
VII.3. Inne problemy związane z odpornością | 138 |
VIII. Genetyczny i epigenetyczny sposób dziedziczenia odporności | 142 |
VIII.1. Dziedziczenie genetyczne | 143 |
VIII.2. Dziedziczenie epigenetyczne | 145 |
VIII.3. Presja selekcyjna | 146 |
VIII.4. Inne problemy związane z dziedziczeniem | 149 |
IX. Rozwój odporności chwastów w populacji | 151 |
X. Czynniki wpływające na odporność chwastów | 154 |
X.1. Chwasty | 154 |
X.2. Herbicydy | 158 |
X.3. Zabiegi agrotechniczne | 163 |
XI. Modele rozwoju odporności chwastów | 166 |
XII. Fitnes chwastów w badaniach odporności | 170 |
XIII. Rozpoznawanie odporności chwastów w polu | 176 |
XIV. Ocena ryzyka pojawienia się odporności | 179 |
XV. Zapobieganie powstawaniu odporności | 182 |
XV.1. Zmianowanie | 182 |
XV.2. Metody agrotechniczne | 183 |
XV.3. Herbicydy | 186 |
XV.4. Mieszaniny i przemienne stosowanie herbicydów | 187 |
XV.5. Organizacja stosowania herbicydów | 188 |
XV.6. Synergizm i sejfnery | 189 |
XV.7. Opryskiwanie górnych części chwastów | 189 |
XV.8. Genetycznie zmodyfikowane rośliny odporne na herbicydy | 189 |
XV.9. Inne zagadnienia | 190 |
XVI. Koszty wynikające z występowania chwastów odpornych | 191 |
XVII. Kryteria potwierdzające występowanie odporności | 194 |
XVII.1. Definicja odporności chwastów opracowana przez WSSA i ISHRW | 195 |
XVII.2. Potwierdzenie danych o odporności | 195 |
XVII.3. Dziedziczenie odporności | 199 |
XVII.4. Występowanie odporności w polu | 199 |
XVII.5. Potrzeba oznaczenia gatunku chwastu | 199 |
XVII.6. Inne zagadnienia | 200 |
XVIII. Uprawa roślin odpornych na herbicydy nieselektywne a problem odporności chwastów | 201 |
XVIII.1. Metody uzyskiwania roślin uprawnych odpornych na herbicydy | 204 |
XVIII.1.1. Rośliny uprawne odporne na glifosat | 206 |
XVIII.1.2. Rośliny uprawne odporne na inhibitory syntazy acetylomleczanowej | 208 |
XVIII.1.3. Rośliny uprawne odporne na glufosynat amonowy | 209 |
XVIII.1.4. Rośliny uprawne odporne na bromoksynil | 210 |
XVIII.1.5. Kukurydza odporna na cykloksydym | 211 |
XVIII.2. Znaczenie sejfnerów w odporności roślin uprawnych na herbicydy | 212 |
XVIII.3. Problemy związane z uprawą roślin genetycznie zmodyfikowanych | 212 |
XVIII.3.1. Ryzyko przepływu genów | 212 |
XVIII.3.2. Wpływ na rozwój populacji chwastów | 214 |
XIX. Metody badań odporności w celu identyfikacji chwastów odpornych na herbicydy | 215 |
XIX.1. Biotest na roślinach | 218 |
XIX.2. Test oparty na wzroście liści i korzeni | 219 |
XIX.3. Test oparty na wzroście korzeni na agarze | 220 |
XIX.4. Test fluorescencji chlorofilu | 222 |
XIX.5. Badania molekularne | 223 |
XIX.6. Metoda kalorymetryczna | 225 |
XX. Badania nad odpornością chwastów na herbicydy w Polsce | 226 |
XX.1. Miotła zbożowa | 227 |
XX.2. Wyczyniec polny | 230 |
XX.3. Owies głuchy | 234 |
XX.4. Chaber bławatek | 238 |
XX.5. Komosa biała | 241 |
XX.6. Maruna bezwonna | 242 |
XX.7. Mak polny | 243 |
Literatura | 245 |
Załącznik 1. Skróty literowe nazw chwastów | 253 |
Załącznik 2. Klasyfikacja herbicydów w zależności od mechanizmu działania wg HRAC | 264 |
Skorowidz | 271 |